Zapiekanka z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami

Opublikowano: 02.12.2021 r., 12:03 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami
Zapiekanka z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami
Wytrawna zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i twarogiem jest ciekawym pomysłem na zrobienie potrawy z wykorzystaniem kaszy gryczanej.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
489 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza gryczana (200 g)
  • Cebula (150 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Masło klarowane (10 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami krok po kroku

Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

Masło rozgrzej i usmaż na nim posiekaną cebulę. Posól.

Pokrój pieczarki w pół plastry i dodaj do cebuli wraz z dużym ząbkiem czosnku rozgniecionym w prasce. Całość ma się zarumienić. Dopraw.

Jak warzywa zmiękną i będą rumiane przestań smażyć.

Dodaj jajko i pomieszaj.

Twaróg wyłóż do miseczki. Dodaj do niego żółtko oraz przypraw do smaku. Wymieszaj, by całość była dobrze połączona.

Pieczarki z cebulą wymieszaj z połową śmietany, połową startego na tarce sera mozzarella oraz kaszą. Dopraw.

W naczyniu żaroodpornym wyłóż składniki warstwowo: kasza z pieczarkami i ser z żółtkiem. Ponów i wierzch posmaruj resztą śmietany i sera mozzarella wymieszanych razem.

Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz 20 minut, aż ser się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami

Wytrawna zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i twarogiem jest ciekawym pomysłem na zrobienie potrawy z wykorzystaniem kaszy gryczanej. Sprawdzi się na obiad z piekarnika. Przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej i twarogu oraz z pieczarek jest bardzo szybki i łatwy. Ponadto jest zdrowy i dostarcza wiele cennych składników, których potrzebuje organizm. Ma niski indeks glikemiczny i dużo błonnika. Jest to jednym słowem bardzo smaczny i pożywny posiłek, który warto spróbować. Zobacz jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej.

Zapiekanka z kaszy gryczanej to dobry pomysł na prosty obiad. Zawiera kaszę gryczaną, pieczarki z cebulą i jajkiem, śmietanę z serem mozzarella oraz ser biały z żółtkiem. Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej? Potrawę upiecz w naczyniu żaroodpornym lub innym, które nadaje się do piekarnika. Może to być też zwykła blacha, na przykład nieduża foremka na keks. Przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej rozpocznij od ugotowania kaszy w wodzie z dodatkiem soli. W tym czasie przygotuj resztę składników. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone na pół i następnie w plastry pieczarki. Dodaj też czosnek przeciśnięty przez praskę. Odparuj wodę i zarumień warzywa. Dodatkowo dodaj przyprawy do smaku. Jak warzywa będą już zarumienione zakończ smażenie i dodaj jajko – wymieszaj i odstaw. W misce rozdrobnij twaróg razem z jednym żółtkiem. Mieszankę twarogu i żółtka dobrze ze sobą wymieszaj. Gdy pieczarki odrobinę ostygną połącz je z połową sera mozzarella, kaszą, połową śmietany oraz przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wykładaj w dwóch partiach kaszę oraz mieszankę twarogu i żółtka. Jak nałożysz drugą warstwę na wierzch wyłóż resztę śmietany oraz sera mozzarella. Całość piecz 25 minut. Pyszna potrawa na obiad gotowa.

Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i serem białym jest bardzo sycąca. Potrawa jest dobrze skomponowana i bogata odżywczo. W przepisie na zapiekankę z kaszy gryczanej używa się twarogu. Jest on źródłem białka. Jeżeli nie możesz jeść nabiału polecam zamienić twaróg na mięso mielone. Ser biały z żółtkiem należy wyeliminować. Na ich miejsce dodaj mięso. Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego (najlepiej chudego) dostarczy podobne wartości odżywcze. Wtedy wystarczy cebulę usmażyć na maśle i dodać do niej 400 gramów mięsa mielonego – wszystko podsmażyć. Czas pieczenia jest podobny.

Jak zrobisz zapiekankę z kaszy gryczanej najlepiej jest zjeść ją na gorąco. To idealny pomysł na coś dobrego do obiadu.

Alergeny w zapiekance z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami

Lista alergenów dla zapiekanki z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietana 12%
    • Ser Mozzarella
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze zapiekanki z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera dużo błonnika i jest źródłem dobrych węglowodanów. Dostarcza białka oraz tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
148.23
489.16
Białko (g)
8.16
26.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
15.31
50.52
Węglowodany przyswajalne (g)
13.31
43.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
6.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
6.62
21.85
Tłuszcze nasycone (g)
4.19
13.83
Tłuszcze nienasycone (g)
2.43
8.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.93
6.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.64
Cholesterol (mg)
50.60
166.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
56.83
187.53
Witamina B6 (mg)
0.12
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.45
Witamina C (mg)
1.47
4.84
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.85
Witamina E (mg)
0.19
0.62
Brak danych dla: kasza gryczana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
55.58
183.41
Tiamina (mg)
0.08
0.25
Ryboflawina (mg)
0.24
0.79
Niacyna (mg)
1.67
5.50
Foliany (µg (mcg))
21.32
70.36
Beta karoten (µg (mcg))
13.87
45.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
129.15
426.20
Potas (mg)
205.36
677.68
Wapń (mg)
95.59
315.44
Fosfor (mg)
160.97
531.20
Magnez (mg)
43.86
144.75
Żelazo (mg)
0.70
2.30
Cynk (mg)
1.03
3.39
Miedź (mg)
0.18
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami

Koszt składników
45.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
200 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
45.20