Ryż z warzywami po chińsku
- Ryż biały (300 g)
- Cebula 2 małe sztuki (150 g)
- Mrożone warzywa na patelnię (250 g)
- Bulion warzywny (500 ml)
- Groszek zielony mrożony (150 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na ryż z warzywami po chińsku krok po kroku
Obierz cebulę z łuski i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Do cebuli dodaj ryż i zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
Do ryżu dodaj rozmrożone warzywa po chińsku oraz groszek zielony.
Dopraw startym imbirem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat ryżu z warzywami po chińsku
Ryż z warzywami po chińsku to smaczne i szybkie danie jarskie. Nie jest to tradycyjne danie chińskie, lecz spolszczona wersja. Możesz je wykorzystać jako pomysł na szybki obiad. Przepis na ryż z warzywami po chińsku jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania ryżu z warzywami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, bulion warzywny, cebula, mieszanka warzyw chińskich, groszek zielony mrożony, liść laurowy, ziele angielskie, imbir i szczypiorek.
Jak zrobić ryż z warzywami po chińsku? Na początek obierz cebulę z łuski i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj do niej ryż i zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Do ryżu dodaj rozmrożone warzywa po chińsku oraz groszek zielony. Dopraw startym imbirem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Bulwy imbiru są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi. Ryż jest zbożem bez glutenowym. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika.
Podsumowując prosty przepis na ryż z warzywami to doskonałe danie na obiad. Danie jarskie jest również dobrą propozycją bezglutenową. Możesz je także zabrać jako lunch do pracy.
Alergeny w ryżu z warzywami po chińsku
Lista alergenów dla ryżu z warzywami po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze ryżu z warzywami po chińsku
Ryż z warzywami po chińsku to danie pełne witamin i składników mineralnych. Zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego. Jeśli chcesz aby danie miało więcej węglowodanów złożonych zamień ryż biały na brązowy.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.