Klasyki kuchni chińskiej do przygotowania w domu. Musisz ich spróbować!

Kurczak z warzywami na ryżu
Klasyki kuchni chińskiej, które bez problemu przygotujesz w domu, fot. foodandcook
ikona podziel się
Opublikowano: 12.03.2024 r., 13:07 | Autor: Magda Panek
Kuchnia chińska to nie tylko Chiny, ale również wiele innych krajów wschodniej oraz południowo-wschodniej Azji. Jest to jeden z powodów dużego zróżnicowania dań tej kuchni. Podstawę do przygotowania potraw najczęściej stanowią następujące produkty: tofu, sos sojowy, pieprz syczuański, sos ostrygowy oraz ocet ryżowy.

Kurczak z warzywami i ryżem

Dania kuchni chińskiej przeważnie kojarzone są z soczystym kurczakiem w sosie podanym z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego. Jeśli lubisz takie smaki, koniecznie wypróbuj przepis na chińszczyznę. Danie jest bardzo aromatyczne i na pewno zachwyci wiele osób.

Wieprzowina z warzywami w sosie

Jeśli chcesz wypróbować mięsa wieprzowego po chińsku, to koniecznie sprawdź ten przepis. Aromatyczna wieprzowina pokrojona w paski doskonale komponuje się z dodatkiem warzyw, octu balsamicznego, sosu sojowego oraz odrobiny cukru. Koniecznie podaj ją z dodatkiem ugotowanego makaronu. Danie bez problemu możesz zabrać jako lunch do pracy (przed podaniem podgrzej je w mikrofali).

Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu w swojej kuchni, jeśli nie masz pomysłu na smaczny obiad.
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
275 g
Wieprzowina po chińsku i ryż

Lista składników do przygotowania wieprzowiny po chińsku

  • polędwiczki wieprzowe 400 g
  • Mąka ziemniaczana 25 g
  • Papryka czerwona 200 g (1 duża sztuka)
  • Cebula szalotka 25 g (1 mała sztuka)
  • Marchewka 100 g (1 mała sztuka)
  • Por 100 g (1 mała sztuka)
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • ocet balsamiczny 50 ml
  • Sos sojowy 100 ml
  • Cukier trzcinowy 50 g

Przygotowanie wieprzowiny po chińsku krok po kroku

Mięso wieprzowe oczyść z błonek i potnij w poprzek włókien na cieńsze paski.

Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchew obierz i pokrój w słupki, pora również pokrój w słupki.

Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.

W miseczce wymieszaj ocet, 3 łyżki wody, sos sojowy oraz cukier.

W woku rozgrzej olej, umieść w nim wszystkie warzywa i podsmaż na średnim ogniu przez około 4 minuty. Podsmażone warzywa wyjmij i odłóż na talerz.

Na rozgrzanym woku podsmaż polędwiczki co chwile obracając je.

Do podsmażonych polędwiczek dodaj wcześniej przygotowane warzywa, dodaj przygotowany sos i składniki dokładnie wymieszaj.

Całość duś około 3 minut, aby sos zredukował się.

Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Ryż z soczystymi warzywami

Preferujesz dania bez mięsa? Sprawdź przepis na ryż z warzywami po chińsku. Jako uzupełnienie dania możesz wykorzystać podsmażone tofu. Tę potrawę również możesz zabrać ze sobą jako posiłek do pracy lub w dłuższą drogę - ryż z warzywami smakuje równie dobrze na zimno.

Chińska zupa

Pyszny i aromatyczny wywar warzywny wzbogacony o wiele przypraw to nic innego jak rosół chiński. Koniecznie przygotuj go w sezonie zachorowań - jest on bardzo rozgrzewający a przy tym przepyszny. Rosół podaj z ugotowanym makaronem pszennym lub ryżowym.

Chińszczyzna z makaronem

Dania kuchni chińskiej bazują na aromatycznych przyprawach, mięsie oraz makaronie - dlatego koniecznie wypróbuj przepisu na makaron chiński z kurczakiem. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Jeśli lubisz kuchnię chińską, koniecznie przygotuj ten pełen smaku makaron z kurczakiem i warzywami.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto