Planujesz prace w ogrodzie? Te śniadania sprawią, że żaden chwast nie będzie ci straszny!

Śniadanie zjedzone w ogrodzie smakuje jeszcze lepiej
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie da ci energię przed całym dniem na świeżym powietrzu, fot. Photographee.eu
ikona podziel się
Opublikowano: 01.06.2024 r., 8:39 | Autor: Ewa Cierpiał
Każdy zna to powiedzenie - "śniadanie to najważniejszy posiłek dnia", ale kiedy planujesz cały dzień ciężkiej pracy w ogrodzie, to staje się ono podwójnie ważne. Odpowiednie zasilenie organizmu jest kluczem do utrzymania energii, koncentracji i wytrzymałości, żeby poradzić sobie z każdym zadaniem ogrodniczym – od zwalczania chwastów, przez przycinanie drzew, po wysadzanie nowych kwiatów. A co jeśli powiedzielibyśmy ci, że mamy na to receptę? Tak, to prawda! Przygotowaliśmy zestaw przepisów na zdrowe i pożywne śniadania, które dostarczą ci nie tylko potrzebnej energii, ale też zaskoczą swoim smakiem. Tosty z awokado, placki z serka wiejskiego, kaszka manna na mleku, tartaletki z warzywami, szakszuka po meksykańsku, omlet z pomidorami czy owsianka z bananem - to wszystko czeka na Ciebie w naszym artykule. Zanurz się w świecie smaków i zadbaj o swoje siły, bo przecież wiadomo - na pusty żołądek nie da się pracować, nawet w ogrodzie!

Tosty z awokado

Jak śniadanie może stać się prawdziwym wyzwaniem, odkrywającym na nowo znane smaki? Przepis Joanny Karyś na tosty z awokado to kwintesencja prostoty połączonej z finezyjnością doboru składników. Jest to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrową i pyszną kuchnię, a także chcą rozpocząć dzień od wartościowego posiłku.

Awokado przez wielu jest uznawane za "superfood", czyli produkt żywnościowy szczególnie bogaty w składniki odżywcze. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, witamin A, E, K, B oraz zdrowych tłuszczów roślinnych. Jest to jeden z głównych elementów tostów, które proponuje autorka przepisu. Joannie Karyś udało się połączyć delikatny smak awokado z wyrazistym aromatem czosnku i nutą świeżości, którą dodaje sok z limonki.

Składniki, z których przyrządzimy to danie to: awokado, czosnek, chleb tostowy, sok z limonki, szpinak, ser cheddar, jajka, olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Wszystko uzupełnione solą i pieprzem, której dodamy według uznania.

Przygotowanie tostów z awokado nie jest skomplikowane, a niezbędne do tego sprzęty to: kuchenka, toster, praska do czosnku, miska i patelnia.

Do praktycznej realizacji tego przepisu warto przystąpić z zachowaniem kolejności etapów opisanych przez Joannę Karyś. Najpierw przygotowanie kremu z awokado, następnie staranne podpieczenie chleba, przygotowanie szpinaku oraz sera. Na końcu usmażenie jajek. Kluczowym momentem jest ułożenie składników na pieczywie. Najpierw smarujemy chleb masą z awokado, potem układamy szpinak, ser i na samym wierzchu – sadzone jajko.

Tosty z awokado to przepis, który pozwoli nam spojrzeć na tradycyjne śniadanie w zupełnie inny sposób. To receptura pełna zdrowia, a jednocześnie smaku i elegancji. Autorka dzieli się nie tylko przepisem, ale również pasją do gotowania, której ta potrawa jest wyrazem.

Placki z serka wiejskiego

Przygotowując placki z serka wiejskiego według przepisu Magdy Panek, daniu towarzyszyć będzie aura wspomnień sprzed lat. Ta prosta i szybka potrawa to prawdziwa kulinarna klasa - smakiem i aromatem przywodząca na myśl beztroskie dzieciństwo spędzone na łonie przyrody. Poranne śniadanie składające się z tych złocistych placuszków o rozkosznym aksamitnym środku, to czysta rozkosz dla podniebienia.

Rozpoczynając przygotowanie potrawy, należy skupić się na kilku niezbędnych składnikach. Pierwszy i najważniejszy - to oczywiście serek wiejski. Odpowiedni serek to klucz do sukcesu, dlatego Magda Panek poleca stosowanie tylko najwyższej jakości produktów. Konieczne będzie użycie 200 g serka wiejskiego, 2 jajek, 100 g mąki pszennej typ 500, 10 g proszku do pieczenia i 20 g cukru. Wszystkie składniki można znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym, a sam proces wymieszania składników jest prosty i przejrzysty. Miłośnicy słodyczy ucieszą się z sugestii podania placuszków posypanych cukrem pudrem.

Magda Panek podkreśla, że przepis na placki z serka wiejskiego nie jest skomplikowany, a jednocześnie oferuje przyjemne doznania smaku. Instrukcje są proste: wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier do miski. Składniki należy dokładnie wymieszać. W drugiej misce należy wbijać jajka i dodawać serek wiejski. Te składniki również łączymy. Następnie dodajemy składniki z drugiej miski do miski z mąką, a całość mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, partiami, z obu stron do uzyskania złotej barwy. Pamiętajmy, że placki są najlepsze na ciepło, posypane cukrem pudrem.

Do przyrządzenia placków z serka wiejskiego, wielbicieli jasnej i schludnej kuchni ucieszy fakt iż potrzebują jedynie podstawowego sprzętu kuchennego - dużej patelni, kuchenki oraz miski. Prostota i minimalizm sprzętu kuchennego potrzebnego do przygotowania tych przepysznych, puszystych placuszków przekłada się na komfort pracy, a rezultatem jest satysfakcja z przygotowywania smacznego i sycącego posiłku.

Przygotowanie placków z serka wiejskiego jest nie tylko kulinarną przyjemnością, ale również cennym momentem spędzonym na pielęgnowaniu tradycji rodzinnych przepisów. Smacznego!

Kasza manna na mleku

Artykuł, który Państwu przedstawiamy, stanowi nie tylko wstęp do przysmaku, który z pewnością zabłyśnie w gastronomicznej wersji waszej kuchni, ale także podróż w czasie i przestrzeni, odkrywanie sekretów dawnego, ukochanego przez wielu dania – kaszy manny na mleku, teraz w skromnej oraz nowoczesnej interpretacji Oliwii Gawron.

Kasza manna to produkt nieodzowny na polskich stołach, od wieków znana i popularna. Wykonana jest z drobnych ziaren pszenicy, która jest źródłem białka, błonnika oraz minerałów takich jak magnez, fosfor, sód czy potas. W duecie z mlekiem staje się daniem lekkostrawnym, doskonałym dla dzieci, osób starszych, czy będących na diecie. Ale kasza manna na mleku, w wersji Oliwii, to coś więcej niż prezent dla podniebienia, to także estetyka i zdrowie na talerzu.

A co jest potrzebne do rzeczywistego stworzenia dania, poza składnikami? Czas, pasja oraz odpowiedni sprzęt. Tym razem potrzebna będzie miseczka oraz rondel. Przyrządzenie tego przysmaku nie jest czasochłonne, a akt gotowania z pewnością dostarczy chwili relaksu i satysfakcji.

Mleko należy wlać do garnka i delikatnie podgrzewać, stopniowo wsypując kaszkę mannę, cały czas mieszając. Gdy kaszka zacznie gęstnieć, dodajemy mrożone owoce i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Następnie przekładamy kaszkę do miseczki, samo danie można udekorować według własnej fantazji, lecz jeżeli mamy ochotę na posmak migdałowy, warto dodać posiekane migdały, jak rekomenduje Oliwia.

Wykreowany przez Oliwie przepis, to kontrast między tradycyjną kaszą manną na mleku a nowoczesnym podejściem do kuchni. To połączenie prostej metody, jaką ma do zaoferowania polska kuchnia z rozmaitym wyborem składników dostępnych na współczesnym rynku. Skuszą się Państwo na tę kulinarną podróż?

Tartaletki z warzywami

Sposobów na twórcze wykorzystanie warzyw w kuchni jest cała masa. Tartaletki z warzywami Oliwii Gawron są jednym z ciekawszych przykładów na to, jak z pozornie błahej listy składników można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Przepis ten to kwintesencja prostej i zdrowej kuchni - jest smaczny, sycący, a świeże warzywa dodają mu wizualnej atrakcyjności. Ponadto, dosłownie każdy może przyrządzić te tartaletki, bez względu na doświadczenie w kuchni.

Oliwia Gawron podzieliła się z nami swoim autorskim przepisem na tartaletki z warzywami. Ten przepis pozwoli nam w pełni docenić smak jaj, mąki, masła i świeżych warzyw takich jak pieczarki, cebula i cukinia. Będziemy również korzystać ze sprawdzonych przypraw takich jak sól i pieprz, by nadać naszym tartaletkom optymalnego smaku.

Przygotowanie tartaletki jest nie tylko przyjemne, ale także proste. Wymaga tylko kilka podstawowych narzędzi kuchennych, takich jak piekarnik, foremka do babeczek, miska i lodówka. Same tartaletki są bardzo sycące i mogą być podawane jako samodzielne danie, którym można zaskoczyć swoją rodzinę na obiad.

Jedną z podstawowych zalet tych pysznych tartaletek jest ich wszechstronność - można je zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a różnorodność warzyw pozwala na eksperymentowanie z różnymi kompozycjami smakowymi. Oliwia Gawron pokazała nam, że kuchnia nie musi być skomplikowana, aby być smaczna.

Każda tartaletka to małe dzieło sztuki i prawdziwy smakosz doceni wysiłek włożony w jej przygotowanie. Wypróbuj ten przepis samodzielnie i odkryj, jak prostota i kreatywność mogą przekształcić proste składniki w kulinarną ucztę.

Bez względu na to, czemu służą tartaletki - czy to szybki obiad dla rodziny, picknik w parku czy elegancka kolacja - z pewnością zapadną w pamięć każdemu, kto ich spróbuje. Dzięki prostocie i elegancji tartaletki z warzywami Oliwii Gawron na pewno zdobędą uznanie wśród miłośników dobrego jedzenia.

Szakszuka po meksykańsku

Menu światowej kuchni jest niezwykle różnorodne, pełne zaskakujących, fascynujących i smacznych dań, które oferują nie tylko wyjątkowy smak, ale także okazję do odkrywania nowych kultur poprzez ich kuchnię. Jednym z takich dań jest szakszuka, tradycyjna potrawa kuchni bliskowschodniej, która zyskała popularność na całym świecie, w dużej mierze dzięki swojej prostocie przygotowania i wszechstronności. Tradycyjna szakszuka to danie składające się z jajek duszonych w sosie pomidorowym. Jednak dzięki twórczym umiejętnościom kulinarnym takich osób jak Paulina Lipińska, jesteśmy w stanie eksperymentować z różnymi wersjami tych dań. Wśród nich szakszuka po meksykańsku wydaje się być szczególnie interesująca i apetyczna.

Składniki są stosunkowo proste i łatwo dostępne, a czas przygotowania jest krótki, dzięki czemu danie jest idealne na szybki posiłek w ciągu dnia.

Szakszuka po meksykańsku składa się z podstawowych składników takich jak: cebula, czosnek, dwie różne rodzaje papryki, przecier pomidorowy z solą, kukurydza konserwowa, fasola czerwona, jajka i ser Gouda. O smaku decydują jednak przyprawy, które są charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, chilli, suszone pomidory i kumin. Całości dopełnia szczypiorek, który dodaje danie świeżego wyglądu.

Do przygotowania tej meksykańskiej wersji szakszuki potrzebna jest duża patelnia. Pierwszym krokiem jest usmażenie cebuli i czosnku na oleju rzepakowym. Gdy będą zeszklone, dodaje się fasolę i kukurydzę, passatę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie się mieszka i dusi przez 5 minut. Kolejnym etapem jest wbicie jajek do sosu i posypanie dania startym serem. Potem wszystko przykrywa się przykrywką i dusi do momentu ścięcia białek. Na koniec szakszuke posypuje się świeżym szczypiorkiem.

Danie to jest pełne różnych tekstur i smaków, które fascynują podniebienie. W jednym gryzie można poczuć aromatyczne przyprawy, słodką kukurydzę, delikatne jajka i roztopiony ser, co tworzy niezapomnianą kulinarną przygodę. Niezależnie od tego, czy jesteś wielkim fanem kuchni meksykańskiej, czy po prostu szukasz nowych inspiracji kulinarnych, szakszuka po meksykańsku na pewno spełni twoje oczekiwania.

Omlet z pomidorami

Wszystkim, którzy przepadają za klasycznymi śniadaniami, polecamy pyszny i szybki w przygotowaniu przepis na omlet. Jest to przepis naszej szanownej autorki, Joanny Karyś, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim.

Omlet z pomidorami, to danie, które łączy w sobie smaki jajek, pomidorów koktajlowych, czerwonej papryki czy cebuli. Dodatek szpinaku nadaje omletowi lekkości, a gouda wprowadza niepowtarzalną nutę serową. Ponadto, nie można zapomnieć o ważnym elemencie każdego dania - oliwie z oliwek i maśle, które nadają omletowi aksamitnej konsystencji.

Historia omletu sięga czasów starożytnych, kiedy to już Rzymianie smakowali danie z jajek z różnymi dodatkami. W różnych kulturach na przestrzeni wieków, omlet przybierał różne formy i smaki. Obecnie jest to popularne danie na całym świecie, podawane na słodko czy na słono, z dowolnymi dodatkami. Omlet z pomidorami polecany przez Joannę Karyś, to wariacja na temat klasycznego omletu - prostego, ale o wyrafinowanym smaku.

Przepis jest bardzo prosty w realizacji, nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani dużego wkładu czasu. Potrzebne będą: kuchenka, tarka, praska do czosnku, miska, patelnia, trzepaczka do jajek. Warto podkreślić, że omlet to danie uniwersalne - może być podawane jako śniadanie, lunch czy nawet lekka kolacja.

Dodatkowym atutem omletu jest jego walor odżywczy. Jajka to źródło białka i wielu witamin, pomidory dostarczają organizmowi witaminy C, a szpinak - witaminę K. Dzięki temu omlet jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy - idealny dla osób dbających o zdrową dietę. Z pewnością przepis Joanny Karyś, zadowoli podniebienia niejednego smakosza.

Gotowe danie prezentuje się pięknie na talerzu, zachęcając do natychmiastowego spożycia. Smak, wygląd i zapach, to trzy atuty omletu z pomidorami. Przy jego przygotowaniu, kuchnia napełnia się przyjemnym aromatem, który skutecznie budzi apetyt każdego domownika.

Zachęcamy do wypróbowania i cieszenia się smakiem omletu z pomidorami według przepisu Joanny Karyś. Smacznego!

Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami to pomysł na smaczne śniadanie. Ten omlet można zrobić z różnymi dodatkami, m.in. z cebulą, papryką i szynką. Sprawdź, jak zrobić omlet z pomidorami!
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
330 g
Omlet z pomidorami znajduje się na patelni. Na patelni leżą dwa widelce. W tle widać pomidory koktajlowe, paprykę czerwoną, cebulę, czosnek, jajka i oliwę.

Lista składników do przygotowania omletu z pomidorami

  • Jajko 5 szt. (5 jajek rozmiar M)
  • Papryka czerwona 110 g (1/2 sztuki)
  • Cebula 50 g (1 mała cebula)
  • pomidory koktajlowe 140 g (7 sztuk)
  • Oliwa z oliwek 12 ml (1 łyżka)
  • Masło 15 g (1 łyżka)
  • Ser gouda 50 g (W kostce)
  • Szpinak 25 g (1 garść)
  • Czosnek 5 g (1 ząbek)

Przygotowanie omletu z pomidorami krok po kroku

Paprykę opłucz i osusz. Pół papryki pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.

Pomidory koktajlowe opłucz i przekrój na pół.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Szpinak opłucz.

Jajka umieść w misce i dobrze roztrzep. Następnie dopraw je solą i pieprzem. Dodaj starty ser i całość wymieszaj.

Na patelnię wlej oliwę i po chwili dodaj masło. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i przysmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min). Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj paprykę i smaż ją ok. 5 minut. Następnie dodaj szpinak i przysmażaj go do zwiędnięcia liści.

Do przysmażonej mieszanki warzyw wlej jajka z serem. Na górze umieść pomidory. Przykryj patelnie i duś pod przykryciem do ścięcia omletu.

Gotowy omlet przenieś na talerz.

Owsianka z bananem

Owsianka to uniwersalne danie, które działa dobrze jako śniadanie, kolacja, a nawet przekąska. Dzięki swoim wartościom odżywczym, syci na długie godziny i dostarcza organizmowi niezbędnych składników mineralnych. Magda Panek, autorka prezentowanego przepisu, postanowiła dodać do niego banan, co daje dodatkową porcję witamin i dodaje deserową nutę do całego posiłku.

Składniki potrzebne do wykonania owsianki są niezwykle proste i dostępne w każdym domu. Wystarczy tylko 50 g płatków owsianych, 250 ml mleka 2% i 50 g banana. Dzięki temu przepis jest nie tylko prosty, ale i tani, co sprawia, że z łatwością można go włączyć do swojego jadłospisu.

Aby przygotować owsiankę zgodnie z przepisem, potrzebne są tylko dwa sprzęty kuchenne – kuchenka i garnek. Płatki owsiane są wsypywane do garnka, po czym zalewane mlekiem. Następnie, po krótkim gotowaniu, są zdejmowane z ognia i pozostawione do spęcznienia. Gotowe płatki są podawane z bananem. Całość zajmuje zaledwie kilkanaście minut, dzięki czemu jest to idealny przepis na szybkie i zdrowe śniadanie.

Oto szczegółowa lista składników:

  • Płatki owsiane - 50 g
  • Mleko 2% - 250 ml
  • Banan - 50 g

Jak każda dobra owsianka, ta też jest sycąca i pełna smaku. Banan dodaje nie tyle słodyczy, co głębi, a płatki owsiane są doskonale wypełnione mlekiem, dzięki czemu są miękkie i kremowe. To danie, które można jeść na zimno lub na gorąco, w zależności od preferencji, a jeśli jesteś miłośnikiem zdrowego jedzenia, na pewno pokochasz ten prosty i szybki przepis.

Zachęcamy do wypróbowania receptury Magdy Panek na owsiankę z bananem i odkrycia, jak pyszne może być to proste danie!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto