Strudel z serem

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deserowy strudel serowy na talerzyku
Strudel z serem
Strudel z serem to jedno z tych ciast, które, choć proste i może niezbyt efektowne, to zachwyca smakiem. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, a jest przepyszne.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
391 kcal
Kcal w porcji
129 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Masło (200 g)
  • Cukier (100 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Twaróg sernikowy (300 g)
  • Cukier waniliowy (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na strudel z serem krok po kroku

W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.

Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.

W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.

Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.

Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj twaróg. Do sera dodaj cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na duży kwadrat.

Na środek wyłóż twaróg i zroluj ciasto, rozpoczynając od krawędzi, tak by przykryć farsz.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na strudel z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat strudel z serem

Strudel z serem to jedno z tych ciast, które, choć proste i może niezbyt efektowne, to zachwyca smakiem. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, a jest przepyszne.

Przepis na strudel z serem to dobry pomysł na pyszny placek. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych. Wszystkie składniki bez problemu można znaleźć w każdym sklepie, dlatego jego stworzenie nie jest problematyczne. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. W tej wersji używa się świeżych, by przygotować zaczyn do ciasta. Można je zastąpić również tymi sproszkowanym, wtedy lepiej wziąć połowę sugerowanej porcji, gdyż zbyt duża ilość wpłynie negatywnie nie tylko na konsystencję, ale również na smak placka. Przygotowanie zaczynu jest niezbędne do tego, by ciasto było smaczne, a przy okazji miało odpowiednią strukturę, dlatego nie warto pomijać tego kroku, choć dla wielu może to być zbyt czasochłonne. Drożdże muszą zacząć pracować, by cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić strudel z serem, by był smaczny i dobry dla początkujących kucharzy, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Ta tradycyjna strucla drożdżowa z serem, to ciasto o wyjątkowym smaku i armacie. Ze względu na dużą zawartość twarogu to ciasto zawiera dużą ilość białka i będzie świetną propozycją dla ludzi na diecie i dbających o szczupłą sylwetkę. Ma również niski indeks glikemiczny. Dla wielu osób jest to więc idealny deser. Gdy chce się wykonać odchudzoną wersję tego ciasta, można skorzystać niskotłuszczowego sera, a zamiast cukru dodać do masy słodzika. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Alergeny w strudel z serem

Lista alergenów dla strudel z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze strudel z serem

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(129g)
Energia (kcal)
303.11
391.01
Białko (g)
8.39
10.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(129g)
Węglowodany (g)
33.74
43.52
Węglowodany przyswajalne (g)
33.58
43.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(129g)
Tłuszcz (g)
15.38
19.84
Tłuszcze nasycone (g)
10.46
13.49
Tłuszcze nienasycone (g)
4.93
6.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(129g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.46
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.31
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.34
3.02
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
68.80
88.75
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(129g)
Sód (mg)
84.74
109.32
Potas (mg)
107.96
139.26
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.31
68.77
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
114.61
147.85
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.22
20.92
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.91
2.46
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.77
1.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strudel z serem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strudel z serem

Koszt składników
34.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Twaróg sernikowy
300 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Cukier waniliowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Koszt składników
34.60