Twaróg w roli głównej – 8 zaskakujących przepisów

Twaróg w różnych przepisach
Twaróg świetnie smakuje nie tylko z rzodkiewką. Zobacz jak zrobić z niego smaczne gofry lub pyszne ciasto z wiśniami, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 13.03.2024 r., 6:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Twaróg to źródło białka i wapnia w diecie, dlatego często powinien gościć na naszym stole. Jednak bądźmy szczerzy, ile dni z rzędu dasz radę jeść twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem na śniadanie? Na szczęście istnieje wiele wspaniałych przepisów, w których to twaróg gra pierwsze skrzypce. Te przepisy na pewno cię zaskoczą!

Ciasto

Zacznijmy na słodko, bo twaróg często kojarzy nam się z sernikiem. Jednak to nie jedyne ciasto, jakie możesz przygotować z tego pysznego produktu. Koniecznie musisz przygotować to pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem wiśni i oczywiście chudego twarogu! Aż ślinka cieknie na samą myśl, jak wspaniały smak ma to ciasto!

Ciasteczka

Było ciasto, więc w naszym zestawieniu muszą się też znaleźć ciasteczka twarogowe. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a dzięki dodatkowi twarogu w smaczny sposób możesz uzupełnić ilość białka w swojej diecie. Będą świetne jako przekąska do kawy czy słodki dodatek do drugiego śniadania do szkoły.

Zapiekanka

Twaróg świetnie nadaje się na obiad, np. w formie zdrowej i smacznej zapiekanki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Taka zapiekanka to świetny sposób na wzbogacenie diety w białko, błonnik i witaminy. Sprawdź sam, jak jest pyszna.

Zapiekanka z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami

Wytrawna zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i twarogiem jest ciekawym pomysłem na zrobienie potrawy z wykorzystaniem kaszy gryczanej.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
330 g
Kasza gryczana z pieczarkami i twarogiem

Lista składników do przygotowania zapiekanki z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami

  • Kasza gryczana 200 g
  • Cebula 150 g
  • Pieczarki 300 g
  • Ser twarogowy półtłusty 250 g
  • Jajko 1 szt.
  • Śmietana 12% 200 g
  • Ser Mozzarella 125 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Żółtko jajka 1 szt.

Przygotowanie zapiekanki z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami krok po kroku

Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

Masło rozgrzej i usmaż na nim posiekaną cebulę. Posól.

Pokrój pieczarki w pół plastry i dodaj do cebuli wraz z dużym ząbkiem czosnku rozgniecionym w prasce. Całość ma się zarumienić. Dopraw.

Jak warzywa zmiękną i będą rumiane przestań smażyć.

Dodaj jajko i pomieszaj.

Twaróg wyłóż do miseczki. Dodaj do niego żółtko oraz przypraw do smaku. Wymieszaj, by całość była dobrze połączona.

Pieczarki z cebulą wymieszaj z połową śmietany, połową startego na tarce sera mozzarella oraz kaszą. Dopraw.

W naczyniu żaroodpornym wyłóż składniki warstwowo: kasza z pieczarkami i ser z żółtkiem. Ponów i wierzch posmaruj resztą śmietany i sera mozzarella wymieszanych razem.

Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz 20 minut, aż ser się zarumieni.

Pizza

Czy pizza zawsze musi być na drożdżowym cieście? Absolutnie nie! A na spodzie z twarogu jej smak jest jedyny w swoim rodzaju. Nie musisz już czekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy 30 minut i na twoim talerzu pojawi się pyszna, białkowa pizza twarogowa.

Placki wytrawne

Kolejny przesmaczny pomysł na wykorzystanie twarogu to przygotowanie placków z dodatkiem wędzonej piersi kurczaka. Takie placuszki będą świetne na szybki, smaczny obiad lub na zimno do pracy np. z dodatkiem sosu czosnkowego.

Placki słodkie

Twaróg świetnie nadaje się na śniadanie, szczególnie w formie smaczny czekoladowych placuszków. Takie placki dadzą ci energię na cały dzień i zdecydowanie poprawią twój nastrój tego dnia. Bo w końcu nie może nic lepszego niż takie wspaniałe śniadanie.

 

Naleśniki

Zapewne znacie farsz twarogowy do naleśników np. z rodzynkami. Jednak czy próbowaliście kiedyś farszu z twarogu z dodatkiem szpinaku? Takie połączenie to prawdziwa bomba witamin i smaków, która przekona nawet najtwardszego przeciwnika tych zdrowych zielonych listków.

Gofry

Ten przepis zabierze was wspomnieniami do słonecznych dni wakacji, gdy w oddali słychać szum fal i skrzek mew. Bo w końcu gofry najlepiej smakują w takiej atmosferze. Jednak w domu możesz wykonać równie smaczne twarogowe gofry, bez ryzyka, że jakaś mewa ci go porwie!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto