Kurczak Vesuvio
- Kurczak cały (2000 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Ziemniaki młode - 3 sztuki (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki (20 g)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cytryna - 1/2 sztuki (60 g)
- Pietruszka (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kurczaka vesuvio krok po kroku
Mąkę wymieszaj z przyprawami.
Mięso z kurczaka obtocz w mące z przyprawami.
Obsmaż kurczak na rozgrzanym oleju przez około 10 minut.
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
Warzywa i mięso przełóż do wolnowaru, dodaj bulion. Zamknij całość i gotuj w wolno warze przez około 2 - 3 godziny.
Kurczaka podawaj z sosem powstałym w wolno warze, całość skropl sokiem z cytryny i posiekaną pietruszką.
Więcej informacji na temat kurczaka vesuvio
Kurczak Vesuvio, to dobry pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej Twojej rodziny.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na Kurczaka Vesuvio.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilka składników, czyli: mięso, najlepiej sprawdzą się tutaj piersi z kurczaka lub udka z kurczaka, a nawet cały kurczak, czosnek, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, ziemniaki, marchew.
Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A,D, E. Zawiera niewiele tłuszczu dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Zatem, jak zrobić Kurczaka Vesuvio w wolnowarze na obiad?
Mąkę wymieszaj z przyprawami. Mięso z kurczaka obtocz w mące z przyprawami. Obsmaż kurczak na rozgrzanym oleju przez około 10 minut. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa i mięso przełóż do wolnowaru, dodaj bulion. Zamknij całość i gotuj w wolno warze przez około 2 - 3 godziny. Kurczaka podawaj z sosem powstałym w wolno warze, całość skropl sokiem z cytryny i posiekaną pietruszką.
Sam widzisz jak prosty do przygotowania jest nasz kurczak z czosnkien i warzywami.
Po tym czasie jest pyszny i idealnie sprawdzi się na posiłek dla całej Twojej rodzony.
Skoro już wiesz ile czasu zajmuje jego przygotowanie postaw na kurczaka Vesuvio nie tylko w weekend.
Alergeny w kurczaku vesuvio
Lista alergenów dla Kurczaka Vesuvio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze kurczaka vesuvio
W podobny sposób możesz przygotować indyka lub gęś. Pamiętaj, że powinny się one piec zgodnie z regułą 1 kg = 1 godzina.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.