Papryka faszerowana kaszą gryczaną

Opublikowano: 24.01.2022 r., 20:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
papryka faszerowana kaszą gryczaną
Papryka faszerowana kaszą gryczaną
Bezmięsne obiady każdy z nas powinien spożywać minimum jeden raz w ciągu tygodnia, poznaj mój przepis na faszerowaną paprykę bez mięsa.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
380 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona 3 sztuki (360 g)
  • Kasza gryczana 2 woreczki (200 g)
  • Pieczarki 3 garści (180 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Ser Mozzarella 1 kula (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia

Przepis na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną krok po kroku

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Papryki przekrój w najszerszym miejscu tak, aby powstała czapeczka. Usuń nasienie i umyj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj pieczarki i duś pod przykryciem, na końcu dodaj kawałki mozzarelli.

Na patelnię dodaj kaszę i wymieszaj, następnie nadziej papryki farszem.

Upiecz papryki w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,4% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej kaszą gryczaną

Papryka faszerowana kaszą gryczaną to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzi się nie tylko jako posiłek u osób na diecie wegetariańskiej, ale też u wszystkich na diecie tradycyjnej. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną.

Potrawa będzie szybka i pyszna, idealna na obiad dla całej rodziny.

Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam poniżej.

Do głównych należy papryka i kasza gryczana.

Kasza gryczana to bogactwo witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Dostarcza do naszego organizmu aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego musimy dostarczać je z pożywienia. Mam tu na myśli lizynę i tryptofan. Kasza jest źródłem witamin z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne, należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, jest to szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu, co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić paprykę faszerowaną kaszą gryczaną, która jest bardzo dobra, a wykonasz ją w około 20 minut. Będzie to świetny pomysł na lunch czy na obiad dla całej Twojej rodziny.

Do wykonania całego obiadu będziesz potrzebować kaszę gryczaną, papryki, pieczarki, mozzarellę, cebulę, czosnek i olej. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Przygotuj pyszny farsz i zapiecz z paprykami w piekarniku, smacznego!

Alergeny w papryce faszerowanej kaszą gryczaną

Lista alergenów dla papryki faszerowanej kaszą gryczaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze papryki faszerowanej kaszą gryczaną

na 100g gotowej potrawy

Przygotowanym farszem możesz faszerować dowolne warzywa, mogą to być cukinie lub bakłażany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
152.22
380.55
Białko (g)
7.06
17.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
18.53
46.32
Węglowodany przyswajalne (g)
15.49
38.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.04
7.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.39
15.98
Tłuszcze nasycone (g)
2.95
7.39
Tłuszcze nienasycone (g)
3.44
8.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.55
6.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
2.23
Cholesterol (mg)
13.54
33.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
84.51
211.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
45.14
112.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.18
Witamina E (mg)
0.58
1.45
Brak danych dla: kasza gryczana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.83
74.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.97
4.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.72
74.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
566.71
1416.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
88.18
220.45
Potas (mg)
218.56
546.40
Wapń (mg)
96.46
241.16
Fosfor (mg)
149.32
373.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
52.37
130.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
2.04
Cynk (mg)
1.16
2.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej kaszą gryczaną 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej kaszą gryczaną

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
360 g
3 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.48
Za 360 g
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pieczarki
180 g
3 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser Mozzarella
180 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
6.48
Za 180 g
Koszt składników
40.00