5 sycących zup, które możesz zjeść na rozgrzewające drugie śniadanie

Zdjęcie przedstawia zupy, które bez obawy możesz podać również na drugie śniadanie
Nie masz pomysłu na drugie śniadanie? Koniecznie poznaj propozycje na sycące zupy, fot. Yaruniv-Studio
ikona podziel się
Opublikowano: 08.02.2024 r., 7:00 | Autor: Magda Panek
Najbardziej sycące i pyszne zupy, które możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie - koniecznie poznaj nasze propozycje. Zaspokoją zarówno mały głód, jak i ten większy. Każdą z naszych propozycji możesz wzbogacić o różne produkty, np. o płatki migdałowe czy grzanki. Pyszne zupy nie ograniczają się tylko do obiadów, świetnie sprawdzą się jako ciepły posiłek do pracy.

Zielona zupa z ziemniakami

Zupa brokułowa to doskonała propozycja na sycące drugie śniadanie. Możesz zabrać ją do pracy, podgrzać w mikrofali i posypać płatkami migdałów lub gotowymi grzankami z marketu. Zupa krem ma apetyczny zielony kolor, który zachęca do jedzenia.

Pomarańczowe szaleństwo z grzankami

Krem z dyni to doskonała propozycja na obiad oraz drugie śniadanie. Dodatek grzanek, chipsa z boczku oraz parmezanu sprawia, że jest ona naprawdę sycąca. Jeśli chcesz zabrać zupę jako drugie śniadanie do pracy, koniecznie zapakuj grzanki osobno, by pozostały chrupiące.

Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Warto umieścić tę propozycję w swoim menu. Jest to fajny przepis, szybki i prosty do wykonania. Zupa krem z dyni jest sycąca.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
275 g
Ilustracja do ptrzepisu: Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Lista składników do przygotowania zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

  • Masło 10 g
  • Cebula 100 g
  • Marchewka 55 g
  • Czosnek 10 g
  • Por 100 g
  • Ziemniaki późne 160 g
  • Dynia 750 g
  • grzanki 60 g
  • Boczek wędzony bez kości 40 g
  • Ser parmezan 40 g
  • Bulion drobiowy 1250 g

Przygotowanie zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem krok po kroku

Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.

Marchewkę, dynię i ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.

Por przekrój wzdłuż na 4.

Do garnka dodaj masło.

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub dodaj w całości.

Wszystkie warzywa dodaj do garnka i podsmaż chwilę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Niech wszystko się lekko zarumieni.

W osobnym garnku zagotuj bulion.

Dodaj do warzyw gorący bulion i gotuj całość około 20 minut aż warzywa będą miękkie.

Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw przyprawami. W razie potrzeby można dodać wody lub bulionu gdy zupa wyjdzie zbyt gęsta. Zupa jest gotowa.

Boczek pokrój cieniutko i usmaż na patelni grillowej. Zrób chipsy.

Grzanki zarumień na patelni, na której smażyłeś boczek. Mają być ładnie rumiane.

Do miseczki wlej zupę. Dodaj do zupy chipsy z boczku, grzanki oraz posyp startym na tarce parmezanem.

Zupa ze strączków z prażonymi pistacjami

Pyszna zupa z zielonej soczewicy to kolejna propozycja na sycące drugie śniadanie. Dodatek chipsów z boczku oraz prażonych pistacji podnosi wartość odżywczą potrawy i znacząco wpływa na sytość. Aby przygotować wegetariańską wersję zupy, zamień bulion drobiowy na warzywny oraz pomiń dodatek boczku.

Meksyk na talerzu

Znudziły ci się tradycyjne, polskie potrawy? Nic straconego - poznaj nasz sprawdzony przepis na pyszną zupę meksykańską. Dodatek mięsa z piersi kurczaka oraz ryżu brązowego nasyci cię na długo. Zupę zabierz ze sobą do pracy jako pożywne drugie śniadanie.

Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą

Zaskakujące połączenie smaków w zupie meksykańskiej. Zupa meksykańska z lekkim kokosowym posmakiem z dodatkiem soczystych kawałków kurczaka oraz ryżem brązowym to wspaniałe danie dla osób na diecie.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
405 g
Ilustracja do ptrzepisu: Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą

Lista składników do przygotowania dietetycznej zupy meksykańskiej z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą

  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Ryż brązowy 100 g
  • Bulion drobiowy 300 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 10 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • fasola konserwowa 180 g
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • Pieczarki marynowane 150 g
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) 125 ml
  • Przecier pomidorowy bez soli 250 g

Przygotowanie dietetycznej zupy meksykańskiej z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą krok po kroku

Na początku ugotuj ryż al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zagotuj również bulion albo wodę.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę oraz pieczarki w plastry. Usmaż na oleju przez 5 minut.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonych warzyw. Smaż mięso z warzywami 10 minut.

Dodaj do mięsa i warzyw fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy, gorący bulion lub wodę oraz mleczko kokosowe. Dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj około 25 minut.

Do gotowej zupy dodaj ryż i wymieszaj wszystko. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj wody lub bulionu.

Nałóż zupę do miseczki i ozdób szczypiorkiem.

UTopiona zupa

To ostatnia propozycja na pyszne drugie śniadanie na ciepło. Zupa z serków topionych podana z grzankami nasyci na długo. Bez obawy możesz zabrać ją do pracy (grzanki zapakuj w osobny pojemniczek i posyp nimi zupę bezpośrednio przed spożyciem).

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto