Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Opublikowano: 24.03.2021 r., 17:42 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem ułożone na białym talerzu, polane jogurtowym sosem, udekorowane zielonymi listkami.
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem to idealny przepis na szybki, zdrowy, wegetariański i pożywny posiłek dla całej rodziny. Zapiekane z puszystym szpinakowym farszem.
Przygotowanie 40 min
856 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mleko 1,5% 1 szklanka (250 ml)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Szpinak (150 g)
  • Ser twarogowy chudy (150 g)
  • Jogurt naturalny 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula Pół średniej sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, patelnia mała, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i twarogiem krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni.

Na patelnię dodaj szpinak i podsmażaj na niewielkim ogniu aż zwiędnie.

W misce za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej lub miksera wymieszaj mleko, mąkę, jaja, szczyptę soli do uzyskania jednolitej masy.

Porcje ciasta wylewaj na czystą, rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia obu stron.

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem.

Do twarogu dodaj szpinak i wymieszaj.

Na usmażone placki naleśnikowe nakładaj porcje farszu i zawijaj w rulon lub trójkąt.

Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym .

Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 min.

Jak oceniasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat naleśników ze szpinakiem i twarogiem

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem to idealna propozycja na szybki obiad lub kolację po całym dniu. Świetnie sprawdzą się też w roli pożywnego i sycącego drugiego śniadania, jeśli przygotujemy je wieczorem i odgrzejemy następnego dnia.

Standardowo naleśniki przygotowuje się z serem białym i świeżym szpinakiem. Najlepiej wybierać chudy, opcjonalnie półtłusty twaróg. Zamiast twarogu można wykorzystać ser ricotta, lub wymieszać twaróg z serem feta. Farsz szpinakowy można przygotować także ze szpinaku mrożonego, co daje możliwość ugotowania dania nawet w sytuacji braku dostępu do świeżych, sezonowych warzyw.

Przygotowanie dania najlepiej zacząć od ciasta naleśnikowego. W misce należy zmiksować lub wymieszać trzepaczką mleko, mąkę, jajka i odrobinę soli. Ciasto powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję. Można wykorzystać mąkę pszenną, jak również żytnią, gryczaną, czy popularną w ostatnim czasie mąkę z ciecierzycy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. Najpierw, drobno posiekany czosnek i cebulkę należy zeszklić na rozgrzanej patelni wysmarowanej równomiernie oliwą a następnie dodać szpinak i podsmażać na niewielkim ogniu aż zwiędnie. W kolejnym etapie na patelnię dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i całość dokładnie mieszanym. Ostatnią czynnością jest usmażenie placków, obustronnie, do zarumienienia, nałożenie farszu i zawinięcie naleśników - naleśniki z serem i szpinakiem gotowe. Alternatywą są naleśniki zapiekane, które po usmażeni można włożyć do piekarnika - farsz będzie bardziej kremowy, a ciasto chrupiące

Farsz do naleśników świetnie smakuje doprawiony czosnkiem - świeżym lub suszonym, granulowanym. Nadzienie można wzbogacić także siekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, lub pestkami słonecznika. Dzięki temu farsz z serem i szpinakiem będzie miał bardziej wyrazisty smak, będzie też bardziej pożywny i odżywczy.

Naleśniki z serem i szpinakiem to pomysł na szybki, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny, który sprawdzi się również na wynos. Pokochają je także dzieci.

Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem i twarogiem

Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Ser twarogowy chudy
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
158.67
856.83
Białko (g)
8.40
45.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
19.90
107.44
Węglowodany przyswajalne (g)
19.51
105.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
2.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
5.11
27.58
Tłuszcze nasycone (g)
1.76
9.52
Tłuszcze nienasycone (g)
3.34
18.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.72
14.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
3.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
106.05
572.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
2.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.32
23.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
3.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
3.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.99
215.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
1.41
Ryboflawina (mg)
0.26
1.42
Niacyna (mg)
1.71
9.21
Foliany (µg (mcg))
71.92
388.37
Beta karoten (µg (mcg))
793.66
4285.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
101.86
550.04
Potas (mg)
190.89
1030.82
Wapń (mg)
70.09
378.51
Fosfor (mg)
114.05
615.85
Magnez (mg)
25.76
139.11
Żelazo (mg)
2.00
10.81
Cynk (mg)
0.70
3.80
Miedź (mg)
0.08
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników ze szpinakiem i twarogiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników ze szpinakiem i twarogiem

Koszt składników
44.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Ser twarogowy chudy
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Jogurt naturalny
20 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 ml
Cebula
50 g
Pół średniej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
44.80