Śliwki suszone - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w suszonych śliwkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Śliwki suszone - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze suszonych śliwek - tabela

Energia i białka

Śliwki suszone
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w suszonych śliwkach
Białko 1.09 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w suszonych śliwkach

Śliwki suszone
na 100 g
Węglowodany 32.90 g
Węglowodany przyswajalne 29.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.80 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Śliwki suszone
na 100 g
Tłuszcz 0.22 g
Tłuszcze nasycone 0.03 g
Tłuszcze nienasycone 0.19 g
Tłuszcze jednonasycone 0.14 g
Tłuszcze wielonasycone 0.05 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na suszone śliwki

Śliwki suszone
na 100 g
Witamina A 14.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.20 mg
Witamina B12 b/d
Witamina C 2.70 mg
Witamina D b/d
Witamina E b/d
Retinol b/d
Tiamina 0.02 mg
Ryboflawina 0.09 mg
Niacyna 0.68 mg
Foliany b/d
Beta karoten 285.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na suszone śliwki

Śliwki suszone
na 100 g
Sód 2.00 mg
Potas 312.00 mg
Wapń 21.00 mg
Fosfor 33.00 mg
Magnez 19.00 mg
Żelazo 1.04 mg
Cynk 0.22 mg
Miedź 0.18 mg
Mangan 0.09 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167752/nutrients

Alergie w suszonych śliwkach

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z suszonymi śliwkami

Przepisy z suszonymi śliwkami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto