Przepis na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Papryki przekrój w najszerszym miejscu tak, aby powstała czapeczka. Usuń nasienie i umyj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj pieczarki i duś pod przykryciem, na końcu dodaj kawałki mozzarelli.

Na patelnię dodaj kaszę i wymieszaj, następnie nadziej papryki farszem.

Upiecz papryki w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.

papryka faszerowana kaszą gryczaną
Papryka faszerowana kaszą gryczaną
Koszt przygotowania dania
17.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
380 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Papryka faszerowana kaszą gryczaną - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papryce faszerowanej kaszą gryczaną

Papryka faszerowana kaszą gryczaną to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzi się nie tylko jako posiłek u osób na diecie wegetariańskiej, ale też u wszystkich na diecie tradycyjnej. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną.

Potrawa będzie szybka i pyszna, idealna na obiad dla całej rodziny.

Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam poniżej.

Do głównych należy papryka i kasza gryczana.

Kasza gryczana to bogactwo witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Dostarcza do naszego organizmu aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego musimy dostarczać je z pożywienia. Mam tu na myśli lizynę i tryptofan. Kasza jest źródłem witamin z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne, należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, jest to szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu, co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić paprykę faszerowaną kaszą gryczaną, która jest bardzo dobra, a wykonasz ją w około 20 minut. Będzie to świetny pomysł na lunch czy na obiad dla całej Twojej rodziny.

Do wykonania całego obiadu będziesz potrzebować kaszę gryczaną, papryki, pieczarki, mozzarellę, cebulę, czosnek i olej. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Przygotuj pyszny farsz i zapiecz z paprykami w piekarniku, smacznego!

Wartości odżywcze papryki faszerowanej kaszą gryczaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
152.22 kcal
380.55 kcal
Białko
7.06 g
17.66 g

Węglowodany w papryce faszerowanej kaszą gryczaną

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
18.53 g
46.32 g
Węglowodany przyswajalne
15.49 g
38.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.04 g
7.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
6.39 g
15.98 g
Tłuszcze nasycone
2.95 g
7.39 g
Tłuszcze nienasycone
3.44 g
8.59 g
Tłuszcze jednonasycone
2.55 g
6.37 g
Tłuszcze wielonasycone
0.89 g
2.23 g
Cholesterol
13.54 mg
33.86 mg

Witaminy w przepisie na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
84.51 µg (mcg)
211.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
0.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
45.14 mg
112.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina E
0.58 mg
1.45 mg
Brak danych dla: kasza gryczana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
29.83 µg (mcg)
74.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.97 mg
4.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.72 µg (mcg)
74.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
566.71 µg (mcg)
1416.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
88.18 mg
220.45 mg
Potas
218.56 mg
546.40 mg
Wapń
96.46 mg
241.16 mg
Fosfor
149.32 mg
373.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
52.37 mg
130.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.82 mg
2.04 mg
Cynk
1.16 mg
2.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej kaszą gryczaną 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce faszerowanej kaszą gryczaną

Lista alergenów dla papryki faszerowanej kaszą gryczaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania papryki faszerowanej kaszą gryczaną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
360 g
3 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.48
Za 360 g
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pieczarki
180 g
3 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser Mozzarella
180 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
6.48
Za 180 g
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób