Słodkości a'la snickers - poznaj ekstra przepisy

Słodkości a'la snickers - poznaj ekstra przepisy
Słodkości a'la snickers - poznaj ekstra przepisy, fot. nic_ol/amstockphoto/Ara Hovhannisyan
ikona podziel się
Opublikowano: 16.01.2024 r., 15:00 | Autor: Paulina Lipińska
Chyba każdy zna batona o nazwie snickers. Chyba też niemal każdy go lubi. Przecież łączy on w sobie czekoladę, karmel oraz orzechy – no po prostu niebo. Dlaczego by nie zrobić pysznych deserów, które nawiązują do niego smakiem? Polecamy 5 inspiracji z wykorzystaniem orzechów i kajmaku. Zrób tartę snickers z czekoladą, lody o smaku snickersa z orzechami, krem, który pasuje do wszystkich deserów, a także dwa przepisy na ciasta.

Tarta bez pieczenia w stylu snickersa

To ciasto łączy wszystko to, czego potrzeba do zrobienia świetnej tarty. Jest to ciasto na zimno i składa się ze spodu herbatnikowego, kremu orzechowego, kajmaku oraz rozpuszczonej czekolady. Lubiącym chrupkość polecamy posypać tartę orzeszkami ziemnymi lub laskowymi.

Tarta snickers to rozpusta dla podniebienia. Możesz zrobić ją na imprezę urodzinową czy spotkanie świąteczne. Jest dobrym deserem na osłodę każdego dnia.

Przygotuj ją dzień przed planowanym podaniem. Dzięki temu wszystkie smaki połączą się w jedno. Poza tym będzie ją łatwiej pokroić. To jak, robimy?

Słodkie lody o smaku snickersa

Nie ma nic lepszego niż domowe lody. Te, które smakują jak snickers, są doskonałe. Idealnie odwzorowują smak znanego batona. Lody snickers robi się szybko i łatwo, a ich smak jest wyśmienity. Będą pasowały każdemu, kto lubi słodkie desery.

Do lodów o smaku snickersa dodaje się tradycyjnie kajmak oraz orzechy. Te lody mają świetną konsystencję, więc warto je zrobić. To najlepszy deser na gorące dni.

Domowe słodycze mają to do siebie, że wiesz, co się w nich znajduje. To zdecydowanie dobry sposób, by ograniczać niepotrzebne dodatki w żywności.

Krem jako genialny dodatek do słodkich dań

Możesz dodać go do gofrów, naleśników i placuszków. Nadaje się do smarowania chleba - jak nutella. Jest także pyszny jedzony sam - bez niczego i prosto ze słoiczka. Mowa o kremie snickers - słodkim dodatku do czego tylko chcesz.

Ten krem o smaku snickersa zrobisz bardzo szybko i z prostych składników. By zrobić taki krem, potrzebujesz przede wszystkim nutelli, masła orzechowego oraz orzechów. Nie można pominąć kajmaku, który jest bardzo ważny w snickersie.

Przechowuj krem w lodówce, szczelnie zamknięty, by się nie zepsuł.

Karmelowo-orzechowe ciasto bez pieczenia

Ten przepis na snickersa na zimno jest świetnym, słodkim dodatkiem do kawy. Zawiera kajmak, orzechy i krem z mascarpone. To super pomysł na ciasto dobre na każdą okazję.

Przepis na to cudo robi się szybko i z kilku prostych produktów. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Przygotuj go więc minimum dobę przed planowanym podaniem.

Z uwagi na to, że jest mało wymagający nada się dla najbardziej początkujących w kuchni osób. Nie zwlekaj i przygotuj super deser bez pieczenia już teraz.

Idealny placek z orzechami do kawy

Snikers z orzechami to ciasto kruche przełożone kremem budyniowym. Na górze znajduje się polewa złożona z kajmaku i posiekanych orzechów. Takim deserem można osłodzić sobie dzień.

Chociaż ciasto jest trochę czasochłonne, jest naprawdę warte przygotowania. Z nim każda impreza będzie udana. Snikersa możesz przygotować też na spokojny, niedzielny dzień. Każdy powód jest dobry!

By ciasto snikers z orzechami było idealne, należy zrobić je dzień wcześniej. Wtedy będzie lepiej je pokroić, ponieważ blaty ciasta nieco zmiękną.

Ciasto snikers z orzechami

Ciasto snikers z orzechami to przepis idealny dla wszystkich miłośników karmelowych słodkości. Jest niezwykle miękkie, a dodatek orzechów sprawia, że smakuje wyśmienicie.
W skrócie
Czas przygotowania
35 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
222 g
Ilustracja do ptrzepisu: ciasto snikers z orzechami

Lista składników do przygotowania ciasta snikers z orzechami

  • Mąka pszenna typ 550 500 g
  • Cukier 100 g (pół szklanki)
  • Jajko 2 szt.
  • Masło 200 g (1 kostka)
  • Mleko 2% 730 ml
  • Miód 25 g (1 łyżka)
  • masa krówkowa 200 g (pół puszki)
  • Orzechy włoskie 200 g
  • Budyń (proszek) 80 g (2 szt)
  • Żółtko jajka 2 szt.
  • Cukier puder 30 g (3 łyżki)

Przygotowanie ciasta snikers z orzechami krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło. Wbij 2 jajka i 2 żółtka. Wlej 2 łyżki mleka i dodaj miód. Wsyp odrobinę cukru waniliowego. Całość zagnieć rękami i podziel na 3 blaty.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią jeden z blatów. Piecz piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Postępuj tak samo z każdym kolejnym blatem ciasta. Gotowe ciasto wyciągnij i ostudź.

500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałej części rozmieszaj budynie i przelej je do gotującego się mleka. Dodaj 3 łyżki cukru pudru i dobrze wymieszaj. Gdy budyń będzie gęsty zdejmij go z palnika i ostudź.

Na spodzie patery ułóż pierwszy blat ciasta i wyłóż na niego 1/3 budyniu. Przykryj go kolejną warstwą kremu budyniowego i blatem ciasta. Następnie wyłóż ostatnią partię budyniu i ciasta.

W rondelku roztop masę kajmakową i dodaj do niej posiekane orzechy.

Całość podgrzej i rozprowadź na wierzchu ciasta.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto