Przepis na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną krok po kroku
- Papryka czerwona 360 g 3 sztuki
- Kasza gryczana 200 g 2 woreczki
- Pieczarki 180 g 3 garści
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Ser Mozzarella 180 g 1 kula
Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Papryki przekrój w najszerszym miejscu tak, aby powstała czapeczka. Usuń nasienie i umyj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj pieczarki i duś pod przykryciem, na końcu dodaj kawałki mozzarelli.
Na patelnię dodaj kaszę i wymieszaj, następnie nadziej papryki farszem.
Upiecz papryki w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.
Często zadawane pytania
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryczki nadziewane serem
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Papryka faszerowana

(liczba kalorii)
Papryka faszerowana kaszą gryczaną - cechy przepisu
Więcej o papryce faszerowanej kaszą gryczaną
Papryka faszerowana kaszą gryczaną to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzi się nie tylko jako posiłek u osób na diecie wegetariańskiej, ale też u wszystkich na diecie tradycyjnej. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną.
Potrawa będzie szybka i pyszna, idealna na obiad dla całej rodziny.
Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam poniżej.
Do głównych należy papryka i kasza gryczana.
Kasza gryczana to bogactwo witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Dostarcza do naszego organizmu aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego musimy dostarczać je z pożywienia. Mam tu na myśli lizynę i tryptofan. Kasza jest źródłem witamin z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne, należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, jest to szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu, co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.
Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić paprykę faszerowaną kaszą gryczaną, która jest bardzo dobra, a wykonasz ją w około 20 minut. Będzie to świetny pomysł na lunch czy na obiad dla całej Twojej rodziny.
Do wykonania całego obiadu będziesz potrzebować kaszę gryczaną, papryki, pieczarki, mozzarellę, cebulę, czosnek i olej. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Przygotuj pyszny farsz i zapiecz z paprykami w piekarniku, smacznego!
Wartości odżywcze papryki faszerowanej kaszą gryczaną
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w papryce faszerowanej kaszą gryczaną
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w papryce faszerowanej kaszą gryczaną
Lista alergenów dla papryki faszerowanej kaszą gryczaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella