Makaron soba - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie soba oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron soba - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
makaron soba 46 10
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego makaronu soba

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak makaron soba indeks glikemiczny wynosi 46, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z makaronem soba
Makaron ryżowy, Makarony, Makaron sojowy, Makaron pełnoziarnisty razowy, Makaron durum, Makaron z ciecierzycy, Makaron gryczany, Makaron z soczewicy, Makaron orkiszowy, Makaron kukurydziany, Makaron z zielonego groszku

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla makaronu soba

Makaron soba
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 46
(niski)

Przepisy z makaronem soba

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto