Orzech brazylijski - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w orzechu brazylijskim oraz jakie alergie mogą powodować.
Orzech brazylijski - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Orzechy

Wartości odżywcze orzecha brazylijskiego - tabela

Energia i białka

orzechy brazylijskie
na 100 g
Białko 14.32 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w orzechu brazylijskim

orzechy brazylijskie
na 100 g
Węglowodany 11.74 g
Węglowodany przyswajalne 4.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 7.50 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

orzechy brazylijskie
na 100 g
Tłuszcz 67.10 g
Tłuszcze nasycone 18.82 g
Tłuszcze nienasycone 48.28 g
Tłuszcze jednonasycone 23.88 g
Tłuszcze wielonasycone 24.40 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na orzech brazylijski

orzechy brazylijskie
na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.10 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.70 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 5.65 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.62 mg
Ryboflawina 0.04 mg
Niacyna 0.30 mg
Foliany 22.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na orzech brazylijski

orzechy brazylijskie
na 100 g
Sód 3.00 mg
Potas 659.00 mg
Wapń 160.00 mg
Fosfor 725.00 mg
Magnez 376.00 mg
Żelazo 2.40 mg
Cynk 4.06 mg
Miedź 1.74 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100514/nutrients

Alergie w orzechu brazylijskim

  • orzechy brazylijskie - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z orzechem brazylijskim

Przepisy z orzechem brazylijskim

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto