Zupa z fasolki szparagowej - 3 przepisy na zdrowy i smaczny obiad

0
5,0/5

Zupa z fasolki szparagowej (fasolowa) jest to przepis idealny na obiad dla dzieci i nie tylko. Jest wyśmienita – lekka, zdrowa i nawołująca letnie i wiosenne smaki. Wypróbuj trzy przepisy na zupę z fasolki szparagowej. Lekka zupa zagęszczona serkiem topionym jest świetna. Przepis na zupę z fasolki żółtej w klasycznej wersji każdy powinien znać. Jest także przepis na gęstą zupę krem przy użyciu zielonej fasolki z pysznymi grzankami. Wszystkie propozycje są proste i szybkie do zrobienia. Nie wahaj się więc i spróbuj ugotować któryś z przepisów. Samo zdrowie.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Zupa z fasolki szparagowej z młodymi ziemniaczkami, a także 3 błyskawiczne, smaczne i zdrowe przepisy na wyjątkową wiosenną zupę
Zupa z fasolki szparagowej krok po kroku, czyli smaczne, zdrowe przepisy na wartościową zupę na obiad

Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym

Zupa z młodej fasolki szparagowej z serkiem topionym jest po prostu genialna. Kilka prostych składników, łatwe wykonanie i pyszne wiosenno-letnie danie gotowe. Zupa jest bardzo smaczna. Składa się tylko z bulionu, ziemniaków, marchewki, serka topionego i przypraw: soli i pieprzu. Konsystencja zupy przypomina rzadki krem. Zupka świetnie smakuje bez żadnych dodatków. Zupa z ziemniakami i dodatkiem marchewki jest sama w sobie sycąca. Można ją jeść też z pieczywem. Koniecznie posyp natką pietruszki.

Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym

Zupa z młodej fasolki szparagowej z serkiem topionym jest po prostu genialna. Kilka prostych składników, łatwe wykonanie i pyszne, wiosenno-letnie danie gotowe.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
285 g
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym

Lista składników do przygotowania zupy z fasolki szparagowej z serkiem topionym

  • fasolka szparagowa 600 g
  • serek topiony śmietankowy 150 g
  • Ziemniaki młode 300 g
  • Marchewka 120 g
  • Bulion drobiowy 1700 g

Przygotowanie zupy z fasolki szparagowej z serkiem topionym krok po kroku

Zagotuj bulion w dużym garnku.

Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i ugotuj.

Ostudź ugotowane ziemniaki i pokrój je w kostkę. Ugotowaną marchewkę dodasz do kremu.

Fasolkę pozbaw końcówek. Umyj i dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj 20 minut.

Gdy fasolka będzie miękka dodaj serek topiony i ugotowaną marchewkę. Przypraw solą i pieprzem.

Zblenduj zupę.

Na końcu dodaj ziemniaki.

Gotową zupę wyłóż do miski i posyp natką pietruszki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Fantastyczna zupa idealna na wiosnę i lato, gdy sezon na fasolkę szparagową i młode ziemniaczki jest w pełni. Pyszna, aromatyczna zupa z żółtej fasolki szparagowej. Zupa będzie idealna dla dzieci. Jest łagodna, ale zarazem aromatyczna. Zupę warto zrobić, jak tylko zacznie się fasolka szparagowa. Wtedy będzie naprawdę pełna wspaniałego smaku, którego nic nie zastąpi. Zupa sama w sobie nie potrzebuje dodatków. Ziemniaki już dają duże uczucie sytości. Można ją zjeść też z pieczywem – smakuje bardzo dobrze.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Fantastyczna zupa idealna na wiosnę i lato, gdy sezon na fasolkę szparagową i młode ziemniaczki jest w pełni. Pyszna, aromatyczna zupa z żółtej fasolki szparagowej.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
355 g
Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Lista składników do przygotowania zupy z żółtej fasolki szparagowej

  • Masło klarowane 10 g
  • Cebula 100 g
  • Por 70 g
  • Czosnek 10 g
  • Pietruszka 50 g
  • Marchewka 100 g
  • Ziemniaki młode 300 g
  • Bulion drobiowy 1000 g
  • fasolka szparagowa 350 g
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g

Przygotowanie zupy z żółtej fasolki szparagowej krok po kroku

Do dużego garnka dodaj masło.

Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.

Czosnek obierz i posiekaj.

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w kostkę: marchew i pietruszkę w mniejszą, a ziemniaki w większą.

Pora obierz z wierzchnich liści, utnij korzenie, umyj i pokrój w plastry.

Wszystkie pokrojone warzywa dodaj do garnka i zacznij podsmażać na maśle. Dodaj trochę soli i smaż około 5-7 minut, aż warzywa troszeczkę zmiękną.

Po tym czasie zagotuj bulion, dolej do garnka zagotuj go z warzywami.

W tym czasie fasolkę pozbaw końcówek. Umyj ją, podziel na pół i dodaj do bulionu i warzyw. Gotuj całość aż fasolka zmięknie (około 20 minut).

Jak fasolka będzie miękka wyłącz gaz. Dopraw szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Wlej śmietankę i wymieszaj.

Podawaj zupę ze świeżym koperkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej

Pięknie wyglądająca, pyszna zielona zupa krem z zielonej fasolki szparagowej. Podana z chrupiącymi grzankami oraz natką pietruszki i koperkiem – pysznie i zdrowo. Przepis na tę zupę krem jest bezglutenowy (pamiętając o odpowiednich dodatkach w postaci np. grzanek). Zupa jest bardzo łatwa i zrobić ją można szybko. Ma świetną, gęstą konsystencję. Śliczny, zielony kolor wprawia w dobry nastrój. Jest to super zupa idealna na lato i na wiosnę. Taka zupa dla dziecka i nie tylko to samo dobro w postaci mnóstwa witamin.

Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej

Pięknie wyglądająca, pyszna zielona zupa krem z zielonej fasolki szparagowej. Podana z chrupiącymi grzankami oraz natką pietruszki i koperkiem – pysznie i zdrowo.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
315 g
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej

Lista składników do przygotowania zupy krem z zielonej fasolki szparagowej

  • Bulion drobiowy 950 g
  • fasolka szparagowa 400 g
  • Ziemniaki młode 300 g
  • Seler korzeniowy 30 g
  • Pietruszka 30 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 10 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 5 g (1 łyżeczka)
  • Śmietanka kremowa 30% 70 g
  • Masło klarowane 10 g

Przygotowanie zupy krem z zielonej fasolki szparagowej krok po kroku

Czosnek i cebulę obierz. Czosnek pokrój drobniej, cebulę w większą kostkę.

Ziemniaki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Rozgrzej w garnku masło. Dodaj warzywa i podsmaż około 5 minut.

Zagotuj bulion. Gdy będzie gorący dodaj do warzyw.

Z fasolki usuń końcówki. Umyj ją i dodaj do gotujących się warzyw. Wszystko gotuj około 20 minut, aż fasolka będzie miękka. Wyłącz ogień. Dopraw solą i pieprzem.

W zimnej śmietance rozrób mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ją wymieszaj, tak by nie było grudek.

Do zupy wlewaj powoli rozmieszaną skrobię ze śmietanką i dokładnie cały czas mieszaj. Uważaj, by nie zrobiły się grudki.

Zblenduj całą zupę na krem.

Podawaj gotową zupę z natką pietruszki, koperkiem oraz grzankami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową i która fasolka jest lepsza – żółta czy zielona?

Warzywo, jakim jest fasolka szparagowa, to są młode strączki rośliny, którą jest biała fasola. Należy ona do rodzaju rośliny strączkowej. Używanie fasolki strączkowej jest bardzo dobrym pomysłem na wzbogacenie swojego żywienia.

Młoda roślina strączkowa, jaką jest fasolka szparagowa, jest bardzo zdrowa i warto włączyć ją do swojej diety. Fasolka jest dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego, ma sporo błonnika i sama w sobie ma niski indeks glikemiczny. Jest bogata w witaminy i minerały. Włączając to warzywo do diety, dostarczasz potrzebne dla zdrowia składniki. Warto korzystać ze świeżej fasolki młodej, gdy zacznie się sezon. Jeśli czas jej zbiorów dobiegnie końca, można korzystać z mrożonych warzyw. Fasolka mrożona jest równie wartościowa. Żółta i zielona fasolka szparagowa są bardzo podobne do siebie pod względem wartości energetycznej, odżywczej i zawartości witamin i składników mineralnych. Nie ma dużego znaczenia, jaki rodzaj wybierasz. Do zrobienia przepisu można mieszać te dwa rodzaje.

Osoby, które źle reagują na rośliny strączkowe albo dużą ilość błonnika powinny mieć na uwadze to, że mogą wystąpić po jej spożyciu nieprzyjemne objawy dotyczące przewodu pokarmowego. Przykładem jest wzdęty brzuch, gazy, bóle brzucha. Młoda fasolka jest najmniej ciężkostrawna ze wszystkich roślin strączkowych. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na fasolkę po bretońsku.

Zupa z fasolki szparagowej – jak zrobić, z czym podawać?

Zupa z fasolki szparagowej (fasolowa) jest prostą potrawą do zrobienia. Jest także szybka, jeżeli masz wcześniej przygotowany bulion - czas gotowania skraca się znacząco. Gdy nie masz gotowego wywaru, należy go przygotować. Bulion zrób tak, jak chcesz. Rosół drobiowy, wołowy czy mieszany – każdy rodzaj jest dobry. W wersji wegetariańskiej może być to bulion warzywny bez mięsa.

Warzywa można ugotować osobno w wodzie. Można je też podsmażyć na maśle lub oleju i zalać gorącym bulionem. Warzywa dobre do zupy to marchewka, ziemniaki, pietruszka, seler i por. Przyprawy są bardzo proste, wystarczy tylko sól, pieprz i ewentualnie świeże zioła: natka pietruszki czy koperek. Fasolkę należy pozbawić końcówek z obu stron. Wygodniej jest, gdy fasolkę podzielisz na pół, ponieważ całe strączki fasolki są długie.

Zupa z fasolki szparagowej może być wykonana tradycyjnie z kawałkami warzyw. Oprócz warzyw można dodać mięso. Poza wersją tradycyjną bardzo fajne jest także zrobienie zupy fasolowej w postaci kremu. Krem z fasolką szparagową może być rzadszy albo gęstszy. Konsystencja zależy od tego, jaką ilość płynu w stosunku do warzyw dodasz.

Zupa z ziemniakami i innymi warzywami jest z reguły potrawą sycącą. Zupę można jeść samą – bez dodatków. Jest ona także pyszna ze świeżym pieczywem. Zupa w formie kremu może mieć przeróżne dodatki. Najlepsze z nich to grzanki, groszek ptysiowy, prażone (lub nie) orzechy lub pestki i nasiona. Można zrobić też chipsy z szynki, na przykład z szynki parmeńskiej. Genialnie pasuje także bekon.

Sprawdź inne przepisy na pyszne obiady: sałatka z fasolką szparagową oraz przepis z użyciem białej fasoli - barszcz ukraiński z fasolą. Najlepszy przepis na sałatkę z fasolką szparagową oraz na barszcz ukraiński z fasolą białą – ugotuj je i spróbuj. Sałatka z fasolką szparagową i barszczyk ukraiński z fasolą to pyszne, pożywne i zdrowe potrawy z wykorzystaniem białej fasoli lub fasolki szparagowej.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto