Sezon na dynię zaczyna się na jesień. Korzystaj
więc, gdy tylko nadejdzie sezon i zrób wspaniałe
przepisy na zupę z dyni piżmowej. Poznaj trzy wersje na wykonanie kremowej zupy
z dyni piżmowej. Klasyczna, kremowa zupa krem z dyni piżmowej z grzankami
wykonana z pieczonej dyni to niebo w gębie. Dodaj do zupy z dyni piżmowej
suszone pomidory i ser feta – idealne połączenie smaków. Lekko pikantna zupa z
dyni piżmowej z dodatkiem mleczka kokosowego to fajna wegańska propozycja na
posiłek.
Zupa z dyni piżmowej krok po kroku, czyli proste przepisy, składniki na sprawdzoną, pyszną i rozgrzewającą zupę
Zupa z dyni piżmowej z grzankami
Prosta i bardzo
szybka w wykonaniu zupa oparta o dynię piżmową. Gęsta zupa w formie kremu z
pysznymi warzywami. Zupę podawaj z odrobiną śmietanki i grzankami. Ta zupa na
pewno Cię ogrzeje w zimny dzień.
Warzywa podsmażaj
na maśle. Dodaj koniecznie przyprawy, które nadadzą cudowny aromat zupie. Zupa
krem jest łagodna, a dzięki maślanemu smakowi zarówno grzanek, jak i warzyw
duszonych na maśle z czosnkiem jest wręcz idealna. Grzanki dodawaj na sam
koniec, by grzanki były chrupiące. Śmietankę możesz zamienić na jogurt
naturalny lub mleczko kokosowe. Jeśli wolisz zupę bardziej gęstą, dodaj mniej
bulionu lub użyj wody. Jeśli zupa dla Ciebie lepsza jest bardziej rzadka –
dodaj więcej.
Zupa z dyni piżmowej z grzankami
Prosta i bardzo szybka w wykonaniu zupa oparta o dynię piżmową. Gęsta zupa w formie kremu z pysznymi warzywami. Zupę podawaj z odrobiną śmietanki i grzankami.
Lista składników do przygotowania zupy z dyni piżmowej z grzankami
Bulion drobiowy 625 g
Dynia 500 g
Marchewka 90 g
Por 70 g
Ziemniaki późne 150 g
Cebula 50 g
Czosnek 15 g
Śmietanka kremowa 30% 50 g
Masło klarowane 10 g
grzanki 30 g
Słonecznik nasiona łuskane 20 g
Przygotowanie zupy z dyni piżmowej z grzankami krok po kroku
Zagotuj w garnku bulion.
W drugim garnku rozgrzej masło klarowane.
Obierz warzywa i przygotuj do krojenia. Czosnek dodaj w całości, cebulę pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Dynię obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w niewielką kostkę. Od pora odkrój korzenie. Pokrój w większe kawałki. Obraną marchew pokrój w grubsze plasterki. Dodaj warzywa do garnka, dodaj pół łyżeczki soli. Podsmaż warzywa przez około 10 minut. Uważaj, by nie przypalić. Podgrzewaj je pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Po upływie 10 minut dodaj do warzyw gorący bulion. Dodaj także przyprawy: szczyptę chilli, 1/4 łyżeczki pieprzu, kurkumy oraz cynamonu. Dodaj też 1 łyżeczkę papryki oraz sól do smaku. Gotuj wszystko do miękkości warzyw - około 30 minut.
Gdy warzywa będą miękkie zblenduj zupę na krem. Możesz tutaj zmienić ilość bulionu - w zależności od preferencji. Dopraw zupę ostatecznie do smaku.
Gotową zupę nalewaj do miseczek. Dodaj kleks ze śmietanki, posyp grzankami, słonecznikiem oraz świeżą natką pietruszki.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Zupa z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta
Zupa z dyni
piżmowej to pyszny przepis na zdrowy posiłek. W tym przepisie wykorzystano
suszone pomidory oraz ser feta. Składniki genialnie łączą się w idealną
kompozycję smakową.
Zupa jest bardzo
szybka w wykonaniu. Przepyszna zupa dyniowa, a w dodatku jest prostym
przepisem, więc nie będzie większego problemu z jego wykonaniem. Do zrobienia
tego przepisu proponuję wykorzystanie dyni pieczonej. Pieczona dynia ma świetny
smak. Suszone pomidory i ser feta to doskonałe połączenie. Podawaj zupę ze
świeżą bagietką pełnoziarnistą z masłem ziołowym. Ilość bulionu jest kwestią
indywidualną.
Zupa z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta
Zupa z dyni piżmowej to pyszny przepis na zdrowy posiłek. W tym przepisie wykorzystano suszone pomidory oraz ser feta. Składniki genialnie łączą się w idealną kompozycję smakową.
Lista składników do przygotowania zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta
Dynia 1000 g
Masło klarowane 10 g
Cebula 100 g
Czosnek 30 g
Ziemniaki młode 400 g
Marchewka 100 g
Bulion drobiowy 1000 g
Suszone pomidory 50 g
Ser Feta 60 g
Pestki dyni 30 g
Przygotowanie zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta krok po kroku
Dynię przekrój na pół wzdłuż. Wyjmij gniazdo nasienne. Pokrój dynię w plastry na grubość maksymalnie 4 centymetrów. Dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieczenia. Piecz w piekarniku nagranym do 220 stopni Celsjusza około 20 minut.
Upieczoną i ochłodzoną dynię pozbaw skóry. Pokrój miąższ dyni na większe kawałki.
W tym czasie, gdy dynia się piecze i studzi można zacząć robić resztę. W garnku zagotuj bulion.
W drugim garnku rozgrzej masło. Czosnek i cebulę obierz. Czosnek dodaj w całości do masła, cebulę pokrój w duże kawałki. Obrane ziemniaki oraz marchewkę pokrój w niezbyt duże kawałki i dodaj do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i wszystko smaż na małej mocy palnika około 15 minut. Pod koniec dodaj dynię.
Do garnka z warzywami dodaj bulion. Zagotuj wszystko do miękkości - około 15 minut.
Gdy wszystko będzie miękkie zblenduj na zupę krem. Można tutaj dostosować ilość bulionu (lub wody) wedle własnych preferencji. Dopraw ostatecznie.
Nalej zupę do miseczki. Posyp pokruszonym serem feta oraz posiekanymi orzechami. Dodaj także świeżą kolendrę i pestki dyni.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Zupa z dyni
piżmowej w tajskim stylu. Jeśli lubisz zaskakujące smaki, koniecznie wypróbuj
ten przepis. Lekko pikantna, kremowa i przepyszna zupa to świetny przepis na
zdrowy obiad.
By zrobić zupę, użyj
mleczka kokosowego. Jest bardzo dobrym zamiennikiem nabiałowych produktów. Poza
wartościami mleczko kokosowe nadaje fajny, kokosowy aromat. By nadać smaku
zupie, użyj pikantnej papryczki. Sok z limonki świetnie pasuje do klimatu zupy.
Do zupy warto zrobić chrupiące grzanki z tofu. W zupie jest także tajemniczy
składnik - pomarańcza oraz imbir. Cudowna kompozycja smakowa, którą musisz wypróbować.
Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Zupa z dyni piżmowej w tajskim stylu. Jeśli lubisz zaskakujące smaki koniecznie wypróbuj tego przepisu. Lekko pikantna, kremowa i przepyszna zupa to świetny przepis na zdrowy obiad.
Lista składników do przygotowania zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Olej rzepakowy 15 ml
Dynia 500 g
Cebula czerwona 50 g
Czosnek 15 g
Pomarańcza 100 g
bulion warzywny 350 ml
Mleczko kokosowe 125 ml
Sezam nasiona 20 g
Tofu wzbogacane wapniem 90 g
Przygotowanie zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu krok po kroku
Zacznij od zagotowania bulionu.
Dynię oraz pomarańczę należy obrać i pokroić w większą kostkę. Czosnek i cebulę obierz ze skórki. Trawę cytrynową (1 łodyżkę) trzeba lekko zmiażdżyć i następnie obrać z twardej skóry. Pokroić na kawałki. Zamiast trawy cytrynowej można użyć skórki z połowy limonki startej na tarce. Imbir pokrój na drobniejsze kawałki (kawałek imbiru powinien mieć wielkość łyżeczki maksymalnie.
Na 5 g oleju usmaż pokrojoną w grube kawałki cebulę. Dodaj szczyptę soli. Gdy minie 5 minut dodaj do cebuli imbir, trawę cytrynową oraz czosnek. Dodaj także świeże chilli - nie za dużo. Smaż przez 2 minuty.
Po 2 minutach dodaj do cebuli i przypraw gorący bulion, dynię i pomarańczę. Gotuj wszystko 20 minut, aż dynia będzie miękka. Dodaj mleczko kokosowe, pół łyżki soli, 1 łyżkę octu balsamicznego i po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu. Wszystko zblenduj na krem. Przypraw wg uznania.
Tofu pokrój w kostkę. 10 g oleju wymieszaj z papryką wędzoną (1/2 łyżeczki) oraz szczyptą soli. Tofu wymieszaj z marynatą i następnie usmaż grzaneczki z tofu na patelni przez około 10 minut, aż tofu będzie lekko chrupiące.
Zupę nakładaj do miski. Posyp grzankami z tofu, sezamem i świeżą miętą.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Dynia piżmowa ma
charakterystyczny kształt. Nie jest to dynia okrągła a wydłużona,
przypominająca gruszkę. Kolor dyni piżmowej jest beżowy i delikatny. Zupa z
dyni najczęściej jest podawana w formie kremu. Jest idealnym posiłkiem na
zwiększenie podaży warzyw i innych składników w codziennym menu. Konsystencja
kremu jest bardzo dobrą propozycją dla każdego. Zarówno dla dzieci, jak i dla
dorosłych – to odpowiednia forma posiłku dla każdego.
Zupa dyniowa bez
dodatków jest niskokaloryczna. Zapewnia długą sytość i dostarcza bardzo wiele
składników potrzebnych w codziennym jadłospisie.
W zupie dyniowej najważniejszą rolę, oprócz
dyni, odgrywają dodatki. To im w głównej mierze zupa dyniowa nabiera
przeróżnych smaków.
Zupa z dyni piżmowej - dynia pieczona czy surowa? Przydatne
informacje
Zarówno dynia
surowa, jak i dynia pieczona nadaje się na zupę. Oba sposoby są równie dobre.
Różnica między tymi dwoma sposobami to czas wykonania. Proces pieczenia trwa
trochę dłużej, niż gdy używa się dyni surowej.
Dynia piżmowa jest
dosyć ciężka w obieraniu. Jest to twarde warzywo, więc konieczne jest
posiadanie dużego i ostrego noża. Dynię najlepiej pokroić w ćwiartki. Usuń
środek z pestkami. Pestki można później wykorzystać. Jeżeli dynia do zupy ma
być pieczona, wystarczy ją pokroić w kształt łódeczek
i piec ze skórką. Wtedy obieranie jest o niebo łatwiejsze.
Zupę dyniową można
mrozić, tak samo, jak samą dynię. Gdy zostanie nadmiar dyni, można śmiało
zamrozić na następny raz.
Zupa dyniowa jest
łagodna w smaku. Smak najlepiej jest podkręcić przez dodatek przypraw i innych
składników, które mają intensywny aromat.
Polecam świetny
przepis na jajko po benedyktyńsku. Jajko po benedyktyńsku to super pomysł na
pyszne śniadanie lub kolację. Koniecznie wypróbuj przepysznych przepisów na
jajka po benedyktyńsku.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny