Opublikowano: 03.02.2024 r., 7:00
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Z niewielu ciast warzywnych to właśnie ciasto marchewkowe jest najczęściej wybieranym i spożywanym ciastem. Jego niesamowity smak i zapach przyczynił się do powstania nawet oficjalnego Dnia Ciasta Marchewkowego, który przypada 3 lutego. Nie pozostaje nic innego, jak wykonać ten pyszny wypiek, więc marchewki w dłoń!
Marchew to bardzo popularne warzywo w naszym kraju. Wiele osób uprawia marchew w swoich przydomowych ogródkach. Następnie wykonuje z nich pyszne surówki lub soki. Z takich pysznych marchewek warto też przyrządzić idealne ciasto marchewkowe.
Klasyczne ciasto marchewkowe wykonuje się najczęściej z marchewki, orzechów włoskich, jajek, cukru i mąki. Dodatek rodzynek nadaje ciastu dodatkowego słodkiego smaku. Warto pamiętać również o dodatku cynamonu, który idealnie komponuje się z tym pysznym, pomarańczowym warzywem.
Dla fanów ciast z kremem również mamy pyszne rozwiązanie! Tak smaczne ciasto nie potrzebuje bardzo wyrazistych dodatków, więc krem na bazie serka mascarpone i śmietanki idealnie się tutaj sprawdzi. Ciasto możesz przekroić na dwa blaty i posmarować kremem w środku lub wyłożyć cały krem na wierzch. Aż ślinka cienkie na myśl jakie to genialne połączenie!
Jeśli dbasz o linię, ale jednak od czasu do czasu pozwalasz sobie na przepyszne „co nieco”, to ciasto marchewkowe fit będzie idealnym rozwiązaniem! Ze względu na dodatek mąki pełnoziarnistej takie ciasto będzie miało więcej błonnika i nasyci cię na dłużej, więc na pewno nie dasz rady zjeść więcej, niż naprawdę chcesz.
Dla osób, które dbają o swoje zdrowie i środowisko proponujemy wykonać wegańskie ciasto marchewkowe. Tutaj nie ma żadnych produktów odzwierzęcych – zamiast jajek mamy siemię lniane, a miód zastępuje pyszny syrop klonowy!
Musisz lub chcesz stosować dietę bezglutenową? Również tutaj mamy rozwiązanie na twoje potrzeby! Zamiast mąki pszennej zastosuj mąkę ryżową. Ciasto będzie również przepyszne a twój brzuszek zadowolony!
Dla osób, które dbają o swoje zdrowie i środowisko proponujemy wykonać wegańskie ciasto marchewkowe. Tutaj nie ma żadnych produktów odzwierzęcych – zamiast jajek mamy siemię lniane, a miód zastępuje pyszny syrop klonowy!
Musisz lub chcesz stosować dietę bezglutenową? Również tutaj mamy rozwiązanie na twoje potrzeby! Zamiast mąki pszennej zastosuj mąkę ryżową. Ciasto będzie również przepyszne a twój brzuszek zadowolony!