Ogórki po kaszubsku
- Ogórek (1000 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (45 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Papryka czerwona - 0,5 szt (120 g)
- Ocet winny - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
Przepis na ogórki po kaszubsku krok po kroku
W dużym garnku umieść 1l wody, dodaj do niego ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Całość zagotuj.
W słoikach umieść gorczycę, koper i ząbki czosnku.
Paprykę umyj i pokrój na dość spore plastry. Poukładaj w słoikach.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do słoików.
Ogórki dobrze wyszoruj i poukładaj ciasno w słoikach. Zalej je zalewą.
Słoiki dobrze zakręć i postaw je do góry dnem na kilka godzin.
- Ogórki małosolne
- Ogórki kiszone
- Ogórki konserwowe
- Ogórki na zimę
- Ogórki z curry
- Ogórki z chili
- Ogórki w musztardzie
- Pikle z ogórków
- Ogórki z kurkumą
- Ogórki małosolne na sucho
- Sałatka z ogórków do słoików
- Ogórki z miodem
- Zalewa na korniszony
- Ogórki kwaszone
- Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
- Sok z kiszonych ogórków
- Ogórki po kozacku
- Ogórki z papryką
- Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków po kaszubsku
Ogórki po kaszubsku to dodatek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej konserwowej wersji. Świetnie sprawdzą się jako pyszna i niekonwencjonalna surówka do obiadu, wspaniały dodatek do sałatek i kanapek. Te ogórki robi się niezwykle łatwo, a smakują naprawdę dobrze. Miesza się w nich słodki i kwaśny smak, co sprawia, że są świetną przekąską do podgryzania. Sama zalewa jest niebywale prosta i bardzo kolorowa.
Przepis na ogórki po kaszubsku jest nieskomplikowany i naprawdę zawsze się udaje. Pozwala na przygotowanie pysznej przekąski w ekspresowym tempie. Tak zakonserwowane ogórki świetnie sprawdzą się również na zimę, gdyż spokojnie można je przechowywać w słoikach. Jednak najpierw warto jest je zapasteryzować.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ogórki po kaszubsku, by były naprawdę pyszne, pełne smaku i aromatu, a ich przygotowanie nie zabierało zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Można z niego przygotować tą dobrą przekąskę, a całość zabierze naprawdę niewiele czasu.
Te korniszony idealnie nadają się na różnego rodzaju imprezy, to dlatego, że pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Będą wspaniałą ozdobą stołu. Stanowią smaczną i lekką przekąskę, która ze względu na dużą ilość przypraw ma niesamowicie bogatą kompozycję.
Ogórki konserwowe kaszubskie, choć bardzo łatwe w przygotowaniu wcale nie są nudne. Dodatek cukru idealnie przełamuje w nich smak octu. Będą idealną opcją dla osób, którym znudziła się tradycyjna wersja, tylko z dodatkiem octowej zalewy. W tym przypadku połączone są z papryką, która również się konserwuje i nabiera naprawdę smacznego aromatu. Robi się również miękka. Z warzyw, których używa się do wykonania tego przetworu można zrobić pyszną sałatkę. Wystarczy tylko pokroić ogórki w plasterki, połączyć je z papryką i kawałkami cebuli, by powstało naprawdę pyszne danie, które będzie świetnym dodatkiem do głównego dania. W tej wersji ogórki przygotowane są na słodko, dzięki temu ich dodatek wzbogaca każdą potrawę i sprawia, że staje się ona niezwykle ciekawa.
Alergeny w ogórkach po kaszubsku
Lista alergenów dla ogórków po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze ogórków po kaszubsku
Choć to świetny pomysł na surówkę, to jednak nie będzie dobrym wyborem dla osób na diecie lekkostrawnej czy tych z cukrzycą.
Energia i białka
(86g)
Węglowodany
(86g)
Tłuszcze
(86g)
Witaminy
(86g)
Składniki mineralne
(86g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.