Pierogi z kaszą jaglaną i serem na słono
- Kasza jaglana (90 g)
- Ser twarogowy półtłusty (125 g)
- Cebula (200 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
Przepis na pierogi z kaszą jaglaną i serem na słono krok po kroku
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na maśle zarumień pokrojoną drobno w kosteczkę cebulę z dodatkiem soli.
Rozdrobnij ser widelcem i wymieszaj z kaszą, połową cebulki oraz solą i pieprzem. Całość powinna być dobrze wymieszana.
Wstaw duży garnek na gotowanie pierogów, dodaj trochę oleju oraz soli do gotowania wody.
Podgrzej 1 szklankę wody.
Na stolnicę wsyp mąkę oraz łyżkę soli. Wyrabiaj je stopniowo dodając bardzo ciepłą wodę.
Ma powstać bardzo elastyczne ciasto.
Podziel je na dwie-trzy części.
Jedną część rozwałkuj, wytnij szklanką okręgi.
Zacznij lepić pierogi.
Gotuj pierogi partiami około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
Podawaj z resztą podsmażonej cebulki.
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat pierogów z kaszą jaglaną i serem na słono
Pierogi z kaszą jaglaną z cebulą i serem białym to dobry pomysł na coś innego. Doskonały, prosty przepis wegetariański, który jest pożywny i bardzo smaczny. Są pyszne i naprawdę proste do zrobienia. Przepis na pierogi z kaszą jaglaną mają pyszny farsz bez mięsa. Przypomina on nieco pierogi ruskie. Jeżeli brakuje Ci już nowych inspiracji na wegetariańskie potrawy, pierogi z kaszą jaglaną będą bardzo dobre. Super pomysł na coś sycącego. Zobacz, jak zrobić pierogi z kaszą jaglaną bez mięsa w wytrawnej wersji.
Pierogi z kaszą jaglaną to charakterystyczna potrawa. Jest to farsz z kaszy jaglanej z serem białym i cebulą, zawinięty w ciasto. Mają kształt pół okręgów i mogą mieć piękne „wzorki” na zlepianych brzegach. Jak zrobić pierogi z kaszą jaglaną na słono? Potrzebujesz stolnicę oraz wałek. Na samym początku należy przygotować farsz. Kaszę jaglaną trzeba ugotować do miękkości. Gdy kasza się gotuje, posiekaj drobno cebulę i usmaż ją na maśle z solą. Rozdrobnij też ser za pomocą widelca. Ugotowaną kaszę odcedź z wody i wymieszaj z serem, połową cebuli, solą oraz pieprzem. Spróbuj, czy smak farszu jest odpowiedni i dopraw według gustu. Możesz zacząć przygotowywać ciasto na pierogi. Najpierw jednak wstaw garnek z wodą, olejem i solą na gotowanie pierogów. Podgrzej też jedną szklankę wody. Na stolnicę wsyp mąkę, zrób wgłębienie. Dodaj sól oraz, powoli, bardzo ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne. Podziel je na dwie lub trzy części. Jedną z nich wybierz, a pozostałe przykryj ścierką. Część ciasta rozwałkuj za pomocą wałka na grubość około 0,5 centymetra. Do przepisu na pierogi z kaszą jaglaną najlepiej użyć szklanki, by wyciąć kółka. Zacznij lepić pierogi. Na środku ciasta wyłóż trochę farszu i połącz boki ze sobą. Możesz zrobić wcięcia łyżeczką, bądź inaczej ozdobić brzegi. Pierogi gotuj partiami, wrzucające je na wrzącą wodę. Zamieszaj i gotuj około 4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Jak będą ugotowane, wyjmij je łyżką cedzakową. Bardzo prosty przepis na coś pysznego jest gotowy.
Pierogi z kaszą jaglaną dobre są na gorąco. Świetnie smakują z podsmażoną na maśle cebulką. Jak zrobisz pierogi z kaszą jaglaną, polej je tłuszczykiem z cebulą, który wcześniej przygotowałeś. Przepis na pierogi z kaszą jaglaną możesz podawać też ze śmietaną. Nawet wegetariańskie potrawy mogą być pyszne. Poza tym są odpowiednim pomysłem na coś zdrowego i bez mięsa. Tym prostym przepisem możesz zaskoczyć bliskich i pokazać, jak dobre są pierogi z kaszą jaglaną na słono.
Alergeny w pierogach z kaszą jaglaną i serem na słono
Lista alergenów dla pierogów z kaszą jaglaną i serem na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pierogów z kaszą jaglaną i serem na słono
Posiłek jest bardzo sycący i dobrze zbilansowany. Jest dobrym przykładem potrawy w diecie wegetariańskiej.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.