Przepis na naleśniki ze szpinakiem i twarogiem krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 250 g 2 szklanki
  • Jajko 3 szt.
  • Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
  • Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
  • Szpinak 150 g
  • Ser twarogowy chudy 150 g
  • Jogurt naturalny 20 ml 2 łyżki
  • Cebula 50 g Pół średniej sztuki
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, patelnia mała, naczynie żaroodporne, duża miska

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni.

Na patelnię dodaj szpinak i podsmażaj na niewielkim ogniu aż zwiędnie.

W misce za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej lub miksera wymieszaj mleko, mąkę, jaja, szczyptę soli do uzyskania jednolitej masy.

Porcje ciasta wylewaj na czystą, rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia obu stron.

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem.

Do twarogu dodaj szpinak i wymieszaj.

Na usmażone placki naleśnikowe nakładaj porcje farszu i zawijaj w rulon lub trójkąt.

Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym .

Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 min.

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem ułożone na białym talerzu, polane jogurtowym sosem, udekorowane zielonymi listkami.
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Koszt przygotowania dania
13.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
856 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach ze szpinakiem i twarogiem

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem to idealna propozycja na szybki obiad lub kolację po całym dniu. Świetnie sprawdzą się też w roli pożywnego i sycącego drugiego śniadania, jeśli przygotujemy je wieczorem i odgrzejemy następnego dnia.

Standardowo naleśniki przygotowuje się z serem białym i świeżym szpinakiem. Najlepiej wybierać chudy, opcjonalnie półtłusty twaróg. Zamiast twarogu można wykorzystać ser ricotta, lub wymieszać twaróg z serem feta. Farsz szpinakowy można przygotować także ze szpinaku mrożonego, co daje możliwość ugotowania dania nawet w sytuacji braku dostępu do świeżych, sezonowych warzyw.

Przygotowanie dania najlepiej zacząć od ciasta naleśnikowego. W misce należy zmiksować lub wymieszać trzepaczką mleko, mąkę, jajka i odrobinę soli. Ciasto powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję. Można wykorzystać mąkę pszenną, jak również żytnią, gryczaną, czy popularną w ostatnim czasie mąkę z ciecierzycy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. Najpierw, drobno posiekany czosnek i cebulkę należy zeszklić na rozgrzanej patelni wysmarowanej równomiernie oliwą a następnie dodać szpinak i podsmażać na niewielkim ogniu aż zwiędnie. W kolejnym etapie na patelnię dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i całość dokładnie mieszanym. Ostatnią czynnością jest usmażenie placków, obustronnie, do zarumienienia, nałożenie farszu i zawinięcie naleśników - naleśniki z serem i szpinakiem gotowe. Alternatywą są naleśniki zapiekane, które po usmażeni można włożyć do piekarnika - farsz będzie bardziej kremowy, a ciasto chrupiące

Farsz do naleśników świetnie smakuje doprawiony czosnkiem - świeżym lub suszonym, granulowanym. Nadzienie można wzbogacić także siekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, lub pestkami słonecznika. Dzięki temu farsz z serem i szpinakiem będzie miał bardziej wyrazisty smak, będzie też bardziej pożywny i odżywczy.

Naleśniki z serem i szpinakiem to pomysł na szybki, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny, który sprawdzi się również na wynos. Pokochają je także dzieci.

Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (540g)
Energia (kalorie)
158.67 kcal
856.83 kcal
Białko
8.40 g
45.39 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w naleśnikach ze szpinakiem i twarogiem

Na 100g
Na porcję (540g)
Węglowodany
19.90 g
107.44 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.51 g
105.33 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (540g)
Tłuszcz
5.11 g
27.58 g
Tłuszcze nasycone
1.76 g
9.52 g
Tłuszcze nienasycone
3.34 g
18.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.72 g
14.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.63 g
3.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Na 100g
Na porcję (540g)
Witamina B6
0.10 mg
0.56 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
1.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
1.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
9.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
71.92 µg (mcg)
388.37 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Na 100g
Na porcję (540g)
Sód
101.86 mg
550.04 mg
Potas
190.89 mg
1030.82 mg
Wapń
70.09 mg
378.51 mg
Fosfor
114.05 mg
615.85 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
25.76 mg
139.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.00 mg
10.81 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Cynk
0.70 mg
3.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.43 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników ze szpinakiem i twarogiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem i twarogiem

Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, czosnek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Ser twarogowy chudy
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania naleśników ze szpinakiem i twarogiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Ser twarogowy chudy
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Jogurt naturalny
20 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 ml
Cebula
50 g
Pół średniej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
44.80
Łączny koszt
13.02
Jak oceniasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób