Babka serowa
- Masło (330 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Twaróg sernikowy (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Skórka z pomarańczy (40 g)
- Bułka tarta (40 g)
Przepis na babka serowa krok po kroku
W misce umieść 300 g masła, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj jajka, ser z wiaderka i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.
Gotową babkę posyp cukrem pudrem.
- Babeczka cytrynowa
- Babka piaskowa
- Babka ziemniaczana
- Babka cytrynowa
- Babka wielkanocna
- Muffiny bananowe
- Muffinki bananowe
- Ciasto cytrynowe
- Babka na oleju
- Babka majonezowa
- Babka gotowana
- Babka piaskowa wilgotna
- Babka jogurtowa
- Babeczki wielkanocne
- Babeczki z budyniem
- Babka cytrynowa wilgotna
- Babka marmurkowa
- Babka zebra
- Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki serowej
Babka serowa to wspaniały pomysł na szybki do zrobienia deser. Świąteczna babka z dodatkiem twarogu jest wilgotna i zachowuje świeżość na dłużej. Przepis na babkę serową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka, ser z wiaderka lub twaróg tłusty, skórka pomarańczy, bułka tarta.
Jak zrobić babkę serową? W misce umieść masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj jajka, ser z wiaderka i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Gotową babkę posyp cukrem pudrem.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, ciasta z chudego sera będą mniej smaczne i nie tak bardzo kremowe jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.
Podsumowując pyszna i szybka do zrobienia babka to świetny pomysł na święta. Wielkanocna babka jest dobra do przechowywania pod przykryciem przez 2-3 dni. Babki można także gotować zamiast piec w piekarniku. Gotowana babka to nic innego jak umieszczona w garnku z wodą foremka, którą przygotowuje się identycznie jak do pieczenia. Babkę gotuje się na wolnym ogniu przez około 90 minut. Pamiętaj, aby zawsze ubijać masło w temperaturze pokojowej, twarde masło nie ubije się zbyt dobrze i może zniszczyć mikser.
Alergeny w babce serowej
Lista alergenów dla babki serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
Wartości odżywcze babki serowej
Babka serowa to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru. Babka jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego. Domowe wyroby przygotowywane są ze składników lepszej jakości.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.