Wieprzowina po chińsku

Opublikowano: 06.06.2021 r., 17:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wieprzowina po chińsku i ryż
Wieprzowina po chińsku
Wieprzowina po chińsku to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu w swojej kuchni, jeśli nie masz pomysłu na smaczny obiad.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
369 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (400 g)
  • Mąka ziemniaczana (25 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
  • Cebula szalotka - 1 mała sztuka (25 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Por - 1 mała sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Ocet balsamiczny (50 ml)
  • Sos sojowy (100 ml)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, chilli, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, wok

Przepis na wieprzowinę po chińsku krok po kroku

Mięso wieprzowe oczyść z błonek i potnij w poprzek włókien na cieńsze paski.

Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchew obierz i pokrój w słupki, pora również pokrój w słupki.

Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.

W miseczce wymieszaj ocet, 3 łyżki wody, sos sojowy oraz cukier.

W woku rozgrzej olej, umieść w nim wszystkie warzywa i podsmaż na średnim ogniu przez około 4 minuty. Podsmażone warzywa wyjmij i odłóż na talerz.

Na rozgrzanym woku podsmaż polędwiczki co chwile obracając je.

Do podsmażonych polędwiczek dodaj wcześniej przygotowane warzywa, dodaj przygotowany sos i składniki dokładnie wymieszaj.

Całość duś około 3 minut, aby sos zredukował się.

Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Jak oceniasz przepis na wieprzowinę po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wieprzowiny po chińsku

Wieprzowina po chińsku z ryżem i warzywami jest idealnym pomysłem na orientalny obiad na ostro. Przepis na wieprzowinę po chińsku jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni,  żeby poradzić sobie z naszym przepisem. Produkty potrzebne do przygotowania wieprzowiny to polędwiczki wieprzowe, mąka ziemniaczana, papryka, cebula, marchew, por, olej, ocet balsamiczny, sos sojowy, cukier trzcinowy, imbir, chilli i czosnek.

A więc jak przygotować wieprzowinę w sosie sojowym? Mięso pokrój na cienkie paski. Paprykę i  cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i pora pokrój w słupki. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce. W miseczce wymieszaj ocet, wodę, sos sojowy i cukier. W woku rozgrzej olej, umieść wszystkie warzywa i podsmaż. Podsmażone warzywa wyjmij na talerz. Na rozgrzanym woku podsmaż polędwiczki. Do podsmażonych polędwiczek dodaj warzywa, następnie dodaj sos i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Całość duś przez około 3 minuty do zredukowania się sosu. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Polędwiczki wieprzowe zaliczane są do grupy mięs czerwonych - ich ilość w naszej diecie powinna wynosić około 400 gram w tygodniu. Dodatkowo polędwiczki zawierają spore ilości białka, dlatego będą doskonałym rozwiązaniem w diecie sportowców oraz osób odchudzających się. Jest to danie, które bez obawy mogą spożywać osoby na diecie bezmlecznej, ponieważ do przygotowania potrawy nie użyto żadnego produktu mlecznego.

Podsumowując chrupiąca wieprzowina po chińsku z woka sprawdzi się na rodzinny obiad lub obiad ze znajomymi. Jest to szybkie, proste i aromatyczne danie. Danie jest dość ostre. Jeżeli chcemy złagodzić smak dania wystarczy nie dodawać przyprawy chilli. Wieprzowina po chińsku nadawać będzie się jako danie, które możemy zapakować w lunchbox’a i zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny zwrócić szczególną uwagę na przyprawy używane do przygotowania tego dania.

Alergeny w wieprzowinie po chińsku

Lista alergenów dla wieprzowiny po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze wieprzowiny po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Wieprzowina po chińsku jest daniem dość ostrym. Osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny zwrócić szczególną uwagę na przyprawy używane do przygotowania tego dania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
134.39
369.56
Białko (g)
8.87
24.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
11.21
30.81
Węglowodany przyswajalne (g)
10.13
27.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
2.97
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
5.99
16.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
2.68
Tłuszcze nienasycone (g)
5.02
13.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.51
9.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
4.16
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.64
65.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
112.00
308.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.11
69.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.30
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.00
8.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.57
51.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1139.43
3133.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
530.93
1460.06
Potas (mg)
307.73
846.25
Wapń (mg)
22.14
60.88
Fosfor (mg)
120.77
332.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.27
69.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.49
Cynk (mg)
0.86
2.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wieprzowiny po chińsku 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wieprzowiny po chińsku

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Mąka ziemniaczana
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Papryka czerwona
200 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula szalotka
25 g
1 mała sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 25 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Por
100 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Ocet balsamiczny
50 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 ml
Sos sojowy
100 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
4.67
Za 100 ml
Cukier trzcinowy
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
68.00