Opublikowano: 08.04.2024 r., 14:58
|
Autor:
Paulina Zambrzycka
Kiedy wiosna przynosi coraz wyższe temperatury, nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż cytrynowe desery. Słodko-kwaśne pyszności owocowe poprawiają nastrój i wybornie smakują. Są przepyszne i bardzo oryginalne, więc z pewnością zasmakują smakoszom deserów. Sprawdź 6 prostych przepisów na cytrynowe łakocie.
Tarta cytrynowa to jeden z najpyszniejszych deserów na wiosnę i lato. Wybornie smakuje z dodatkiem masy z mascarpone, śmietanką lub bitą śmietaną. Można podawać tartę zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Spód tarty to kruche ciasto, więc możesz zrobić deser bez pieczenia. Pięknie prezentuje się na stole, zatem tartę cytrynową warto przygotować również na specjalną okazję.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości smacznym i szybkim deserem, upiecz ciasteczka cytrynowe. To prosty do przygotowania słodycz – idealny dla każdego fana słodko-kwaśnego smaku. Składniki do przyrządzenia ciasteczek kupisz w każdym markecie.
Kruche ciasteczka smakują doskonale do popołudniowej kawy. Warto zrobić ich więcej i przechowywać np. w metalowej puszce.
To najlepiej chłodzący deser na wiosnę i lato. Lody cytrynowe są świetną przekąską w upalne dni. Orzeźwiają, są proste w przygotowaniu i świetnie smakują.
Mimo że w sklepie znaleźć można dużo lodów cytrynowych, lepiej postawić na ten przepis. Zawiera naturalne składniki, dzięki czemu wiesz, co jesz. Do przepisu najlepiej wycisnąć świeży sok z cytryny. Jeśli nie masz czasu, wystarczy sok z marketu – koniecznie bez konserwantów.
Wilgotne muffinki cytrynowe są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Świetnie spisują się w formie słodko-kwaśnej przekąski do kawy i herbaty.
Nie trzeba mieć dużych umiejętności kulinarnych, aby przygotować cytrynowe babeczki. Wypieki są tak dobre, że spiszą się znakomicie niemal na każdą okazję – również jako poczęstunek dla gości.
Szpajza jest świetnym pomysłem na domowy deser. Wspaniale sprawdza się jako słodka przekąska w ciągu dnia. Klasyczny deser ze Śląska jest łatwy do zrobienia, więc każdy z nim sobie poradzi. Można uzupełnić go o ulubione dodatki (np. owoce), żeby zyskał unikalny charakter.
Szpajza cytrynowa ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, co czyni ją doskonałą dla organizmu. Świetnie komponuje się z galaretką cytrynową, która czyni deser bardziej orzeźwiającym.
Krem cytrynowy jest smaczny i prosty do zrobienia. Ma wiele zastosowań. Służy np. jako wypełnienie tortów, bułeczek i ciast. Można również jeść go saute – jako zupełnie osobny deser.
Krem cytrynowy robi się błyskawicznie. W zaledwie 20 minut można przygotować cały deser. Do przepisu warto użyć cytryn bio, których skórek bezpiecznie używać można do innych przepisów kulinarnych.