Dzień od A do Z z Thermomixem - te przepisy skradną twoje serce!

Thermomix jako urządzenie, w którym przygotowujesz każdy posiłek
Potrawy przygotowane w Thermomixie na cały dzień, fot. Mathias Weil
ikona podziel się
Opublikowano: 20.02.2024 r., 7:00 | Autor: Magda Panek
Masz Thermomixa, ale skończyły ci się pomysły na pyszne dania z jego wykorzystaniem? Koniecznie poznaj nasze propozycje na potrawy, które możesz przygotować do jedzenia na cały dzień. Dotyczą one potraw, które zrobisz na śniadanie, II śniadanie, obiad (dwudaniowy), podwieczorek oraz kolację.

Zdrowe śniadanie

Owsianka to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i składa się jedynie z trzech składników: płatków owsianych, mleka oraz jabłek. Zrób ją, gdy doskwiera ci mały głód z samego rana. Owsiankę spakuj w pojemnik i zabierz jako posiłek do pracy.

Owsianka stanowi uniwersalne śniadanie, ponieważ możesz podać ją z wieloma dodatkami. Świetnie sprawdzą się truskawki, jagody czy pomarańcze. Owsiankę możesz wzbogacić również o orzechy włoskie, laskowe czy migdały.

Drugie śniadanie idealne na wynos

Bomba witaminowa na wynos? Koniecznie wypróbuj przepis na smoothie owocowe z Thermomixa.  Składa się ono jedynie z borówki, banana, mleka oraz nasion chia. Przepis wykonasz w maksymalnie 3 minuty - ba, Thermomix nawet sam umyje się po wszystkim. 

Pierwsze danie obiadowe

Na pierwsze danie najczęściej podaje się właśnie zupę. Co powiesz na kwaskowatą ogórkową? Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis z Thermomixa. Nie wymaga on dużej ilości składników, a samo danie posmakuje każdemu.

Zupa ogórkowa Thermomix

Zupa ogórkowa Thermomix to dobra propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Ogórkowa to dość kwaśna zupa. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
7
Wielkość
jednej porcji
500 g
Zupa ogórkowa Thermomix podana w ciemnej miseczce.

Lista składników do przygotowania zupy ogórkowej thermomix

  • Ogórki kiszone 250 g
  • Marchewka 200 g (1 duża sztuka)
  • Pietruszka 150 g (1 średnia sztuka)
  • Seler korzeniowy 150 g
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Ziemniaki młode 400 g (4 średnie sztuki)
  • Śmietanka kremowa 30% 125 g (pół szklanki)

Przygotowanie zupy ogórkowej thermomix krok po kroku

Do naczynia miksującego włóż ogórki i rozdrobnij je 10 sekund/ obroty 4. Ogórki przełóż do innego naczynia.

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski.

Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Warzywa włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 5 sekund/ obroty 5. Następnie warzywa zgarnij za pomocą kopystki na dno naczynia miksującego.

Do naczynia dodaj olej i warzywa smaż 4 minuty/ 120°C/ obroty 1.

Następnie wlej 2 l wody, dodaj mięso z piersi kurczaka, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie oraz pół łyżeczki soli. Składniki gotuj 20 minut/ 100°C/ obroty wsteczne 1.

W tym czasie ziemniaki obierz i pokrój na większą kostkę.

Do ugotowanego wywaru dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj jeszcze 15 minut/ 100°C/ obroty wsteczne 1.

Pod koniec gotowania dodaj rozdrobnione ogórki kiszone i gotuj jeszcze 5 minut.

Na sam koniec ustaw obroty 2, dodaj śmietanę oraz przyprawy do smaku. Zupę wyłącz.

Gotową zupę ogórkową podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Drugie danie na obiad

Leczo warzywne z kiełbasą podwawelską to propozycja na drugie danie obiadowe. Koniecznie podaj je z ugotowaną kaszą jęczmienną oraz ogórkami kiszonymi. Różnorodność kolorów na talerzu zachęca do jedzenia.

Leczo Thermomix

Leczo Thermomix to pyszne danie z cukinią, papryką i kiełbasą, które szczególnie dobrze smakuje latem, gdy można użyć świeżych, sezonowych warzyw. Podawane ze świeżym pieczywem będzie świetnym pomysłem na szybki obiad.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
400 g
Leczo Thermomix w naczyniu z uszkami

Lista składników do przygotowania lecza z thermomixa

  • Cebula 100 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Papryka czerwona 240 g
  • papryka żółta 200 g
  • Papryka zielona 120 g
  • Cukinia 300 g
  • Kiełbasa podwawelska 250 g
  • pomidory w puszce 400 g
  • Pomidor 180 g

Przygotowanie lecza z thermomixa krok po kroku

Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni, aż ładnie się zarumieni.

Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki. Cukinię umyj i pokrój na kawałki.

Cebulę obierz, pokrój w kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj oliwę i łyżeczkę soli. Całość rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.

Zgarnij kopystką na dno naczynia i duś przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Włóż paprykę i cukinię do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 6 sekund / obroty 4. Zgarnij kopystką na dno naczynia.

Dodaj kiełbasę, dużą szczyptę ostrej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki. Możesz doprawić również szczyptą kolendry, czosnkiem, oregano, bazylią, cukrem i czarnym pieprzem.

Całość gotuj 10 minut / 120 stopni / obroty "łyżeczka".

Pomidora obierz i pokrój w kostkę. Razem z pomidorami z puszki wlej do naczynia Thermomixa.

Gotuj 10 minut / 100 stopni / obroty "wsteczne". Dopraw do smaku.

Czekoladowy deser z fasolą

Inspiracją na deser jest przepis na brownie z fasoli. Stanowi on doskonały sposób na włączenie do diety większej ilości nasion roślin strączkowych. Koniecznie podaj je z mrożoną kawą - przepis również znajdziesz na naszej stronie.

Smaczna kolacja

Pasztet drobiowy to doskonała propozycja na pyszną kolację. Koniecznie podaj go na pieczywie pełnoziarnistym z dodatkiem świeżych warzyw. Pasztet możesz pokroić w paski i wykorzystać do deski mięs na spotkaniach z rodziną.

Pasztet Thermomix

Pasztet Thermomix to pyszny, mięsny, pieczony dodatek do pieczywa. Przygotowany z mięsa drobiowego i warzyw na pewno Ci zasmakuje.
W skrócie
Czas przygotowania
120 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
1
Wielkość
jednej porcji
1350 g
Pasztet Thermomix na drewnianej desce

Lista składników do przygotowania pasztetu z thermomixa

  • Udko kurczaka ze skórą 700 g (2 sztuki)
  • Seler korzeniowy 50 g
  • Marchewka 80 g
  • Jajko 2 szt.
  • Bułka pszenna 60 g (mała kajzerka)
  • Wątróbka drobiowa 200 g
  • Pietruszka 50 g
  • Cebula 100 g
  • Smalec 10 g

Przygotowanie pasztetu z thermomixa krok po kroku

Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w kawałki.

Do naczynia Thermomixa wlej 1,5 l wody i dodaj 2 kostki rosołowe, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Umieść koszyczek, a w nim udka z kurczaka oraz przygotowane warzywa. Całość gotuj przez 1 godzinę / 100 stopni / obroty "łyżeczka".

W tym czasie na smalcu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Wątróbkę przelej wrzątkiem.

Gdy mięso będzie miękkie, przełóż całość do innego naczynia by wszystko wystygło. Rosół zlej do osobnego naczynia.

Bułkę kajzerkę pokrusz, umieść w miseczce i zalej rosołem by namokła.

Oddziel od kości ugotowane mięso z kurczaka i razem ze skórą umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj warzywa, cebulę, namoczoną bułkę, jajka, wątróbkę, łyżkę majeranku, dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej 200 g rosołu. Całość wymieszaj przez 20 sekund / obroty 6. Spróbuj czy masa nie potrzebuję dosolenia lub dodania majeranku.

Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Do formy przełóż masę mięsną. Wyrównaj wierzch.

Całość piecz przez godzinę w 180 st. C.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto