Zupa, która odchudza? To możliwe! Sprawdź nasz przepis

Zamiana nogi z kurczaka na piersi wpływa na kaloryczność zupy
Zupa warzywna z dodatkiem mięsa z kurczaka jest bardzo sycąca, fot. annapustynnikova
ikona podziel się
Opublikowano: 06.07.2024 r., 13:15 | Autor: Ewa Cierpiał
Zmniejszanie masy ciała polega przede wszystkim na zjadaniu nieco mniej kilokalorii, niż potrzebuje nasz organizm. Jednak nie trzeba się głodzić, aby masa ciała spadała. Wystarczy zamienić tradycyjny polski tłusty rosół lub schabowego na tę zupę, a twoje podniebienie będzie zadowolone, brzuch pełny a ubrania luźniejsze.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Składniki
  2. Sposób przygotowania
  3. Gdzie tkwi trik?

Składniki

Aby przyrządzić tę spektakularną i sycącą zupę potrzebujesz:

  • Brokuła, 1 sztuka
  • Cebuli, 1 sztuka
  • Marchewki, 3 sztuki
  • Pietruszki, 1 sztuka
  • Selera, ¼ sztuki
  • Czosnku, 3 ząbki
  • Piersi z kurczaka bez skóry, 1 podwójna
  • Oliwy, 2 łyżki
  • Soku z cytryny, soli, pieprzu, lubczyku
  • Woda, ok. 1 l

Tylko z tych składników powstanie duży garnek aromatycznej zupy. Proporcje są dowolne, jednak pamiętaj, że im więcej warzyw tym lepiej dla ciebie i twojego zdrowia.

Sposób przygotowania

Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewki, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę. Możesz je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wlej oliwę do garnka o grubym dnie – będziesz w nim gotować zupę, więc wybierz taki, aby wszystko się ostatecznie zmieściło. Na oliwie podsmaż cebulę, gdy zacznie się szklić, dodaj całe, obrane ząbki czosnku i przesmażaj jeszcze chwilę. Następnie dodaj przygotowane warzywa korzeniowe i podsmażaj, aż nieco zmiękną.

Dodaj wodę i umytą, pokrojoną pierś z kurczaka. Dopraw całość łyżeczką soli, ½ łyżeczką pieprzu i lubczyku suszonego lub łodygę świeżego. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze 15-20 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku według uznania.

Tak przygotowana zupa jarzynowa będzie niezwykle smaczna i sycąca. Przez ilość warzyw w niej zawartych na pewno zapełni twój żołądek.

Dodatek większej ilości warzyw wpływa na smak dania
Tradycyjny rosół jest tłustą zupą, jednak da się przygotować go w odchudzonej wersji, fot. pinkyone

Gdzie tkwi trik?

Najważniejszym trikiem tej zupy jest oczywiście jej kaloryczność, która jest niezwykle niska. Ze względu na użycie piersi z kurczaka bez skóry zamiast tradycyjnych skrzydełek lub udek znacząco zmniejszamy ilość tłuszczu w całym garnku zupy. Pomimo dodania oliwy, zupa będzie mniej kaloryczna i zdrowsza. Dodatkowo mięso z piersi kurczaka będzie bardzo sycące, dlatego też zjedzenie go razem z zupą na długo zapewni uczucie sytości.

Jeśli chcesz, możesz tę zupę uzupełniać w inne warzywa np. mrożony groszek, seler naciowy, por – każdy kolejny dodatek warzywny zmieni jej smak i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza.

Smacznego!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto