Andrut z galaretką

Opublikowano: 19.03.2023 r., 22:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy andrut z galaretką
Andrut z galaretką
Andruty z różnymi dodatkami to idealny umysł na przekąskę w ciągu dnia, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
197 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Wafle tortowe - 1 opakowanie (200 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
czajnik, miska

Przepis na andrut z galaretką krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Przygotuj galaretkę z gorącą wodą.

Ostudzoną galaretką przełóż wafle.

Całość pokrój na mniejsze kawałki i podawaj do deserów.

Jak oceniasz przepis na andrut z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat andruta z galaretką

Jeśli nie masz pomysłu na słodką przekąskę w ciągu dnia postaw na andruty z galaretką, te proste słodycze kocha każdy. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na andrut z galaretką, domowy deser smakuje pysznie i na pewno zasmakuje każdemu.

Andruty z galaretką owocową to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej formie lub przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.

Większość z nas zapewne pamięta je czasów dzieciństwa. Była to szybka i tania słodka przekąska.

Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: andruty i galaretka o

Dowolnym smaku. Pamiętaj, że andruty w swoim składzie mogą mieć mąkę pszenną.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mąka pszenna zawiera gluten i ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.

Zatem, jak zrobić andrut z galaretką?

Przygotuj galaretkę z gorącą wodą. Ostudzoną galaretką przełóż wafle. Całość pokrój na mniejsze kawałki i podawaj do deserów.

Sam widzisz, w jak prosty sposób powstaje andrut z galaretką.

Skoro już wiesz, jak przyrządzić masę do andrutów koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna. Wszystkie składniki zapewne masz w swoim domu, a pamiętaj, że domowy deser jest najlepszy.

Alergeny w andrucie z galaretką

Lista alergenów dla andruta z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe

Wartości odżywcze andruta z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Andruty możesz przełożyć tez masą kakaową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
395.86
197.93
Białko (g)
12.17
6.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
78.91
39.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
2.57
1.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.14
Tłuszcze nienasycone (g)
2.29
1.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
34.86
17.43
Szacunkowy indeks glikemiczny andruta z galaretką 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania andruta z galaretką

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
200 g
1 opakowanie
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.27
Za 200 g
Galaretka
150 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Koszt składników
10.00