Zupa krem z soczewicy - zarówno z zielonej, jak i z czerwonej soczewicy - jest to smaczna i zdrowa propozycja
na obiad. Przepis na zupę z soczewicy jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Wypróbuj koniecznie przepisy na zupę soczewicową w trzech różnych propozycjach.
Zupa krem z soczewicy w najprostszej wersji podana z groszkiem ptysiowym jest
zdrowa i sycąca. Zupa krem z soczewicy zielonej będzie przepysznie smakować z
prażonymi pistacjami oraz chrupiącymi chipsami z boczku.
Zupa krem z soczewicy, a także inne najlepsze przepisy na szybką, prostą i łatwą w wykonaniu zupę soczewicową
Ekspresowa zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym
Najprostsza do
zrobienia zupa krem z soczewicy z dodatkiem groszku ptysiowego. Bardzo smaczny
posiłek. Świetna propozycja na posiłek dla wegetarian.
Ten przepis na zupę
z soczewicy jest to przepis na tradycyjną zupę krem z soczewicy, którą
przygotowuje się w Turcji. Zupa jest naprawdę bardzo łatwa do zrobienia. Do jej
zrobienia potrzeba tylko kilka składników. Czas wykonania zupy jest bardzo
krótki, więc jest to świetna propozycja na bardzo szybkie danie. Jeżeli nie
chcesz dodawać groszku ptysiowego, możesz zupę podawać z grzankami z bagietki.
Danie będzie smakowało równie wspaniale.
Ekspresowa zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym
Najprostsza do zrobienia zupa krem z soczewicy z dodatkiem groszku ptysiowego. Bardzo smaczny posiłek. Świetna propozycja na posiłek dla wegetarian.
Lista składników do przygotowania ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym
Soczewica czerwona 240 g
bulion warzywny 2500 ml
Cebula 200 g
Marchewka 100 g
Ziemniaki młode 600 g
Masło klarowane 60 g
Mąka pszenna typ 500 40 g
Koncentrat pomidorowy 40 g
Przygotowanie ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym krok po kroku
1. Soczewicę wypłucz na sitku pod bieżącą wodą.
Do garnka dodaj bulion i soczewicę - zagotuj. Nie przykrywaj garnka, gotuj na małej mocy palnika.
Podczas gotowania powstaje piana - usuń ją łyżką cedzakową.
Obierz cebulę, ziemniaki i marchewkę. Umyj i pokrój w większe kawałki. Wymieszaj warzywa z 2 łyżkami papryki słodkiej oraz łyżką soli. Dodaj warzywa do soczewicy i ugotuj do miękkości około 30 minut. Garnek można przykryć. Wciąż gotuj na niewielkiej mocy palnika.
Gdy warzywa będą miękkie zblenduj wszystko na krem.
Przygotuj zasmażę. Na patelnię wyłóż masło, dodaj mąkę i podsmażaj 2 minuty aż wszystko nabierze lekko brązowego koloru.
Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz zasmażkę. Jeszcze raz wszystko zblenduj dokładnie. Dopraw do smaku według gustu.
Gorącą zupę podawaj w miseczce i posyp listkami mięty.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i
prażonymi pistacjami
Pyszna zupa z
soczewicy zielonej z chipsami z boczku oraz prażonymi orzeszkami pistacjowymi. To danie jest wprost cudowne w smaku. Polecam każdemu!
Prosta i szybka
wersja kremu z soczewicy – idealny krem z pysznymi dodatkami. Taki przepis
byłby świetną propozycją na danie na imprezę. Boczek użyty do zrobienia chipsów
można zastąpić inną wędliną, na przykład wędliną drobiową. Jeśli nie posiadasz
orzechów pistacjowych, możesz użyć innego rodzaju orzechów. Zielona soczewica
jest bardzo smaczna. W tej wersji smakuje wspaniale.
Soczewicę czerwoną można
zamienić na zieloną.
Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Pyszna zupa z soczewicy zielonej z chipsami z boczku oraz prażonymi orzeszkami pistacjowymi. Te danie jest wprost cudowne w smaku. Polecam każdemu!
Lista składników do przygotowania zupy krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Bulion drobiowy 1000 g
Soczewica czerwona 250 g
Marchewka 90 g
Pietruszka 50 g
Por 70 g
Seler korzeniowy 30 g
Boczek wędzony bez kości 50 g
Pistacje 60 g
Przygotowanie zupy krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami krok po kroku
Do wykonania tego przepisu można użyć warzyw z gotowania bulionu. Obrane warzywa (oprócz soczewicy) zalej bulionem i zagotuj. Gdy bulion się zagotuje dodaj soczewicę.
Gotuj przez 25 minut, mieszaj co jakiś czas.
Po upływie 25 minut blenderem zmiksuj zupę na krem.
Dodaj do zupy płaską łyżkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dodaj także 1/4 łyżeczki kuminu oraz kurkumy. Zblenduj ponownie i dopraw ostatecznie. Gotuj jeszcze 5 minut.
W międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotuj chipsy i orzechy.
Boczek pokrój na cieniutkie plasterki. Wyłóż na patelnię grillową i smaż tak długo aż będą chrupkie.
Orzechy upraż na suchej patelni (około 3 minuty).
Zupę nalej do miski. Połóż na wierzch chipsy, posyp orzechami oraz natką pietruszki.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i
sezamem
Pyszny, bardzo
zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem
mozzarella oraz z grzankami pełnoziarnistymi i sezamem. Pycha!
Zdrowy posiłek dla
całej rodziny z czerwonej soczewicy? To nic prostszego. Szybka propozycja na
znakomity, domowy obiad. Jest to krem nie tylko zdrowy, ale także bardzo
smaczny. W tej zupie zamiast mozzarelli równie dobrze sprawdzi się ser feta lub
ser camembert. Sezam można wymienić na inne nasiona lub ziarna – chia,
słonecznik lub pestki dyni będą bardzo dobrą alternatywą.
Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami pełnoziarnistymi i sezamem. Pycha!
Lista składników do przygotowania zupy krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Soczewica czerwona 200 g
Marchewka 45 g
Bataty 200 g
Cebula 100 g
Czosnek 10 g
Masło klarowane 10 g
Mleczko kokosowe 125 ml
Bulion drobiowy 900 g
Ser mozzarella light 125 g
Sezam nasiona 30 g
Chleb żytni razowy 90 g
Przygotowanie zupy krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem krok po kroku
Na maśle podsmaż przez 4 minuty posiekaną cebulę oraz czosnek w całości rozgnieciony nożem.
Obierz batata oraz marchewkę. Pokrój w małą kostkę i dodaj do cebuli. Smaż razem przez 10 minut z dodatkiem połowy łyżeczki soli.
Po upływie 10 minut dodaj soczewicę i wlej bulion. Gotuj wszystko przez około 20 minut.
Po 20 minutach, gdy warzywa są miękkie można zblendować zupę na krem. Dodaj przyprawy: 1 łyżkę sosu sojowego, łyżkę przyprawy suszonych pomidorów, chilli oraz pieprz do smaku. Jeśli trzeba dodaj soli. Dodaj także mleczko kokosowe i ponownie zblenduj.
Gotuj wszystko przez 5 minut.
Chleb pokrój w kosteczkę. Zarumień na patelni bez dodatku tłuszczu. Można przyprawić według uznania.
Gotową zupę nakładaj do miski. Posyp startym serem oraz sezamem. Podawaj z grzankami.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Zupa krem z
soczewicy jest daniem pochodzącym z kuchni tureckiej. Soczewica (jest kilka
rodzajów) to jest bardzo wartościowy składnik w diecie. Występuje soczewica
czerwona, zielona, żółta, czarna, brązowa lub z puy.
Soczewica jest
rośliną strączkową. Jest bogata w białko, korzystne węglowodany oraz błonnik.
Zawiera też ważne witaminy i składniki mineralne. Soczewica i inne nasiona
roślin strączkowych polecane są, gdy ktoś rezygnuje lub ogranicza mięso.
Soczewica zawiera niski indeks glikemiczny i jest bardzo zdrowym produktem,
który warto jeść. Ze względu na jej skład ma super właściwości działające na
organizm.
Zupa soczewicowa to
pyszny, gładki i wyrazisty w smaku krem.
Przygotowanie zupy
krem z soczewicy należy do tych szybkich i prostych. Najlepiej mieć
przygotowany bulion. Bulion nadaje super smaku całej zupie. Zamiast buliony
można wykorzystać wodę. Ilość dodanego płynu do zupy powinna być przede
wszystkim dobrana według własnych potrzeb. Niektórzy wolą zupę bardziej gęstą,
a inni wybierają zupę rzadszą.
Zupa soczewicowa
potrzebuje aromatycznych przypraw. Do najlepszych przypraw należy: curry,
kurkuma, chilli, papryka słodka lub wędzona, kumin, czosnek. Poza przyprawami
smaku zupie nadają warzywa.
W zupie krem z
soczewicy warto kombinować z dodatkami. Dodatki są odpowiedzialne za
najbardziej intensywne smaki. Do zupy krem z soczewicy najbardziej pasuje
świeże lub opiekane pieczywo. Można podawać zupę soczewicową z grzanką,
chipsami z wędliny, serami, nasionami i świeżymi ziołami. Zapewniam, że taka
zupa zapewni sytość, a dodatkowo przypadnie do
gustu.
Zapraszam po
wypróbowanie przepisów na zapiekankę makaronową z szynką oraz zupę z botwiny z
ziemniakami. Pyszne danie, jakim jest zapiekanka makaronowa z szynką oraz zupa
z botwiny z ziemniakami to doskonały wybór. Zapiekanka
makaronowa z szynką to bardzo szybki i prosty przepis na obiad. Zupa z botwiny
z ziemniakami jest przepyszna – to obiad idealny.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96.4% czytelników artykuł okazał się być pomocny