Opublikowano: 26.02.2024 r., 13:00
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Brakuje ci czasu, ale jesteś fanem tradycyjnych obiadów i nie chcesz tracić pieniędzy na jedzenie poza domem? Nic prostszego! Wystarczy dobre zaplanowanie posiłków i czas spędzony w kuchni maksymalnie się skróci!
Planowanie posiłków to świetny sposób, jeśli chcesz zaoszczędzić czas oraz pieniądze. Takie przemyślenie i rozpisanie posiłków na tydzień spowoduje, że nie będziesz codziennie zastanawiać się co ugotować i co chwilę otwierać lodówki sprawdzając, czy masz potrzebne składniki. Wystarczy zaplanować, zrobić raz zakupy z listą i gotowe. Ile to nerwów odchodzi i niepotrzebnych wycieczek do sklepu!
Niedziela: Zaczniemy sobie od niedzieli, ponieważ jest to dzień, w którym większość z nas ma nieco więcej wolnego czasu, najczęściej też ten dzień spędzamy w domu, więc można sobie pozwolić na nieco dłuższe przygotowanie posiłków. Niedziela to świetny dzień na przygotowanie np. gulaszu, który w niedzielę możesz podać z plackami ziemniaczanymi. Akurat, gdy przez 45 minut gulasz gotuje się na małym ogniu, zetrzyj ziemniaki z cebulą, dodaj jajko i usmaż pyszne placki. Pamiętaj, że gulasz wykorzystasz również w poniedziałek.
Poniedziałek: Dziś wyciągnij gulasz z lodówki i podgrzewaj. W tym czasie ugotuj kaszę gryczaną, najlepiej znacznie więcej niż tylko na jeden dzień. Spokojnie wykorzystasz ją we wtorek do następnego pysznego przepisu.
Kasza z wczoraj jest? To świetnie, na wtorek jak znalazł! Jednak martwisz się, że jest zimna? Tutaj też mam rozwiązanie. Ugotowaną kaszę umieść w misce i zalej wrzątkiem na dosłownie 1,5 minuty. Dzięki temu odzyska ona temperaturę, a nie rozmięknie. Do kaszy przygotuj szybki przepis na kurczaka w sosie pomidorowym. Oczywiście w większej ilości, tak by starczyło sosu również na środę, gdy to podasz go z makaronem! Dzieciaki będą zachwycone.
Chociaż raz w tygodniu w diecie powinna pojawić się ryba i obiad to właśnie idealna okazja na jej spożycie. Dlatego dziś przygotuj pyszną polędwicę z dorsza z piekarnika. Koniecznie wykonaj do niej ulubioną surówkę np. marchewkę z jabłkiem i podaj całość z ziemniakami! Ziemniaki wykorzystasz do przepisu w piątek, więc obierz ich nieco więcej!
Piątek – tygodnia koniec i początek. Dzień, kiedy już mamy nieco mniej siły, ale pociesza nas wizja wolnej soboty. A co gdyby sobota była jeszcze luźniejsza? To możliwe, jeśli wykonasz musakę w piątek i odgrzejesz pozostałą część w sobotę. Ziemniaki przecież już masz. Teraz wystarczy szybkie ogarnięcie pozostałych składników i obiad na dwa dni gotowy!