Przekąski na wieczór filmowy w domu - nie kupuj, zrób sam!

Rodzina oglądająca film w domu
Przekąski podczas domowego, filmowego seansu. Przekonaj się, jak możesz zaoszczędzić!, fot. Bernard Bodo
ikona podziel się
Opublikowano: 24.01.2024 r., 15:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Na dworze zimno, ciemno i nieprzyjemnie, a wieczory nadal są długie? To znak, że koniecznie musisz zrobić sobie seans filmowy i przygotować do niego odpowiednie przekąski! Tym bardziej, że tak smacznych przekąsek, jakie proponujemy, nie znajdziesz w żadnym kinie (a na pewno nie w takiej niskiej cenie).

Zapach kina w twoim domu

Złoty standard każdego filmu to oczywiście prażony popcorn. Nic tak nie kojarzy się z dobrą ekranizacją, jak puszyste, chrupiące ziarna kukurydzy. Jego przygotowanie trwa tylko chwilę, a w całym twoim domu rozniesie się zapach jak z najlepszej sali kinowej. No, czy może być coś lepszego?

Chipsy paprykowe czy jednak nie?

Kolejny must have każdego kinomaniaka to oczywiście chipsy. Takie wykonane samodzielnie są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż te ze sklepu, dlatego warto wypróbować nasz przepis. Jeśli nie masz papryki w proszku, możesz użyć innych przypraw - kto wie, może opatentujesz zupełnie nowy smak?

Chipsy... z buraka?

Dla fanów chipsów w słodszym wydaniu proponuję zaskakujące chipsy z buraka. Takie włączenie warzyw do diety to zawsze smaczny i zdrowy pomysł! I jeszcze ta chrupkość, która zdecydowanie cieszy uszy fanów chrupania!

Meksykańska fala

Nie lubisz tradycyjnych chipsów, bo w twoich żyłach płynie prawdziwa meksykańska fala? To nie mogłeś lepiej trafić! Tradycyjne nachosy to prawdziwy rarytas dla twojego podniebienia i uszu. Nie trzeba lecieć prawie 10 000 km, aby zjeść pyszne nachosy, wystarczy trochę mąki pszennej i kukurydzianej oraz odrobina oliwy.

Obowiązkowy sos!

Są nachosy, więc musi być sos serowy! Pyszny, żółciutki, ciągnący – idealny balans do chrupiących kukurydzianych nachos. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wywróci twojego porządku w kuchni do góry nogami. Nikt nie krzyknie więc ‘ale Meksyk!’, widząc miejsce twoich kulinarnych wojaży.

I coś na słodko

Skoro fanów słonych przekąsek mamy już ukontentowanych, pora na smakoszy słodyczy. Przedstawiamy chipsy z banana pieczone w piekarniku. Banan w takim wydaniu na pewno was zaskoczy! Kupne chipsy bananowe mogą się schować przy naszym przepisie! Jeszcze ten zapach rozchodzący się po kuchni podczas pieczenia... A zresztą, co wam będę mówić. Koniecznie musicie przekonać się sami!

Gdzie są ciasteczka? Przed chwilą tu były!

A może skusisz się na ciasteczka w zdrowszym wydaniu? Mają mniej kalorii i więcej błonnika niż tradycyjne ciastka, więc nie musisz aż tak bardzo się przy nich pilnować. A umówmy się, przy dobrym filmie wszystkie przekąski znikają same!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto