Zupa z dyni piżmowej - 3 proste przepisy. Sprawdź koniecznie!

0
4,4/5

Sezon na dynię zaczyna się na jesień. Korzystaj więc, gdy tylko nadejdzie sezon i zrób wspaniałe przepisy na zupę z dyni piżmowej. Poznaj trzy wersje na wykonanie kremowej zupy z dyni piżmowej. Klasyczna, kremowa zupa krem z dyni piżmowej z grzankami wykonana z pieczonej dyni to niebo w gębie. Dodaj do zupy z dyni piżmowej suszone pomidory i ser feta – idealne połączenie smaków. Lekko pikantna zupa z dyni piżmowej z dodatkiem mleczka kokosowego to fajna wegańska propozycja na posiłek.

Pomarańczowa zupa z dyni piżmowej posypana ziarenkami dyni, a także inne przepisy na zupę z dyni piżmowej, smaczną, sycącą i aromatyczną
Zupa z dyni piżmowej krok po kroku, czyli proste przepisy, składniki na sprawdzoną, pyszną i rozgrzewającą zupę

Zupa z dyni piżmowej z grzankami

Prosta i bardzo szybka w wykonaniu zupa oparta o dynię piżmową. Gęsta zupa w formie kremu z pysznymi warzywami. Zupę podawaj z odrobiną śmietanki i grzankami. Ta zupa na pewno Cię ogrzeje w zimny dzień.

Warzywa podsmażaj na maśle. Dodaj koniecznie przyprawy, które nadadzą cudowny aromat zupie. Zupa krem jest łagodna, a dzięki maślanemu smakowi zarówno grzanek, jak i warzyw duszonych na maśle z czosnkiem jest wręcz idealna. Grzanki dodawaj na sam koniec, by grzanki były chrupiące. Śmietankę możesz zamienić na jogurt naturalny lub mleczko kokosowe. Jeśli wolisz zupę bardziej gęstą, dodaj mniej bulionu lub użyj wody. Jeśli zupa dla Ciebie lepsza jest bardziej rzadka – dodaj więcej.

Zupa z dyni piżmowej z grzankami

Prosta i bardzo szybka w wykonaniu zupa oparta o dynię piżmową. Gęsta zupa w formie kremu z pysznymi warzywami. Zupę podawaj z odrobiną śmietanki i grzankami.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
320 g
Zupa z dyni piżmowej z grzankami

Lista składników do przygotowania zupy z dyni piżmowej z grzankami

  • Bulion drobiowy 625 g
  • Dynia 500 g
  • Marchewka 90 g
  • Por 70 g
  • Ziemniaki późne 150 g
  • Cebula 50 g
  • Czosnek 15 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • Masło klarowane 10 g
  • grzanki 30 g
  • Słonecznik nasiona łuskane 20 g

Przygotowanie zupy z dyni piżmowej z grzankami krok po kroku

Zagotuj w garnku bulion.

W drugim garnku rozgrzej masło klarowane.

Obierz warzywa i przygotuj do krojenia. Czosnek dodaj w całości, cebulę pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Dynię obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w niewielką kostkę. Od pora odkrój korzenie. Pokrój w większe kawałki. Obraną marchew pokrój w grubsze plasterki. Dodaj warzywa do garnka, dodaj pół łyżeczki soli. Podsmaż warzywa przez około 10 minut. Uważaj, by nie przypalić. Podgrzewaj je pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Po upływie 10 minut dodaj do warzyw gorący bulion. Dodaj także przyprawy: szczyptę chilli, 1/4 łyżeczki pieprzu, kurkumy oraz cynamonu. Dodaj też 1 łyżeczkę papryki oraz sól do smaku. Gotuj wszystko do miękkości warzyw - około 30 minut.

Gdy warzywa będą miękkie zblenduj zupę na krem. Możesz tutaj zmienić ilość bulionu - w zależności od preferencji. Dopraw zupę ostatecznie do smaku.

Gotową zupę nalewaj do miseczek. Dodaj kleks ze śmietanki, posyp grzankami, słonecznikiem oraz świeżą natką pietruszki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa z dyni piżmowej z grzankami

Zupa z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta

Zupa z dyni piżmowej to pyszny przepis na zdrowy posiłek. W tym przepisie wykorzystano suszone pomidory oraz ser feta. Składniki genialnie łączą się w idealną kompozycję smakową.

Zupa jest bardzo szybka w wykonaniu. Przepyszna zupa dyniowa, a w dodatku jest prostym przepisem, więc nie będzie większego problemu z jego wykonaniem. Do zrobienia tego przepisu proponuję wykorzystanie dyni pieczonej. Pieczona dynia ma świetny smak. Suszone pomidory i ser feta to doskonałe połączenie. Podawaj zupę ze świeżą bagietką pełnoziarnistą z masłem ziołowym. Ilość bulionu jest kwestią indywidualną.

Zupa z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta

Zupa z dyni piżmowej to pyszny przepis na zdrowy posiłek. W tym przepisie wykorzystano suszone pomidory oraz ser feta. Składniki genialnie łączą się w idealną kompozycję smakową.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
345 g
Zupa z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta

Lista składników do przygotowania zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta

  • Dynia 1000 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 30 g
  • Ziemniaki młode 400 g
  • Marchewka 100 g
  • Bulion drobiowy 1000 g
  • Suszone pomidory 50 g
  • Ser Feta 60 g
  • Pestki dyni 30 g

Przygotowanie zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta krok po kroku

Dynię przekrój na pół wzdłuż. Wyjmij gniazdo nasienne. Pokrój dynię w plastry na grubość maksymalnie 4 centymetrów. Dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieczenia. Piecz w piekarniku nagranym do 220 stopni Celsjusza około 20 minut.

Upieczoną i ochłodzoną dynię pozbaw skóry. Pokrój miąższ dyni na większe kawałki.

W tym czasie, gdy dynia się piecze i studzi można zacząć robić resztę. W garnku zagotuj bulion.

W drugim garnku rozgrzej masło. Czosnek i cebulę obierz. Czosnek dodaj w całości do masła, cebulę pokrój w duże kawałki. Obrane ziemniaki oraz marchewkę pokrój w niezbyt duże kawałki i dodaj do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i wszystko smaż na małej mocy palnika około 15 minut. Pod koniec dodaj dynię.

Do garnka z warzywami dodaj bulion. Zagotuj wszystko do miękkości - około 15 minut.

Gdy wszystko będzie miękkie zblenduj na zupę krem. Można tutaj dostosować ilość bulionu (lub wody) wedle własnych preferencji. Dopraw ostatecznie.

Nalej zupę do miseczki. Posyp pokruszonym serem feta oraz posiekanymi orzechami. Dodaj także świeżą kolendrę i pestki dyni.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta

Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu

Zupa z dyni piżmowej w tajskim stylu. Jeśli lubisz zaskakujące smaki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Lekko pikantna, kremowa i przepyszna zupa to świetny przepis na zdrowy obiad.

By zrobić zupę, użyj mleczka kokosowego. Jest bardzo dobrym zamiennikiem nabiałowych produktów. Poza wartościami mleczko kokosowe nadaje fajny, kokosowy aromat. By nadać smaku zupie, użyj pikantnej papryczki. Sok z limonki świetnie pasuje do klimatu zupy. Do zupy warto zrobić chrupiące grzanki z tofu. W zupie jest także tajemniczy składnik - pomarańcza oraz imbir. Cudowna kompozycja smakowa, którą musisz wypróbować.

Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu

Zupa z dyni piżmowej w tajskim stylu. Jeśli lubisz zaskakujące smaki koniecznie wypróbuj tego przepisu. Lekko pikantna, kremowa i przepyszna zupa to świetny przepis na zdrowy obiad.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
35 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
315 g
Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu

Lista składników do przygotowania zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu

  • Olej rzepakowy 15 ml
  • Dynia 500 g
  • Cebula czerwona 50 g
  • Czosnek 15 g
  • Pomarańcza 100 g
  • bulion warzywny 350 ml
  • Mleczko kokosowe 125 ml
  • Sezam nasiona 20 g
  • Tofu wzbogacane wapniem 90 g

Przygotowanie zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu krok po kroku

Zacznij od zagotowania bulionu.

Dynię oraz pomarańczę należy obrać i pokroić w większą kostkę. Czosnek i cebulę obierz ze skórki. Trawę cytrynową (1 łodyżkę) trzeba lekko zmiażdżyć i następnie obrać z twardej skóry. Pokroić na kawałki. Zamiast trawy cytrynowej można użyć skórki z połowy limonki startej na tarce. Imbir pokrój na drobniejsze kawałki (kawałek imbiru powinien mieć wielkość łyżeczki maksymalnie.

Na 5 g oleju usmaż pokrojoną w grube kawałki cebulę. Dodaj szczyptę soli. Gdy minie 5 minut dodaj do cebuli imbir, trawę cytrynową oraz czosnek. Dodaj także świeże chilli - nie za dużo. Smaż przez 2 minuty.

Po 2 minutach dodaj do cebuli i przypraw gorący bulion, dynię i pomarańczę. Gotuj wszystko 20 minut, aż dynia będzie miękka. Dodaj mleczko kokosowe, pół łyżki soli, 1 łyżkę octu balsamicznego i po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu. Wszystko zblenduj na krem. Przypraw wg uznania.

Tofu pokrój w kostkę. 10 g oleju wymieszaj z papryką wędzoną (1/2 łyżeczki) oraz szczyptą soli. Tofu wymieszaj z marynatą i następnie usmaż grzaneczki z tofu na patelni przez około 10 minut, aż tofu będzie lekko chrupiące.

Zupę nakładaj do miski. Posyp grzankami z tofu, sezamem i świeżą miętą.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu

Zupa z dyni piżmowej – dlaczego warto jeść zupy?

Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt. Nie jest to dynia okrągła a wydłużona, przypominająca gruszkę. Kolor dyni piżmowej jest beżowy i delikatny. Zupa z dyni najczęściej jest podawana w formie kremu. Jest idealnym posiłkiem na zwiększenie podaży warzyw i innych składników w codziennym menu. Konsystencja kremu jest bardzo dobrą propozycją dla każdego. Zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych – to odpowiednia forma posiłku dla każdego.

Zupa dyniowa bez dodatków jest niskokaloryczna. Zapewnia długą sytość i dostarcza bardzo wiele składników potrzebnych w codziennym jadłospisie.
W zupie dyniowej najważniejszą rolę, oprócz dyni, odgrywają dodatki. To im w głównej mierze zupa dyniowa nabiera przeróżnych smaków.

Zupa z dyni piżmowej - dynia pieczona czy surowa? Przydatne informacje

Zarówno dynia surowa, jak i dynia pieczona nadaje się na zupę. Oba sposoby są równie dobre. Różnica między tymi dwoma sposobami to czas wykonania. Proces pieczenia trwa trochę dłużej, niż gdy używa się dyni surowej.

Dynia piżmowa jest dosyć ciężka w obieraniu. Jest to twarde warzywo, więc konieczne jest posiadanie dużego i ostrego noża. Dynię najlepiej pokroić w ćwiartki. Usuń środek z pestkami. Pestki można później wykorzystać. Jeżeli dynia do zupy ma być pieczona, wystarczy ją pokroić w kształt łódeczek i piec ze skórką. Wtedy obieranie jest o niebo łatwiejsze.

Zupę dyniową można mrozić, tak samo, jak samą dynię. Gdy zostanie nadmiar dyni, można śmiało zamrozić na następny raz.

Zupa dyniowa jest łagodna w smaku. Smak najlepiej jest podkręcić przez dodatek przypraw i innych składników, które mają intensywny aromat.

Polecam świetny przepis na jajko po benedyktyńsku. Jajko po benedyktyńsku to super pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Koniecznie wypróbuj przepysznych przepisów na jajka po benedyktyńsku.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 88,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto