Kasza gryczana z jajkiem

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:52 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kasza gryczana z jajkiem sadzonym
Kasza gryczana z jajkiem
Kasza gryczana z jajkiem to super danie na obiad, który ma być szybki i smaczny. Ten pomysł na kaszę możesz wykorzystać szczególnie wtedy, gdy zdarzy Ci się ugotować jej za dużo.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
521 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kasza gryczana (200 g)
  • Cebula szalotka (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Cukinia (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na kaszę gryczaną z jajkiem krok po kroku

Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Szalotkę i czosnek obierz i posiekaj. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażaj, aż się zeszkli.

Dodaj paprykę i cukinie. Ponownie podsmażaj przez kilka minut.

Zmniejsz moc palnika. Na patelnię dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i podsmażaj kolejne 5 minut.

Rozłóż kaszę z warzywami równomiernie na patelni. Zrób w niej 4 wgłębienia i wbij do nich jajka. Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj, aż jajka się zetną.

Gotową kaszę z jajkiem rozłóż na talerze i posyp np. zieloną pietruszką.

Jak oceniasz przepis na kaszę gryczaną z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kaszy gryczanej z jajkiem

Kasza gryczana z jajkiem to super danie na obiad, jeśli potrzebna Ci szybka i łatwa potrawa. Ten pomysł na kaszę możesz wykorzystać szczególnie wtedy, gdy zdarzy Ci się ugotować jej za dużo. Aby wykonać ten prosty przepis na kaszę gryczaną z jajkiem potrzebna będzie również cebula szalotka, czosnek, cukinia, papryka czerwona i oliwa z oliwek. Kaszę ugotuj. Warzywa pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj warzywa i razem podgrzewaj. Wsyp na patelnie kaszę, wymieszaj i dopraw. W przygotowanej kaszy zrób wgłębienia i wbij w nie jajka. Podgrzewaj pod przykryciem, aż jajka się zetną. Jeśli wiesz już, jak zrobić kaszę gryczaną z jajkiem to nie czekaj ani chwili i niech ta dobra kasza zawita na Twoim stole.

Kasza gryczana jest najbardziej popularna jako dodatek do drugiego dania. Świetnie sprawdzi się również jako składnik zup lub dodatek do rosołu. Kasza gryczana jest produktem bogatym w białko. Zawiera go w ilości od 10 do 16%, w zależności od pochodzenia. Białko to ma podobną wartość do tego pochodzącego z roślin strączkowych. Według badań 100 g kaszy gryczanej zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na białka, których organizm potrzebuje i nie potrafi samodzielnie wytworzyć- m.in. lizynę. Jest również bogata błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Zasobności dodaje jej także duża zawartość witamin i składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk i witaminy z grupy B.

Ze względu na niski indeks glikemiczny jest bezpieczna dla osób chorujących m.in. na cukrzycę. Nie zawiera glutenu, co umożliwia jej spożycie osobom chorującym na celiakię.

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych, dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań.

Alergeny w kaszy gryczanej z jajkiem

Lista alergenów dla kaszy gryczanej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kaszy gryczanej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
133.73
521.55
Białko (g)
5.85
22.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
18.47
72.03
Węglowodany przyswajalne (g)
15.51
60.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.96
11.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
4.80
18.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.50
5.86
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
12.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.44
9.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
3.35
Cholesterol (mg)
81.84
319.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
69.60
271.44
Witamina B6 (mg)
0.24
0.94
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.76
Witamina C (mg)
31.62
123.33
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.72
Witamina E (mg)
0.87
3.41
Brak danych dla: kasza gryczana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.20
137.28
Tiamina (mg)
0.08
0.32
Ryboflawina (mg)
0.20
0.79
Niacyna (mg)
1.39
5.44
Foliany (µg (mcg))
36.87
143.79
Beta karoten (µg (mcg))
361.00
1407.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
37.45
146.05
Potas (mg)
235.59
918.80
Wapń (mg)
25.60
99.84
Fosfor (mg)
128.49
501.11
Magnez (mg)
55.94
218.17
Żelazo (mg)
1.16
4.54
Cynk (mg)
0.95
3.69
Miedź (mg)
0.16
0.63
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszy gryczanej z jajkiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszy gryczanej z jajkiem

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
200 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula szalotka
50 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Koszt składników
45.50