Babka Wielkanocna - 5 najlepszych przepisów, które zachwycą domowników i gości

Babka Wielkanocna z ozdobami
Tradycyjnie, babka Wielkanocna przygotowywana jest z ciasta drożdżowego, ale można ją zrobić też w wersji ciasta na oleju lub ciasta piaskowego, fot. scerpica
ikona podziel się
Opublikowano: 13.03.2024 r., 17:16 | Autor: Paulina Lipińska
Coś słodkiego do święconki? Babka Wielkanocna to wypiek, który ma charakterystyczny kształt. Jest to ciasto, które idealnie sprawdzi się właśnie do koszyczka. Przedstawiamy świetne przepisy na najlepsze babki wielkanocne, które ozdobią świąteczny stół.

Co oznacza babka wielkanocna?

W Święta Wielkanocne przygotowuje się święconkę, czyli koszyczek z pożywieniem. Każdy pokarm w święconce ma swoje znaczenie.

  1. chleb - symbol Chrystusa i życia,
  2. sól - symbol nieśmiertelności, ochrony życia przed popsuciem i rozkładem, trwałości, gościnności, przymierza Boga z człowiekiem,
  3. jajko - symbol zmartwychwstania, narodzin, początku,
  4. wędlina - symbol dostatku i dobrobytu,
  5. chrzan - symbol pokonania goryczy męki Chrystusa,
  6. ciasto - symbol umiejętności i doskonałości,
  7. ser - symbol przyjaźni, która łączy ludzi z naturą i zwierzętami,
  8. baranek, króliczek, kurczaczek - symbol ofiary, Baranka Bożego,
  9. woda - symbol Ducha Świętego, obmywającego ludzi z grzechów i win.

Do koszyczka można włożyć na przykład mazurka albo właśnie babkę wielkanocną. Babka wielkanocna tradycyjna jest wykonana z ciasta drożdżowego. Można ją też przygotować na inne sposoby. Przedstawiamy pyszne przepisy na to ciasto.

Babka tradycyjna? Drożdżowa!

Wedle tradycji, prawdziwa babka wielkanocna to ta z ciasta drożdżowego. Taka babka wymaga trochę cierpliwości, ponieważ - jak to ciasto drożdżowe - musi urosnąć. Jest to pyszne, słodkie ciasto, które zawiera rodzynki i żurawinę.

Babka wielkanocna w takiej wersji jest najlepszym sposobem na smaczne ciasto. Jeśli lubisz drożdżowe wypieki, a w dodatku suszone owoce, ta babka drożdżowa na Wielkanoc będzie świetnym rozwiązaniem.

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to doskonała propozycja nie tylko na świąteczne ciasto. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne ciasto.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
150 g
Babka drożdżowa z lukrem

Lista składników do przygotowania babki drożdżowej

  • Mleko 2% 50 ml
  • drożdże świeże 25 g
  • Mąka pszenna typ 750 200 g
  • Cukier 25 g
  • Jajko 2 szt.
  • Masło roślinne 75 g
  • Rodzynki 75 g
  • Suszona żurawina 75 g
  • Cukier puder 100 g
  • Sok z cytryny 25 ml

Przygotowanie babki drożdżowej krok po kroku

Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i obsyp mąką.

Drożdże, masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.

W misce przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, następnie dodaj połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut pod przykryciem.

Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałe mleko, cukier, przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do masy dodawaj po jednym jaki i powoli wymieszaj drewnianą łyżką.

Gdy składniki dokładnie się połączą ciasto wyrabiaj ręką przez około 10 minut.

Do ciasta dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę, połącz je z ciastem i wyrabiaj je kolejne 10 minut.

Następnie do masy dodaj rodzynki i żurawinę. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i szybko zacznij zagniatać ciasto.

Ugniecione ciasto włóż do formy, przykryj ją ściereczką i pozostaw na około 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Przygotuj lukier: do cukru pudru dodawaj gorący sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Ciasto połóż na paterze i udekoruj lukrem.

Z sześciu składników?

Ta babka wielkanocna jest z kilku produktów. Składa się na nią mąka, jajka, olej, cukier, skrobia i cukier waniliowy - to wszystko tworzy słodki wypiek. Zrób tą babkę, zwłaszcza jeśli lubisz prostotę. Każdy może ją przygotować, jest naprawdę banalna.

To pyszne ciasto możesz udekorować lukrem albo rozpuszczoną czekoladą. Babka wielkanocna pięknie ozdobi koszyczek. Smaczne ciasto, które jest mało wymagające? To właśnie ta baba.

Z dwóch kolorów?

Słodka babeczka marmurkowa to ciasto dwukolorowe. Składa się z dwóch warstw, które są naprzemienne: jasne i ciemne. Wygląda przepięknie, a smakuje - wyśmienicie. To super pomysł na wypiek, który smakuje i dzieciom, i dorosłym.

Babka marmurkowa to bardzo dobry przepis na łatwy wypiek, do którego nie potrzeba dużej ilości składników. Zrobisz ją w prosty sposób i otrzymasz przepyszne ciasto, odpowiednie na święta wielkanocne.

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu w swojej kuchni.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
110 g
Ciasto marmurkowe na talerzu

Lista składników do przygotowania babki marmurkowej

  • Jajko 5 szt.
  • Olej rzepakowy 200 ml
  • Sok z cytryny 100 ml
  • Cukier puder 200 g
  • Mąka pszenna typ 750 300 g
  • Kakao 16% (proszek) 50 g

Przygotowanie babki marmurkowej krok po kroku

Jajka i olej ogrzej przed przystąpieniem do przygotowania ciasta.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni C a blaszkę do pieczenia babki wysmaruj dokładnie olejem.

Białka oddziel od żółtek.

W misce umieść olej, sok z cytryny, skórkę startą z jednej cytryny, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Składniki ubijaj mikserem, następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj mikserem na niskich obrotach do momentu połączenia składników.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Następnie dodawaj ją do masy z żółtkami w trzech porcjach, za każdym razem dokładnie miksując składniki mikserem na małych obrotach.

W oddzielnej, czystej misce ubij białka na sztywną pianę. Odłóż 1/4 ilości piany do osobnej miski. Resztę piany dodaj do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj szpatułką.

Do odłożonej piany dodaj 1/4 uzyskanej masy oraz kakao. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do formy włóż naprzemian jasną i ciemną warstwę ciasta, do momentu wykorzystania całego ciasta.

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 45 minut (do momentu suchego patyczka).

Bo upieczeniu ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem.

Wielbiciel cytrynowych ciast?

To ciasto chętnie zjedzą wszyscy. To babka wielkanocna cytrynowa. Idealnie smakuje, bardzo prosto się ją robi. Do jej zrobienia wystarczą tylko podstawowe produkty, których jest niewiele: mąka, jaja, cukier, masło, skrobia, proszek do pieczenia oraz akcenty smakowe (cukier waniliowy, skórka i sok z cytryny).

Babka Wielkanocna z cytrynowym akcentem idealnie komponuje się z polewą z białej czekolady. Może być też ozdobiona lukrem cytrynowym.

Z dodatkiem białka?

Myślisz, jak tu podbić białko? Zrób babkę wielkanocną z dodatkiem twarogu! Niestety ma sporą ilość masła, które zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Jednakże to właśnie dzięki niemu ciasto wychodzi delikatne i smaczne.

Ciasto w takiej wersji ma pyszny, pomarańczowy akcent. Posypana cukrem pudrem będzie idealna do święconki.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto