Ogórki po kaszubsku

Opublikowano: 05.07.2021 r., 10:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki po kaszubsku w słoikach z papryką i przyprawami.
Ogórki po kaszubsku
Ogórki po kaszubsku to świetny dodatek do dania głównego który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej wersji z octem. Są naprawdę pyszne.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
37 kcal
Kcal w porcji
86 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (45 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Papryka czerwona 0,5 szt (120 g)
  • Ocet winny 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ogórki po kaszubsku krok po kroku

W dużym garnku umieść 1l wody, dodaj do niego ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Całość zagotuj.

W słoikach umieść gorczycę, koper i ząbki czosnku.

Paprykę umyj i pokrój na dość spore plastry. Poukładaj w słoikach.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do słoików.

Ogórki dobrze wyszoruj i poukładaj ciasno w słoikach. Zalej je zalewą.

Słoiki dobrze zakręć i postaw je do góry dnem na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na ogórki po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat ogórków po kaszubsku

Ogórki po kaszubsku to dodatek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej konserwowej wersji. Świetnie sprawdzą się jako pyszna i niekonwencjonalna surówka do obiadu, wspaniały dodatek do sałatek i kanapek. Te ogórki robi się niezwykle łatwo, a smakują naprawdę dobrze. Miesza się w nich słodki i kwaśny smak, co sprawia, że są świetną przekąską do podgryzania. Sama zalewa jest niebywale prosta i bardzo kolorowa.

Przepis na ogórki po kaszubsku jest nieskomplikowany i naprawdę zawsze się udaje. Pozwala na przygotowanie pysznej przekąski w ekspresowym tempie. Tak zakonserwowane ogórki świetnie sprawdzą się również na zimę, gdyż spokojnie można je przechowywać w słoikach. Jednak najpierw warto jest je zapasteryzować.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ogórki po kaszubsku, by były naprawdę pyszne, pełne smaku i aromatu, a ich przygotowanie nie zabierało zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Można z niego przygotować tą dobrą przekąskę, a całość zabierze naprawdę niewiele czasu.

Te korniszony idealnie nadają się na różnego rodzaju imprezy, to dlatego, że pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Będą wspaniałą ozdobą stołu. Stanowią smaczną i lekką przekąskę, która ze względu na dużą ilość przypraw ma niesamowicie bogatą kompozycję.

Ogórki konserwowe kaszubskie, choć bardzo łatwe w przygotowaniu wcale nie są nudne. Dodatek cukru idealnie przełamuje w nich smak octu. Będą idealną opcją dla osób, którym znudziła się tradycyjna wersja, tylko z dodatkiem octowej zalewy. W tym przypadku połączone są z papryką, która również się konserwuje i nabiera naprawdę smacznego aromatu. Robi się również miękka. Z warzyw, których używa się do wykonania tego przetworu można zrobić pyszną sałatkę. Wystarczy tylko pokroić ogórki w plasterki, połączyć je z papryką i kawałkami cebuli, by powstało naprawdę pyszne danie, które będzie świetnym dodatkiem do głównego dania. W tej wersji ogórki przygotowane są na słodko, dzięki temu ich dodatek wzbogaca każdą potrawę i sprawia, że staje się ona niezwykle ciekawa.

Alergeny w ogórkach po kaszubsku

Lista alergenów dla ogórków po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

Choć to świetny pomysł na surówkę, to jednak nie będzie dobrym wyborem dla osób na diecie lekkostrawnej czy tych z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(86g)
Energia (kcal)
43.29
37.23
Białko (g)
0.71
0.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(86g)
Węglowodany (g)
10.07
8.66
Węglowodany przyswajalne (g)
9.42
8.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(86g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(86g)
Witamina A (µg (mcg))
25.20
21.68
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
14.26
12.26
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.14
0.12
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Niacyna (mg)
0.19
0.17
Foliany (µg (mcg))
12.98
11.17
Beta karoten (µg (mcg))
153.57
132.07
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(86g)
Sód (mg)
4.47
3.85
Potas (mg)
150.83
129.71
Wapń (mg)
20.78
17.87
Fosfor (mg)
23.27
20.01
Magnez (mg)
12.03
10.34
Żelazo (mg)
0.45
0.39
Cynk (mg)
0.20
0.17
Miedź (mg)
0.04
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków po kaszubsku 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków po kaszubsku

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Koperek ogrodowy świeży
45 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 45 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Papryka czerwona
120 g
0,5 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Ocet winny
250 ml
1 szklanka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
36.00