Przepis na kaszę gryczaną z jajkiem krok po kroku
- Kasza gryczana 200 g
- Cebula szalotka 50 g
- Czosnek 10 g
- Jajko 4 szt.
- Papryka czerwona 200 g
- Oliwa z oliwek 20 ml
- Cukinia 300 g
Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
Szalotkę i czosnek obierz i posiekaj. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażaj, aż się zeszkli.
Dodaj paprykę i cukinie. Ponownie podsmażaj przez kilka minut.
Zmniejsz moc palnika. Na patelnię dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i podsmażaj kolejne 5 minut.
Rozłóż kaszę z warzywami równomiernie na patelni. Zrób w niej 4 wgłębienia i wbij do nich jajka. Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj, aż jajka się zetną.
Gotową kaszę z jajkiem rozłóż na talerze i posyp np. zieloną pietruszką.
-
Zupa ogórkowa
-
Ośmiornica
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Strogonow wieprzowy
-
Cynaderka
-
Flaczki
-
Pieczona gęś
-
Pilaw
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Pyzy ziemniaczane
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Szponder wołowy
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Frytki stekowe
-
Pierogi bezglutenowe
-
Pularda
-
Obiad bezglutenowy

(liczba kalorii)
Kasza gryczana z jajkiem - cechy przepisu
Więcej o kaszy gryczanej z jajkiem
Kasza gryczana z jajkiem to super danie na obiad, jeśli potrzebna Ci szybka i łatwa potrawa. Ten pomysł na kaszę możesz wykorzystać szczególnie wtedy, gdy zdarzy Ci się ugotować jej za dużo. Aby wykonać ten prosty przepis na kaszę gryczaną z jajkiem potrzebna będzie również cebula szalotka, czosnek, cukinia, papryka czerwona i oliwa z oliwek. Kaszę ugotuj. Warzywa pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj warzywa i razem podgrzewaj. Wsyp na patelnie kaszę, wymieszaj i dopraw. W przygotowanej kaszy zrób wgłębienia i wbij w nie jajka. Podgrzewaj pod przykryciem, aż jajka się zetną. Jeśli wiesz już, jak zrobić kaszę gryczaną z jajkiem to nie czekaj ani chwili i niech ta dobra kasza zawita na Twoim stole.
Kasza gryczana jest najbardziej popularna jako dodatek do drugiego dania. Świetnie sprawdzi się również jako składnik zup lub dodatek do rosołu. Kasza gryczana jest produktem bogatym w białko. Zawiera go w ilości od 10 do 16%, w zależności od pochodzenia. Białko to ma podobną wartość do tego pochodzącego z roślin strączkowych. Według badań 100 g kaszy gryczanej zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na białka, których organizm potrzebuje i nie potrafi samodzielnie wytworzyć- m.in. lizynę. Jest również bogata błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Zasobności dodaje jej także duża zawartość witamin i składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk i witaminy z grupy B.
Ze względu na niski indeks glikemiczny jest bezpieczna dla osób chorujących m.in. na cukrzycę. Nie zawiera glutenu, co umożliwia jej spożycie osobom chorującym na celiakię.
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych, dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań.
Wartości odżywcze kaszy gryczanej z jajkiem
Energia i białka
(390g)
Węglowodany w kaszy gryczanej z jajkiem
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy w przepisie na kaszę gryczaną z jajkiem
(390g)
Składniki mineralne w przepisie na kaszę gryczaną z jajkiem
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kaszy gryczanej z jajkiem
Lista alergenów dla kaszy gryczanej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko