Pasztet Thermomix

Opublikowano: 14.04.2022 r., 15:25 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet Thermomix na drewnianej desce
Pasztet Thermomix
Pasztet Thermomix to pyszny, mięsny, pieczony dodatek do pieczywa. Przygotowany z mięsa drobiowego i warzyw na pewno Ci zasmakuje.
Przygotowanie 120 min
Gotowanie i Pieczenie 120 min
2261 kcal
Kcal w porcji
1350 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą 2 sztuki (700 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Marchewka (80 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka pszenna mała kajzerka (60 g)
  • Wątróbka drobiowa (200 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Cebula (100 g)
  • Smalec (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, kostka rosołowa, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, foremka keksówka, thermomix, koszyczek (thermomix)

Przepis na pasztet z thermomixa krok po kroku

Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w kawałki.

Do naczynia Thermomixa wlej 1,5 l wody i dodaj 2 kostki rosołowe, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Umieść koszyczek, a w nim udka z kurczaka oraz przygotowane warzywa. Całość gotuj przez 1 godzinę / 100 stopni / obroty "łyżeczka".

W tym czasie na smalcu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Wątróbkę przelej wrzątkiem.

Gdy mięso będzie miękkie, przełóż całość do innego naczynia by wszystko wystygło. Rosół zlej do osobnego naczynia.

Bułkę kajzerkę pokrusz, umieść w miseczce i zalej rosołem by namokła.

Oddziel od kości ugotowane mięso z kurczaka i razem ze skórą umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj warzywa, cebulę, namoczoną bułkę, jajka, wątróbkę, łyżkę majeranku, dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej 200 g rosołu. Całość wymieszaj przez 20 sekund / obroty 6. Spróbuj czy masa nie potrzebuję dosolenia lub dodania majeranku.

Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Do formy przełóż masę mięsną. Wyrównaj wierzch.

Całość piecz przez godzinę w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pasztet z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z thermomixa

Pasztet Thermomix przygotujesz w całości w naczyniu Thermomixa. Gotową masę należy upiec w piekarniku. Ale kilka chwil wystarczy, by na Twoim stole pojawił się pyszny, mięsny dodatek do pieczywa.

Na samym początku przygotuj wszystkie składniki. Potrzebne będą udka z kurczaka razem ze skórą, warzywa korzeniowe takie jak seler, marchewka, pietruszka i cebula. Konieczna będzie również wątróbka, jajko i bułka tarta. Warzywa obierz i umyj. Razem z mięsem umieść w koszyczku. Do naczynia Thermomixa wlej wodę i dodaj przyprawy. Całość gotuj, by składniki się ugotowały i by powstał smaczny bulion. W tym czasie podsmaż cebulkę i przelej wrzątkiem wątróbkę. Ugotowane warzywa i mięso odstaw do ostygnięcia a bulion zachowaj na później. Bułkę namocz w odrobinie bulionu. W naczyniu Thermomixa umieść warzywa, oddzielone od kości mięso ze skórą, cebulę, bułkę, jajko, wątróbkę i przyprawy. Dolej niepełną szklanką bulionu i całość wymieszaj dokładnie. Mięsną masę umieść w przygotowanej formie i piecz przez godzinę.

Tak przygotowany pasztet będzie smacznym dodatkiem do śniadania lub kolacji. Świetnie smakuje podany z chrzanem lub żurawiną, które nadadzą mu dodatkowego smaku. Domowy pasztet to dużo lepsza i zdrowsza alternatywa do standardowych wyrobów, które można spotkać na sklepowych półkach. Ten prosty przepis na pasztet z Thermomixa będzie świetnym rozwiązaniem, jeśli szukasz mięsnego dodatku do chleba.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasztet w Thermomixie, to do jego wykonania możesz użyć mięsa z rosołu. Wówczas cały proces przygotowania będzie jeszcze szybszy.

Jeśli chcesz, by ten drobiowy pasztet miał bardziej świąteczny klimat, to możesz dodać do masy np. garść suszonej żurawiny lub suszonych moreli. Wtedy warto dodać trochę więcej ostrzejszych przypraw, by słodki i ostry smak wzajemnie się dopełniał. Tak przygotowany pasztet będzie dobry nie tylko na kanapkę, ale również będzie to świetny pomysł na danie obiadowe. Przekonaj się sam, że ten pasztet jest najlepszy w porównaniu do tych, które wcześniej próbowałeś.

Alergeny w pasztecie z thermomixa

Lista alergenów dla pasztetu z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • kostka rosołowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • kostka rosołowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa

Wartości odżywcze pasztetu z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Mięso drobiowe to dobre źródło pełnowartościowego białka. Dodatek wątróbki wzbogaca danie w witaminę A mającą duże znaczenie dla prawidłowego widzenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1350g)
Energia (kcal)
167.54
2261.85
Białko (g)
12.56
169.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1350g)
Węglowodany (g)
4.53
61.19
Węglowodany przyswajalne (g)
3.83
51.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
9.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1350g)
Tłuszcz (g)
10.77
145.42
Tłuszcze nasycone (g)
4.19
56.57
Tłuszcze nienasycone (g)
6.58
88.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.36
58.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.22
29.94
Cholesterol (mg)
129.39
1746.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1350g)
Witamina A (µg (mcg))
561.76
7583.82
Witamina B6 (mg)
0.33
4.50
Witamina B12 (µg (mcg))
2.80
37.82
Witamina C (mg)
4.55
61.37
Witamina D (µg (mcg))
0.23
3.13
Witamina E (mg)
0.30
4.03
Retinol (µg (mcg))
511.18
6900.88
Tiamina (mg)
0.12
1.58
Ryboflawina (mg)
0.39
5.30
Niacyna (mg)
4.17
56.29
Foliany (µg (mcg))
100.25
1353.38
Beta karoten (µg (mcg))
495.66
6691.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1350g)
Sód (mg)
96.68
1305.13
Potas (mg)
208.92
2820.41
Wapń (mg)
23.46
316.75
Fosfor (mg)
155.09
2093.69
Magnez (mg)
18.37
248.06
Żelazo (mg)
2.06
27.75
Cynk (mg)
1.35
18.29
Miedź (mg)
0.12
1.66
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z thermomixa 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z thermomixa

Koszt składników
48.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
700 g
2 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
11.20
Za 700 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Marchewka
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka pszenna
60 g
mała kajzerka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Smalec
10 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Koszt składników
48.60