Opublikowano: 06.07.2024 r., 13:15
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Zmniejszanie masy ciała polega przede wszystkim na zjadaniu nieco mniej kilokalorii, niż potrzebuje nasz organizm. Jednak nie trzeba się głodzić, aby masa ciała spadała. Wystarczy zamienić tradycyjny polski tłusty rosół lub schabowego na tę zupę, a twoje podniebienie będzie zadowolone, brzuch pełny a ubrania luźniejsze.
Aby przyrządzić tę spektakularną i sycącą zupę potrzebujesz:
- Brokuła, 1 sztuka
- Cebuli, 1 sztuka
- Marchewki, 3 sztuki
- Pietruszki, 1 sztuka
- Selera, ¼ sztuki
- Czosnku, 3 ząbki
- Piersi z kurczaka bez skóry, 1 podwójna
- Oliwy, 2 łyżki
- Soku z cytryny, soli, pieprzu, lubczyku
- Woda, ok. 1 l
Tylko z tych składników powstanie duży garnek aromatycznej zupy. Proporcje są dowolne, jednak pamiętaj, że im więcej warzyw tym lepiej dla ciebie i twojego zdrowia.
Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewki, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę. Możesz je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wlej oliwę do garnka o grubym dnie – będziesz w nim gotować zupę, więc wybierz taki, aby wszystko się ostatecznie zmieściło. Na oliwie podsmaż cebulę, gdy zacznie się szklić, dodaj całe, obrane ząbki czosnku i przesmażaj jeszcze chwilę. Następnie dodaj przygotowane warzywa korzeniowe i podsmażaj, aż nieco zmiękną.
Dodaj wodę i umytą, pokrojoną pierś z kurczaka. Dopraw całość łyżeczką soli, ½ łyżeczką pieprzu i lubczyku suszonego lub łodygę świeżego. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze 15-20 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku według uznania.
Tak przygotowana zupa jarzynowa będzie niezwykle smaczna i sycąca. Przez ilość warzyw w niej zawartych na pewno zapełni twój żołądek.
Najważniejszym trikiem tej zupy jest oczywiście jej kaloryczność, która jest niezwykle niska. Ze względu na użycie piersi z kurczaka bez skóry zamiast tradycyjnych skrzydełek lub udek znacząco zmniejszamy ilość tłuszczu w całym garnku zupy. Pomimo dodania oliwy, zupa będzie mniej kaloryczna i zdrowsza. Dodatkowo mięso z piersi kurczaka będzie bardzo sycące, dlatego też zjedzenie go razem z zupą na długo zapewni uczucie sytości.
Jeśli chcesz, możesz tę zupę uzupełniać w inne warzywa np. mrożony groszek, seler naciowy, por – każdy kolejny dodatek warzywny zmieni jej smak i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza.
Smacznego!