Strudel z serem
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Mleko 2% (200 ml)
- Masło (200 g)
- Cukier (100 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Twaróg sernikowy (300 g)
- Cukier waniliowy (15 g)
Przepis na strudel z serem krok po kroku
W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.
Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.
Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj twaróg. Do sera dodaj cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na duży kwadrat.
Na środek wyłóż twaróg i zroluj ciasto, rozpoczynając od krawędzi, tak by przykryć farsz.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 40 minut.
Więcej informacji na temat strudel z serem
Strudel z serem to jedno z tych ciast, które, choć proste i może niezbyt efektowne, to zachwyca smakiem. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, a jest przepyszne.
Przepis na strudel z serem to dobry pomysł na pyszny placek. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych. Wszystkie składniki bez problemu można znaleźć w każdym sklepie, dlatego jego stworzenie nie jest problematyczne. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. W tej wersji używa się świeżych, by przygotować zaczyn do ciasta. Można je zastąpić również tymi sproszkowanym, wtedy lepiej wziąć połowę sugerowanej porcji, gdyż zbyt duża ilość wpłynie negatywnie nie tylko na konsystencję, ale również na smak placka. Przygotowanie zaczynu jest niezbędne do tego, by ciasto było smaczne, a przy okazji miało odpowiednią strukturę, dlatego nie warto pomijać tego kroku, choć dla wielu może to być zbyt czasochłonne. Drożdże muszą zacząć pracować, by cieszyć się ich wspaniałym smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić strudel z serem, by był smaczny i dobry dla początkujących kucharzy, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Ta tradycyjna strucla drożdżowa z serem, to ciasto o wyjątkowym smaku i armacie. Ze względu na dużą zawartość twarogu to ciasto zawiera dużą ilość białka i będzie świetną propozycją dla ludzi na diecie i dbających o szczupłą sylwetkę. Ma również niski indeks glikemiczny. Dla wielu osób jest to więc idealny deser. Gdy chce się wykonać odchudzoną wersję tego ciasta, można skorzystać niskotłuszczowego sera, a zamiast cukru dodać do masy słodzika. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.
Alergeny w strudel z serem
Lista alergenów dla strudel z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze strudel z serem
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(129g)
Węglowodany
(129g)
Tłuszcze
(129g)
Witaminy
(129g)
Składniki mineralne
(129g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.