Klasyki kuchni hiszpańskiej - poznaj pyszne i aromatyczne dania, kilka propozycji na pewno cię zaskoczy

Hiszpańskie dania na stole
Stół zastawiony klasykami kuchni hiszpańskiej, fot. M.studio
ikona podziel się
Opublikowano: 20.02.2024 r., 17:00 | Autor: Magda Panek
Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim prostota oraz mała ilość produktów. Nie można wskazać jednak jej charakteru, ponieważ jest on różny w zależności od regionu Hiszpanii. Kuchnia ta jest bardzo zróżnicowana poprzez odmienne tradycje kulturowe oraz bogatą przeszłość kraju. Do klasycznych dań możemy zaliczyć przede wszystkim paelle, gazpacho, tortille espanole czy chuleta de cerdo. Jeśli szukasz czegoś na słodko koniecznie sprawdź przepis na churros, arroz con leche, flan czy crema catalana.

Tradycyjne danie główne

Co to takiego paella? Na pewno nie raz widziałeś/aś tę nazwę. To propozycja na pyszny obiad dla miłośników kuchni hiszpańskiej. Bazę do jej przygotowania stanowi ryż oraz szafran. Dodatki mogą być dowolne - możesz podać ją z owocami morza, mięsem z królika, mięsem drobiowym czy z samymi warzywami.

Pamiętaj, że paella przygotowywana jest w podobny sposób jak risotto, dlatego koniecznie wybierz odpowiedni ryż. Najlepiej sprawdzi się ten „do risotto”. Jeśli nie masz takiego pod ręką, wybierz średnioziarnisty ryż biały (długoziarnisty nie wchłonie bulionu oraz aromatów tak dobrze jak ten krótszy).

Paella z krewetkami

Paella z krewetkami to hiszpańska potrwa, które jest dość pracochłonna, ale bardzo smaczna. Zobacz, jak zrobić paellę z ryżem i owocami morza na obiad!
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
470 g
Hiszpańska paella z krewetkami

Lista składników do przygotowania paelli z krewetkami

  • Mieszanka mrożonych owoców morza 200 g
  • Krewetki 180 g (6 sztuk)
  • Ryż do risotto 200 g
  • groszek konserwowy 100 g (2/3 szklanki)
  • Cebula 50 g (1/2 sztuki)
  • bulion warzywny 750 ml (3 szklanki)
  • Papryka czerwona 220 g (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 36 ml (3 łyżki)
  • Cytryna 90 g (1 sztuka)

Przygotowanie paelli z krewetkami krok po kroku

Z krewetek usuń jelita.

Owoce morza rozmroź.

Bulion podgrzej w garnku.

Cebulę obierz i posiekaj.

Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w bardzo małą kostkę.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Każdą krewetkę obsmaż z każdej strony i odłóż je na bok.

Ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min). Następnie dodaj zielony groszek i paprykę. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min. Następnie dodaj ryż, 2 nitki szafranu, 1 i 1/2 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.

Do mieszanki na patelni wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, ale przez ten czas nie mieszaj.

Po tym czasie dodaj (połóż i nie mieszaj) rozmrożone owoce morza oraz krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową i całość duś ok. 5 min. Odstaw patelnię na bok, ale folię zdejmij dopiero po ok. 2 min.

Podawaj z kawałkami cytryny.

Czerwona zupa krem

Brakuje ci pomysłów na obiady lub przekąski? Sprawdź przepis na gazpacho! Pyszną zupę krem, którą przygotujesz bez gotowania. Nieoczywisty składnik potrawy stanowi rozmoczony chleb. Gazpacho serwowane jest z różnymi dodatkami (zazwyczaj podawanymi w osobnych miseczkach). Istnieje kilka odmian pysznej zupy, uzależnione jest to od regionu, z którego pochodzi przepis.

Pikantne ziemniaczki

Pyszna przekąska czy dodatek do obiadu z kuchni hiszpańskiej? To patatas bravas, najczęściej serwowane jako tapas. Pikantne sosy podawane z potrawą będą miały wielu zwolenników — jednak jeśli lubisz delikatniejsze smaki, możesz pominąć dodatek papryczki chilli.

A czym jest to tapas? To zimne lub ciepłe przekąski serwowane do wina lub piwa. Można je podać również jako przekąskę przed daniem głównym. Najczęściej tapas stanowią oliwki, piklowane warzywa, sery lub kiełbasy pokrojone w mniejsze kawałki, małe kanapki lub podsmażane ziemniaczki.

Tortilla ziemniaczana

Pierwsze skojarzenie ze słowem tortilla to zapewne płaski placek z mąki. Nic bardziej mylnego - tortilla hiszpańska przygotowywana jest z jaj z dodatkiem ziemniaków oraz innych produktów. Najczęściej serwuje się ją jako samodzielny posiłek lub w formie tapas.

Tortilla de patatas najczęściej przygotowywana jest z dodatkiem cebuli. Jednak możesz podać ją z kiełbasą, szynką czy grzybami. Świetnie sprawdzą się również warzywa (np. papryka lub pomidory). Przepis możesz wykorzystać do tzw. czyszczenia lodówki.

Chrupiące rurki

Były już przystawki i danie główne, dlatego czas na pyszny deser. Jednym z nich są chrupiące na zewnątrz oraz puszyste w środku churrosy. Słodka przekąska smażona jest w głębokim oleju, dlatego uważaj z jej ilością, jeśli liczysz kalorie. Churros możesz podać jako dodatek do kawy, herbaty czy gorącej czekolady.

Nawiązanie do pysznych rurek można znaleźć nawet w filmach animowanych. Czy oglądałeś/aś kiedyś „Pingwiny z Madagaskaru”? Oszalały one na punkcie pysznej przekąski. Dlatego uważaj, spróbujesz raz i nie zechcesz przestać jeść chrupiących churros. Nic dziwnego, są przepyszne.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto