Bakłażany po kaszubsku
- Bakłażan - 4 średnie sztuki (1000 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Syrop z agawy (30 g)
Przepis na bakłażany po kaszubsku krok po kroku
Bakłażana pokrój w plastry.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj do niej liść laurowy, ziele angielskie, dopraw solą, pieprzem.
Dodaj pomidory, majeranek i ocet oraz syrop z agawy i duś przez 20 minut.
Bakłażany dopraw solą i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Bakłażany ułóż w szklanym naczyniu i wyłóż na nie gorący sos.
Schłodź w lodówce przez 12 godzin.
Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.
Więcej informacji na temat bakłażanów po kaszubsku
Bakłażany po kaszubsku to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek niezawierający mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie danie zachwyci smakiem także mięsożerców. Przepis na bakłażany po kaszubsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, cebula, pomidory w puszce, ocet jabłkowy, liść laurowy, majeranek, olej rzepakowy, syrop z agawy.
Jak zrobić bakłażany po kaszubsku? Bakłażana pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do niej liść laurowy, ziele angielskie, dopraw solą, pieprzem. Dodaj pomidory, majeranek i ocet oraz syrop z agawy i duś przez 20 minut. Bakłażany dopraw solą i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Bakłażany ułóż w szklanym naczyniu i wyłóż na nie gorący sos. Schłodź w lodówce przez 12 godzin. Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.
Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Dobry bakłażan ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszne bakłażany po kaszubsku sprawdzą się dla osób na diecie wegańskiej jako zastępstwo ryby w sosie. Bakłażany można podać na obiad lub przekąskę. Smaczny bakłażan w sosie jest bardzo syty i zdrowy. Danie jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin. Bakłażany sprawdzą się także na imprezę ze znajomymi.
Alergeny w bakłażanach po kaszubsku
Lista alergenów dla bakłażanów po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bakłażany po kaszubsku
Wartości odżywcze bakłażanów po kaszubsku
Bakłażany po kaszubsku to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Bakłażany to danie bezmięsne. Tego typu potrawy powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Potrawa zawiera także witaminy i składniki mineralne.
Energia i białka
(465g)
Węglowodany
(465g)
Tłuszcze
(465g)
Witaminy
(465g)
Składniki mineralne
(465g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.