Babka serowa

Opublikowano: 10.01.2022 r., 15:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka serowa podana na kolorowym talerzyku.
Babka serowa
Babka serowa to doskonała propozycja na pyszny deser, świetnie komponujący się z kawą i herbatą. Pyszna i wilgotna babka z dodatkiem twarogu jest prosta do przygotowania.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
603 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (330 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Twaróg sernikowy (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki (500 g)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Skórka z pomarańczy (40 g)
  • Bułka tarta (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, forma do babki

Przepis na babka serowa krok po kroku

W misce umieść 300 g masła, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj jajka, ser z wiaderka i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj.

Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Gotową babkę posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na babka serowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat babki serowej

Babka serowa to wspaniały pomysł na szybki do zrobienia deser. Świąteczna babka z dodatkiem twarogu jest wilgotna i zachowuje świeżość na dłużej. Przepis na babkę serową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka, ser z wiaderka lub twaróg tłusty, skórka pomarańczy, bułka tarta.

Jak zrobić babkę serową? W misce umieść masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj jajka, ser z wiaderka i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Gotową babkę posyp cukrem pudrem.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, ciasta z chudego sera będą mniej smaczne i nie tak bardzo kremowe jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.

Podsumowując pyszna i szybka do zrobienia babka to świetny pomysł na święta. Wielkanocna babka jest dobra do przechowywania pod przykryciem przez 2-3 dni. Babki można także gotować zamiast piec w piekarniku. Gotowana babka to nic innego jak umieszczona w garnku z wodą foremka, którą przygotowuje się identycznie jak do pieczenia. Babkę gotuje się na wolnym ogniu przez około 90 minut. Pamiętaj, aby zawsze ubijać masło w temperaturze pokojowej, twarde masło nie ubije się zbyt dobrze i może zniszczyć mikser.

Alergeny w babce serowej

Lista alergenów dla babki serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze babki serowej

na 100g gotowej potrawy

Babka serowa to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru. Babka jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego. Domowe wyroby przygotowywane są ze składników lepszej jakości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
354.89
603.31
Białko (g)
8.23
13.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
40.89
69.52
Węglowodany przyswajalne (g)
40.54
68.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
18.23
30.99
Tłuszcze nasycone (g)
12.03
20.44
Tłuszcze nienasycone (g)
6.21
10.55
Cholesterol (mg)
112.63
191.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
163.86
278.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.14
5.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.67
1.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
160.82
273.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.53
Ryboflawina (mg)
0.25
0.43
Niacyna (mg)
2.08
3.54
Foliany (µg (mcg))
56.01
95.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
83.19
141.43
Potas (mg)
146.10
248.37
Wapń (mg)
62.79
106.74
Fosfor (mg)
138.97
236.24
Magnez (mg)
15.46
26.29
Żelazo (mg)
2.11
3.59
Cynk (mg)
0.65
1.11
Miedź (mg)
0.08
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny babki serowej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki serowej

Koszt składników
42.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
330 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 330 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Twaróg sernikowy
200 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Skórka z pomarańczy
40 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.36
Za 40 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
42.30