Opublikowano: 20.02.2024 r., 17:00
|
Autor:
Magda Panek
Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim prostota oraz mała ilość produktów. Nie można wskazać jednak jej charakteru, ponieważ jest on różny w zależności od regionu Hiszpanii. Kuchnia ta jest bardzo zróżnicowana poprzez odmienne tradycje kulturowe oraz bogatą przeszłość kraju. Do klasycznych dań możemy zaliczyć przede wszystkim paelle, gazpacho, tortille espanole czy chuleta de cerdo. Jeśli szukasz czegoś na słodko koniecznie sprawdź przepis na churros, arroz con leche, flan czy crema catalana.
Co to takiego paella? Na pewno nie raz widziałeś/aś tę nazwę. To propozycja na pyszny obiad dla miłośników kuchni hiszpańskiej. Bazę do jej przygotowania stanowi ryż oraz szafran. Dodatki mogą być dowolne - możesz podać ją z owocami morza, mięsem z królika, mięsem drobiowym czy z samymi warzywami.
Pamiętaj, że paella przygotowywana jest w podobny sposób jak risotto, dlatego koniecznie wybierz odpowiedni ryż. Najlepiej sprawdzi się ten „do risotto”. Jeśli nie masz takiego pod ręką, wybierz średnioziarnisty ryż biały (długoziarnisty nie wchłonie bulionu oraz aromatów tak dobrze jak ten krótszy).
Brakuje ci pomysłów na obiady lub przekąski? Sprawdź przepis na gazpacho! Pyszną zupę krem, którą przygotujesz bez gotowania. Nieoczywisty składnik potrawy stanowi rozmoczony chleb. Gazpacho serwowane jest z różnymi dodatkami (zazwyczaj podawanymi w osobnych miseczkach). Istnieje kilka odmian pysznej zupy, uzależnione jest to od regionu, z którego pochodzi przepis.
Pyszna przekąska czy dodatek do obiadu z kuchni hiszpańskiej? To patatas bravas, najczęściej serwowane jako tapas. Pikantne sosy podawane z potrawą będą miały wielu zwolenników — jednak jeśli lubisz delikatniejsze smaki, możesz pominąć dodatek papryczki chilli.
A czym jest to tapas? To zimne lub ciepłe przekąski serwowane do wina lub piwa. Można je podać również jako przekąskę przed daniem głównym. Najczęściej tapas stanowią oliwki, piklowane warzywa, sery lub kiełbasy pokrojone w mniejsze kawałki, małe kanapki lub podsmażane ziemniaczki.
Pierwsze skojarzenie ze słowem tortilla to zapewne płaski placek z mąki. Nic bardziej mylnego - tortilla hiszpańska przygotowywana jest z jaj z dodatkiem ziemniaków oraz innych produktów. Najczęściej serwuje się ją jako samodzielny posiłek lub w formie tapas.
Tortilla de patatas najczęściej przygotowywana jest z dodatkiem cebuli. Jednak możesz podać ją z kiełbasą, szynką czy grzybami. Świetnie sprawdzą się również warzywa (np. papryka lub pomidory). Przepis możesz wykorzystać do tzw. czyszczenia lodówki.
Były już przystawki i danie główne, dlatego czas na pyszny deser. Jednym z nich są chrupiące na zewnątrz oraz puszyste w środku churrosy. Słodka przekąska smażona jest w głębokim oleju, dlatego uważaj z jej ilością, jeśli liczysz kalorie. Churros możesz podać jako dodatek do kawy, herbaty czy gorącej czekolady.
Nawiązanie do pysznych rurek można znaleźć nawet w filmach animowanych. Czy oglądałeś/aś kiedyś „Pingwiny z Madagaskaru”? Oszalały one na punkcie pysznej przekąski. Dlatego uważaj, spróbujesz raz i nie zechcesz przestać jeść chrupiących churros. Nic dziwnego, są przepyszne.