Przepis na gin fizz krok po kroku

Składniki
  • Gin 60 ml
  • Woda gazowana 120 ml pół szklanki
  • Lód 40 g
  • Syrop cukrowy 30 ml
  • Sok z cytryny 40 ml
To będzie niezbędne
szklanka, shaker

Wszystkie składniki oprócz wody umieść w shakerze i wymieszaj dokładnie.

Przelej do wysokiej szklanki.

Dopełnij wodą gazowaną.

Gin fizz podany jest w wysokiej szklance. Całość udekorowana jest kawałkiem skórki z cytryny.
Gin fizz
Koszt przygotowania dania
3.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
91 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
65

Gin fizz - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gin fizz

Drink gin fizz to sprawdzony przepis na domowy napój na bazie ginu i soku z cytryny. Sprawdzony przepis na gin fizz jest bardzo prosty do przygotowania, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia barmańskiego. Do zrobienia drinka będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: gin, sok z cytryny lub sok z limonki, kostki lodu, syrop cukrowy oraz woda gazowana.

Jak zrobić drinka gin fizz? Wszystkie składniki oprócz wody gazowanej umieść w shakerze i wstrząśnij aby składniki się połączyły. Przelej do wysokiej szklanki i uzupełnij wodą gazowaną.

Gin zwany inaczej jałowcówką trunek zawierający 35-40% alkoholu. Niegdyś gin produkowany był jako alkohol dla najbiedniejszych, stosowany jako aperitif, gdyż jego gorzki smak pobudza apetyt. Gin jest alkoholem bardzo starym jego produkcja sięga XVI wieku. Gin pija się najczęściej z dodatkami, które niwelują jego gorzki smak. Gin powstaje z wysokoprocentowego alkoholu zbożowego, różnego rodzaju ziół oraz jałowca, który dzięki regulacji prawnej musi być dodany do zacieru. Wyróżniamy kilka rodzajów ginu między innymi English Dry London Gin należy do najsłynniejszych i najbardziej wytrawnych rodzajów trunku. Plymouth Gin w przeciwieństwie do poprzednika jest nieco bardziej owocowy, ma czystszy i pełniejszy smak. American dry gin ma mniejszą zawartość alkoholu a także ma słabszy aromat, idealnie nadaje się do drinków.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Azji Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując pomysł na drinka z ginem to doskonały orzeźwiający napój na imprezę ze znajomymi. Podać możesz go także jako aperitif dzięki gorzkiemu smakowi ginu, który wspomaga apetyt.

Wartości odżywcze gin fizz

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny gin fizz 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gin fizz

Lista alergenów dla gin fizz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

W przepisie na gin fizz nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • gin , woda gazowana
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania gin fizz

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gin
60 ml
Woda gazowana
120 ml
pół szklanki
Lód
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Syrop cukrowy
30 ml
29.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.24
Za 30 ml
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na gin fizz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób