Pizza z twarogiem

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z twarogiem i warzywami podana na ciemnym tle.
Pizza z twarogiem
Pizza z twarogiem to doskonała opcja dla osób, które szukają wersji o zwiększonej ilości białka. W tej pizzy blat przygotowany jest na bazie twarogu, dlatego jest fit.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
201 kcal
Kcal w porcji
151 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy chudy (220 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Otręby owsiane (25 g)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Ser mozzarella light (100 g)
  • Pieczarki (30 g)
  • Pomidory koktajlowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pizzę z twarogiem krok po kroku

Twaróg, jajka, mąkę i otręby wymieszaj ze sobą i wyrób jednolite ciasto.

Dodaj do ciasta odrobinę soli, pieprzu i ziół prowansalskich.

Blachę piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ciasto, formując płaski okrąg.

Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Na podpieczony spód rozłóż koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, mozzarellę i przepołowione pomidorki.

Pizzę podpiecz w 200 st. C przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na pizzę z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat pizzy z twarogiem

Pizza z twarogiem to doskonała opcja dla osób, które szukają wersji o zwiększonej ilości białka. W tej pizzy blat przygotowany jest na bazie twarogu, dlatego jest dużo bardziej sycący, ale również ma niższy indeks glikemiczny. Sprawdzi się więc dla osób, które zmniejszą ilość węglowodanów w swojej diecie.

Przepis na pizzę z twarogiem to najlepsza opcja na obiad, która jest nie tylko bardzo wartościowa, ale również smaczna. Ta domowa pizza z piekarnika jest niezwykle łatwa. Nie ma nic wspólnego z ciężkostrawną klasyczną wersją. Ta opcja jest lekka, pełna białka, a przy okazji ma niższy indeks glikemiczny. W dodatku, co najlepsze, można ją przygotować w kilka chwil w swojej własnej kuchni i podać z ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzają się pieczarki, świeże warzywa, ale również kurczak, czy tofu. Sos do pizzy możesz przygotować samodzielnie z 2 składników, jednak wolisz opcję gotową, pamiętaj, by miała dość krótki skład i niezbyt wysoki poziom soli. Nadmiar soli nie jest

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę z twarogiem, by była pyszna, ale również dobra dla początkujących osób, to ten placek sprawdzi się doskonale. W tej wersji nie trzeba wcześniej przygotować zaczynu ani czekać aż ciasto wyrośnie. W dodatku całość pozwala na włączenie do menu większej ilości warzyw, gdyż jest podstawą, robiona jest na bazie twarogu. Twaróg to bardzo wartościowy produkt pod względem zawartości witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie powinno go zatem zabraknąć w codziennej diecie nie tylko zdrowych osób. Ten mleczny wyrób działa zbawiennie na nasz organizm: poprawia przemianę materii oraz łagodzi mdłości spowodowane zatruciem pokarmowym. Spożywanie sera białego twarogowego zalecany jest osobom zmagającym się z chorobą wrzodową oraz cierpiącym na nadkwasotę żołądka. Powinno się go często jeść przy występujących stanach zapalnych błony śluzowej jelit. Jeśli szukasz lekkiej opcji na ciekawą pizzę, wykorzystaj zdrowy twaróg, by stworzyć naprawdę chrupiący i wysokobiałkową podstawę.

Alergeny w pizzy z twarogiem

Lista alergenów dla pizzy z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Ser mozzarella light
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • otręby owsiane

Wartości odżywcze pizzy z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka, dzięki temu indeks glikemiczny jest niższy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(151g)
Energia (kcal)
133.28
201.26
Białko (g)
13.16
19.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(151g)
Węglowodany (g)
12.28
18.54
Węglowodany przyswajalne (g)
11.21
16.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(151g)
Tłuszcz (g)
4.24
6.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.89
4.37
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
2.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.86
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(151g)
Witamina A (µg (mcg))
40.78
61.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.14
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.55
3.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.55
49.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.23
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.33
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.09
1.64
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.14
44.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
96.23
145.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(151g)
Sód (mg)
311.77
470.78
Potas (mg)
197.97
298.93
Wapń (mg)
154.37
233.10
Fosfor (mg)
135.38
204.43
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.80
31.40
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
1.98
Cynk (mg)
0.66
1.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.16
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z twarogiem 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z twarogiem

Koszt składników
36.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
220 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 220 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Otręby owsiane
25 g
2.80
Za 10,0 g
Liczba opakowań 3
7.00
Za 25 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Ser mozzarella light
100 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Pieczarki
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
30 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
36.40