Kaszotto z warzywami - 3 szybkie przepisy. Sprawdź, jak zrobić danie fit

0
4,9/5

Kaszotto z warzywami to świetna propozycja na szybkie danie. Kaszotto z warzywami możesz zrobić już 30 minut. To prosty pomysł na danie wegetariańskie. Spróbuj dwóch przepisów w wersji wegetariańskiej na kaszotto z warzywami Jedna wersja jest w pomidorowym sosie z dodatkiem orzeszków. Druga wersja przepisu to kaszotto z warzywami i borowikami otoczonym sosem śmietankowo-koperkowym. Dla fanów mięsa znajdzie się również przepis na kaszotto z warzywami i z kurczakiem w przepysznej kompozycji smakowej. Sos szpinakowy z serem feta i suszonymi pomidorami to coś przepysznego i pasuje do siebie idealnie.

Kaszotto z warzywami w niewielkiem miseczce, a także 3 szybkie przepisy na kaszotto z warzywami krok po kroku
Kaszotto z warzywami krok po kroku, czyli smaczne, szybkie i proste przepisy na sprawdzone i zdrowe kaszotto

Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków

Wegetariańskie fit danie pełne pysznego aromatu warzyw: pomidorów i papryki. Użyj warzyw na patelnię. Wszystko jest posypane posiekanymi drobno orzeszkami. By danie było wartościowe i zapewniało podaż białka, zamiast mięsa wykorzystaj tofu.

Dodaj świeżą papryczkę chilli, by dodać nieco pikanterii. Jeżeli nie lubisz ostrych potraw, możesz pominąć ten krok. Ten zdrowy przepis na kaszotto z warzywami jest złożony z prostych składników dostępnych w każdym sklepie. Tani, prosty i szybki przepis na wegetariański obiad bez mięsa.

Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków

Ten zdrowy przepis na kaszotto z warzywami jest złożony z prostych składników dostępnych w każdym sklepie. Tani, prosty i szybki przepis na wegetariański obiad bez mięsa.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
450 g
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków

Lista składników do przygotowania kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków

  • Kasza jęczmienna pęczak 100 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 400 g
  • Papryka zielona 140 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Orzechy włoskie 30 g
  • mrożone warzywa na patelnię 225 g

Przygotowanie kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków krok po kroku

Zacznij od ugotowania kaszy. Przygotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotuj al dente - nie rozgotowuj.

Warzywa na patelnię ugotuj na parze.

Rozgrzej masło klarowane. Dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy papryka będzie miękka dodaj na patelnię przecier pomidorowy. Dodaj przyprawy i podgotuj sos około 5 minut.

Po tym czasie dodaj resztę warzyw oraz kaszę. Wszystko dokładnie zamieszaj i dopraw jeszcze ostatecznie do smaku.

Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki oraz drobno posiekanymi orzechami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków

Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja na wegetariańskie danie.

Do sosu dodaj trochę serka topionego. Dodanie serka topionego sprawi, że sos nabierze najlepszej kremowej konsystencji, jaką tylko można uzyskać. Borowiki możesz użyć mrożone, świeże albo suszone. Jeżeli borowiki są suszone, warto je dzień wcześniej namoczyć w wodzie, by były miękkie. Możesz, zamiast borowików, użyć innych grzybów, na przykład pieczarek.

Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja na wegetariańskie danie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
350 g
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

Lista składników do przygotowania kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

  • Kasza gryczana 100 g
  • Suszone grzyby 40 g
  • serek topiony śmietankowy 100 g
  • Śmietanka kremowa 30% 250 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 20 g
  • Kapary 50 g
  • Marchewka 45 g
  • Masło klarowane 10 g

Przygotowanie kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie krok po kroku

Zacznij od namoczenia grzybów. Zalej grzyby zimną wodą tak, by zostały całe przykryte i zostaw na całą noc w lodówce. Na następny dzień wodę odlej.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją, która jest podana na opakowaniu.

Rozgrzej w garnku masło. Dodaj na rozgrzany tłuszcz marchewkę pokrojoną w niewielką kostkę. Wsyp szczyptę soli. Podsmaż około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Duś wszystko około 3 minuty.

Gdy cebulka się zeszkli dodaj posiekane grzyby oraz kapary. Duś kolejne 10 minut.

Po tym czasie dodaj serek topiony oraz śmietankę. Dodaj także przyprawy i dużą ilość koperku. Gotuj wszystko aż powstanie kremowa konsystencja - zajmie to około 15 minut. Mieszaj często i na niewielkiej mocy palnika, by nie spalić potrawy.

Gdy serek cały się rozpuści a konsystencja będzie już kremowa oraz zredukowana do odpowiedniej konsystencji można dodać do sosu kaszę. Ugotowaną kaszę odcedź, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Dopraw jeśli jest taka potrzeba. Gotuj całą potrawę około 5 minut do połączenia smaków.

Gotową potrawę udekoruj świeżym koperkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie

Kaszotto z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami

Pyszne połączenie kurczaka, sosu szpinakowego oraz świetnych dodatków, jakimi są ser feta i suszone pomidory. Idealne połączenie, które pasuje do siebie bez dwóch zdań.

Danie możesz zrobić z dodatkiem kurczaka lub z dodatkiem indyka. Jeżeli masz nadmiar indyka w lodówce, możesz bez problemu zrobić te danie z indykiem. Do ugotowania tego przepisu nie trzeba zbyt dużej ilości przypraw. Wspaniały aromat nadaje ser feta i suszone pomidory. To jest pyszne fit danie, którego musisz koniecznie spróbować.

Kaszotto z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami

Pyszne połączenie kurczaka, sosu szpinakowego oraz świetnych dodatków jakimi są ser feta i suszone pomidory. Idealne połączenie, które pasuje do siebie bez dwóch zdań.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
410 g
Kaszotto z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami

Lista składników do przygotowania kaszotta z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami

  • kasza orkiszowa 100 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Czosnek 15 g
  • Cebula czerwona 100 g
  • Szpinak mrożony 200 g
  • Suszone pomidory 100 g
  • Ser Feta 100 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g

Przygotowanie kaszotta z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami krok po kroku

Zacznij od ugotowania kaszy. Kaszę ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Na dużej patelni rozgrzej masło. Mięso pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do rozgrzanego tłuszczu i smaż około 10 minut. Cebulę i czosnek obierz. Czosnek posiekaj drobno, a cebulę pokrój w kostkę. Dodaj cebulę i czosnek do kurczaka. Podsmaż chwilę do zarumienienia na maśle.

Do zeszklonej cebuli, czosnku i kurczaka dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz szpinak. Dodaj szczyptę soli. Duś aż szpinak się rozmrozi.

Dodaj do warzyw i kurczaka śmietankę oraz pieprz i przyprawę "suszone pomidory". Gotuj sos przez około 5 minut, by się zredukował i osiągnął odpowiednią konsystencję. Jeżeli trzeba można dodać wodę lub domowy bulion gdyby konsystencja była zbyt gęsta.

Dodaj do sosu ugotowaną kaszę. Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw. Pamiętaj, że trzeba dodać ser feta, który jest słony, więc miej to na uwadze, by dania nie przesolić.

Gotowe danie wyłóż do miseczki i posyp pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Kaszotto z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami

Kaszotto z warzywami należy do potraw jednogarnkowych. Jest to bardzo proste danie do zrobienia i nie wymaga specjalnych umiejętności. Kaszotto zrobić można z wielu składników. Czas wykonania kaszotto jest krótki, ponieważ z reguły nie zajmuje więcej niż 30 minut. Śmiało można go więc wpisać na listę obiadów szybkich do zrobienia. Jest dobrą potrawą, dzięki której bez problemu zwiększysz podaż warzyw w menu.

Jak zrobić fit przepis na kaszotto z warzywami?

Kaszotto z warzywami warto przygotowywać z kaszami gruboziarnistym. Mają one naprawdę dużo składników mineralnych witamin i są bogate w błonnik. Kasz nie należy rozgotowywać. Gotowanie ich al. dente sprawi, że indeks glikemiczny będzie niski. Będzie to więc bardziej korzystne dla zdrowia człowieka i zapewni większą sytość.

Warzywa należy ugotować tak, by ich nie rozgotować. Indeks glikemiczny rozgotowanych warzyw wzrasta. Jeżeli więc zależy Ci na stabilnej glikemii, staraj się tak przygotowywać warzywa, by nie były zbyt rozgotowane. Fajną alternatywą jest używanie warzyw na patelnię. To są gotowe mieszanki warzyw już zamrożone. By jednak przepis był bardziej fit, warzywa zrób na parze, zamiast smażyć je na patelni.

Do potrawy warto dodać źródło korzystnych tłuszczów: nasiona, pestki i orzechy, oleje roślinne, awokado bądź tahini. Takie dodatki poza wartościami odżywczymi mają także swój aromat i dzięki temu potrawa będzie miała super smak.

Nie wylewaj oleju po suszonych pomidorach. Możesz z powodzeniem wykorzystać go do podsmażania produktów. Aromat suszonych pomidorów i ziół to wspaniała kompozycja smaków.

Czy można ugotować kaszotto z warzywami, rezygnując z mięsa?

Przygotowując potrawę z kurczakiem lub z indykiem zapewniasz organizmowi źródło białka, którego potrzebuje. Dla osób, które pragną z jakiegoś powodu ograniczyć mięso, też jest pewne wyjście. Najlepszymi zamiennikami mięsa jest przede wszystkim tofu oraz nasiona roślin strączkowych, takie jak groch, fasola, ciecierzyca, soczewica itd. Oczywiście można ugotować wartościowe danie bez wykorzystania mięsa, a z użyciem właśnie wyżej wymienionych zamienników.

Warto ograniczać mięso, ale nie musisz z niego całkowicie rezygnować. Ograniczenie mięsa będzie wiązało się z używanie innych produktów. To z kolei wpłynie korzystnie na zdrowie. Urozmaicanie menu jest niezwykle ważnym zabiegiem, który zapobiega niedoborom.

Spróbuj pysznego przepisu na zupę meksykańską z kurczakiem, kaszotto z kurczakiem oraz zupę z dyni piżmowej. Zupa meksykańska z kurczakiem oraz kaszotto z kurczakiem to pyszne przepisy na wykorzystanie mięsa. Zupa z dyni piżmowej jest bardzo pyszna i sycąca. Zarówno zupa meksykańska z kurczakiem, jak i zupa z dyni piżmowej to są bardzo proste i szybkie do zrobienia przepisy. Musisz spróbować też kaszotta z kurczakiem, ponieważ jest równie ekspresowe do wykonania.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto