Suszone jabłka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w suszonych jabłkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Suszone jabłka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Wartości odżywcze suszonych jabłek - tabela

Energia i białka

Jabłka suszone suszone jabłka
na 100 g na 100 g
Białko 0.93 g 0.93 g
Fenyloalanina b/d b/d

Węglowodany w suszonych jabłkach

Jabłka suszone suszone jabłka
na 100 g na 100 g
Węglowodany 65.89 g 65.89 g
Węglowodany przyswajalne 57.19 g 57.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 8.70 g 8.70 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Jabłka suszone suszone jabłka
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.32 g 0.32 g
Tłuszcze nasycone 0.22 g 0.22 g
Tłuszcze nienasycone 0.10 g 0.10 g
Tłuszcze jednonasycone 0.01 g 0.01 g
Tłuszcze wielonasycone 0.09 g 0.09 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na suszone jabłka

Jabłka suszone suszone jabłka
na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.13 mg 0.13 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 3.90 mg 3.90 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.53 mg 0.53 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.00 mg 0.00 mg
Ryboflawina 0.16 mg 0.16 mg
Niacyna 0.93 mg 0.93 mg
Foliany 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na suszone jabłka

Jabłka suszone suszone jabłka
na 100 g na 100 g
Sód 87.00 mg 87.00 mg
Potas 450.00 mg 450.00 mg
Wapń 14.00 mg 14.00 mg
Fosfor 38.00 mg 38.00 mg
Magnez 16.00 mg 16.00 mg
Żelazo 1.40 mg 1.40 mg
Cynk 0.20 mg 0.20 mg
Miedź 0.19 mg 0.19 mg
Mangan b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102624/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102624/nutrients

Alergie w suszonych jabłkach

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z suszonymi jabłkami

Przepisy z suszonymi jabłkami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto