Andrut z galaretką
- Wafle tortowe - 1 opakowanie (200 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (150 g)
Przepis na andrut z galaretką krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Przygotuj galaretkę z gorącą wodą.
Ostudzoną galaretką przełóż wafle.
Całość pokrój na mniejsze kawałki i podawaj do deserów.
Więcej informacji na temat andruta z galaretką
Jeśli nie masz pomysłu na słodką przekąskę w ciągu dnia postaw na andruty z galaretką, te proste słodycze kocha każdy. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na andrut z galaretką, domowy deser smakuje pysznie i na pewno zasmakuje każdemu.
Andruty z galaretką owocową to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej formie lub przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.
Większość z nas zapewne pamięta je czasów dzieciństwa. Była to szybka i tania słodka przekąska.
Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: andruty i galaretka o
Dowolnym smaku. Pamiętaj, że andruty w swoim składzie mogą mieć mąkę pszenną.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Mąka pszenna zawiera gluten i ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.
Zatem, jak zrobić andrut z galaretką?
Przygotuj galaretkę z gorącą wodą. Ostudzoną galaretką przełóż wafle. Całość pokrój na mniejsze kawałki i podawaj do deserów.
Sam widzisz, w jak prosty sposób powstaje andrut z galaretką.
Skoro już wiesz, jak przyrządzić masę do andrutów koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna. Wszystkie składniki zapewne masz w swoim domu, a pamiętaj, że domowy deser jest najlepszy.
Alergeny w andrucie z galaretką
Lista alergenów dla andruta z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
Wartości odżywcze andruta z galaretką
Andruty możesz przełożyć tez masą kakaową.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.