Przepis na wieprzowinę po chińsku krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 400 g
- Mąka ziemniaczana 25 g
- Papryka czerwona 200 g 1 duża sztuka
- Cebula szalotka 25 g 1 mała sztuka
- Marchewka 100 g 1 mała sztuka
- Por 100 g 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy 50 ml
- Ocet balsamiczny 50 ml
- Sos sojowy 100 ml
- Cukier trzcinowy 50 g
Mięso wieprzowe oczyść z błonek i potnij w poprzek włókien na cieńsze paski.
Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchew obierz i pokrój w słupki, pora również pokrój w słupki.
Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.
W miseczce wymieszaj ocet, 3 łyżki wody, sos sojowy oraz cukier.
W woku rozgrzej olej, umieść w nim wszystkie warzywa i podsmaż na średnim ogniu przez około 4 minuty. Podsmażone warzywa wyjmij i odłóż na talerz.
Na rozgrzanym woku podsmaż polędwiczki co chwile obracając je.
Do podsmażonych polędwiczek dodaj wcześniej przygotowane warzywa, dodaj przygotowany sos i składniki dokładnie wymieszaj.
Całość duś około 3 minut, aby sos zredukował się.
Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Często zadawane pytania
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galareta wieprzowa
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Flaczki
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny

(liczba kalorii)
Wieprzowina po chińsku - cechy przepisu
Więcej o wieprzowinie po chińsku
Wieprzowina po chińsku z ryżem i warzywami jest idealnym pomysłem na orientalny obiad na ostro. Przepis na wieprzowinę po chińsku jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby poradzić sobie z naszym przepisem. Produkty potrzebne do przygotowania wieprzowiny to polędwiczki wieprzowe, mąka ziemniaczana, papryka, cebula, marchew, por, olej, ocet balsamiczny, sos sojowy, cukier trzcinowy, imbir, chilli i czosnek.
A więc jak przygotować wieprzowinę w sosie sojowym? Mięso pokrój na cienkie paski. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i pora pokrój w słupki. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce. W miseczce wymieszaj ocet, wodę, sos sojowy i cukier. W woku rozgrzej olej, umieść wszystkie warzywa i podsmaż. Podsmażone warzywa wyjmij na talerz. Na rozgrzanym woku podsmaż polędwiczki. Do podsmażonych polędwiczek dodaj warzywa, następnie dodaj sos i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Całość duś przez około 3 minuty do zredukowania się sosu. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Polędwiczki wieprzowe zaliczane są do grupy mięs czerwonych - ich ilość w naszej diecie powinna wynosić około 400 gram w tygodniu. Dodatkowo polędwiczki zawierają spore ilości białka, dlatego będą doskonałym rozwiązaniem w diecie sportowców oraz osób odchudzających się. Jest to danie, które bez obawy mogą spożywać osoby na diecie bezmlecznej, ponieważ do przygotowania potrawy nie użyto żadnego produktu mlecznego.
Podsumowując chrupiąca wieprzowina po chińsku z woka sprawdzi się na rodzinny obiad lub obiad ze znajomymi. Jest to szybkie, proste i aromatyczne danie. Danie jest dość ostre. Jeżeli chcemy złagodzić smak dania wystarczy nie dodawać przyprawy chilli. Wieprzowina po chińsku nadawać będzie się jako danie, które możemy zapakować w lunchbox’a i zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny zwrócić szczególną uwagę na przyprawy używane do przygotowania tego dania.
Wartości odżywcze wieprzowiny po chińsku
Energia i białka
(275g)
Węglowodany w wieprzowinie po chińsku
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy w przepisie na wieprzowinę po chińsku
(275g)
Składniki mineralne w przepisie na wieprzowinę po chińsku
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wieprzowinie po chińsku
Lista alergenów dla wieprzowiny po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy