Krem cytrynowy

Opublikowano: 16.06.2021 r., 13:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem cytrynowy w garnku ze składnikami ułożonymi dookoła.
Krem cytrynowy
Krem cytrynowy to świetny pomysł na dodatek do deserów i ciast. Ma pyszny orzeźwiający smak i robi się go w ekspresowym tempie. To coś dla fanów cytrusowych pyszności.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
535 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cytryna 4 cytryny (320 g)
  • Masło 3/4 kostki (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier puder 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska, rózga

Przepis na krem cytrynowy krok po kroku

Cytryny porządnie wyszoruj. I przekrój je na pół, z każdej połówki wyciśnij sok do małej miseczki.

Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę do osobnej miseczki.

Do rondelka dodaj sok z cytryny wraz ze skórką. Dodaj 3 łyżki wody i duś przez chwilę. Wbij jajka i dokładnie rozmieszaj zawartość trzepaczką. Dodaj cukier i cukier waniliowy.

Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodawaj do cytryn, cały czas intensywnie mieszając.

Gotuj przez 20 minut aż całość uzyska konsystencję budyniu.

Jak oceniasz przepis na krem cytrynowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kremu cytrynowego

Krem cytrynowy jest znany na całym świecie ze względu na swój wspaniały smak i wyjątkowy aromat. Choć robi się go naprawdę szybko, to wcale nie jest nudny czy banalny. Ma wiele różnych zastosowań. Świetnie się sprawdzi w ciastach, tortach, bułeczkach czy jedzony jako osobny deser. Ma przepyszny, cytrynowy i świeży smak, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom cytrusowych słodkości.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić krem cytrynowy, w niesamowicie prosty sposób. Nauczysz się jak z kilku produktów stworzyć w swojej kuchni coś tak wspaniałego, że ciężko będzie przejść obok tego obojętnie. Ten krem choć popularny bardzo często zastępowany jest innymi, ze względu na duże obawy, że nie wyjdzie. Z tym przepisem nie trzeba się już o to martwić. Krem cytrynowy wychodzi niezwykle aksamitny, gęsty i intensywnie cytrusowy.

Ten przepis na krem cytrynowy zabiera naprawdę niewiele czasu. W zaledwie dwadzieścia minut można stworzyć cały krem, który odmieni każdy domowy wypiek i nada mu wspaniałego smaku i aromatu. Ma przepiękny żółty kolor ze względu na duży dodatek cytryn. Do tego przepisu warto wybierać cytryny bio, które zwykle nie są pryskane, więc ich skórki można bezpiecznie używać do wszelkich przepisów kulinarnych.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić lemon curd, który jest kremem pochodzącym z Wielkiej Brytanii. Tam jest on tak popularny, że można kupić go w większości sklepów, zapakowany w piękne słoiczki. Jednak wcale nie trzeba udawać się w długą podróż, by tego kremu i jego wyjątkowego smaku spróbować. Jest tak łatwy, że w ekspresowym tempie można go przygotować we własnej kuchni.

W niektórych przepisach wykonuje się go bez jajek, jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie. Dodatek jaj pozwala uzyskać odpowiednią, kremową konsystencję, a także piękniejszy kolor. Jajka są więc świetnym dodatkiem i lepiej ich nie pomijać.

Ten krem świetnie nada się do ciasta, które wyszło zbyt słodkie. Już niewielki dodatek tego kremu sprawia, że ciasto zyskuje miłego kwaskowego smaku. Ten krem cytrynowy do tortu z masłem, to dodatek, który zmieni nawet najnudniejszy placek w coś dobrego.

Alergeny w kremie cytrynowym

Lista alergenów dla kremu cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kremu cytrynowego

na 100g gotowej potrawy

Ten deser jak inne słodkości nie powinien być podstawą diety, a dodatkiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
261.35
535.76
Białko (g)
3.06
6.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
27.62
56.62
Węglowodany przyswajalne (g)
26.55
54.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
16.56
33.95
Tłuszcze nasycone (g)
10.68
21.89
Tłuszcze nienasycone (g)
5.88
12.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.93
10.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.95
Cholesterol (mg)
112.13
229.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
154.87
317.49
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.42
Witamina C (mg)
20.31
41.64
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.81
Witamina E (mg)
0.68
1.40
Retinol (µg (mcg))
152.16
311.92
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Niacyna (mg)
0.06
0.13
Foliany (µg (mcg))
14.04
28.79
Beta karoten (µg (mcg))
29.53
60.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
31.28
64.13
Potas (mg)
84.95
174.14
Wapń (mg)
25.58
52.44
Fosfor (mg)
49.57
101.62
Magnez (mg)
5.80
11.88
Żelazo (mg)
0.39
0.79
Cynk (mg)
0.30
0.61
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu cytrynowego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu cytrynowego

Koszt składników
15.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
320 g
4 cytryny
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.31
Za 320 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
200 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
15.60