Szynka w sosie chrzanowym

Opublikowano: 05.01.2024 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szynka z chrzanem i grzybami
Szynka w sosie chrzanowym
Szynka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną szynkę duszoną.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
390 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (1000 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Chrzan - tarty (20 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Koperek (30 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku, tłuczek do mięsa, patelnia

Przepis na szynkę w sosie chrzanowym krok po kroku

Mięso pokrój w plastry i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa.

Mięso posyp solą oraz natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim partiami mięso z dwóch stron, aż do zarumienienia.

W garnku zagotuj bulion warzywny z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego.

Do gotującego się bulionu włóż podsmażone mięso. Garnek przykryj, a jego zawartość gotuj na małej mocy palnika przez około 50 minut (w trakcie gotowania mięso przewróć 2-3 razy na drugą stronę).

Po 25 minutach gotowania mięsa dodaj do niego chrzan tarty.

Ugotowane mięso odstaw z ognia, dodaj do niego zahartowaną wrzącym bulionem śmietanę oraz posiekany koper.

Gotową szynkę w sosie chrzanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na szynkę w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat szynki w sosie chrzanowym

Szynka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Duszona lub pieczona szynka w sosie chrzanowym doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką przygotowaną na bazie kapusty. Przepis na szynkę w sosie chrzanowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: szynka wieprzowa, czosnek, bulion warzywny, chrzan, śmietana 18%, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić szynkę w sosie chrzanowym? Mięso pokrój w plastry i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso posyp solą oraz natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim partiami mięso z dwóch stron, aż do zarumienienia. W garnku zagotuj bulion warzywny z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Do gotującego się bulionu włóż podsmażone mięso. Garnek przykryj, a jego zawartość gotuj na małej mocy palnika przez około 50 minut. Po 25 minutach gotowania mięsa dodaj do niego chrzan tarty. Ugotowane mięso odstaw z ognia, dodaj do niego zahartowaną wrzącym bulionem śmietanę oraz posiekany koper.

Szynka jest mięsem, które w 100 g zawiera około 145 kcal. Szynka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie. Znajdziemy w niej także tłuszcz. Szynka wieprzowa jest źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, fosforu, potasu oraz magnezu. Znajdziemy w niej także niektóre witaminy z grupy B, witaminę D oraz witaminę E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego.

Podsumowując pyszna szynka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe, które warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Smaczna szynka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w szynce w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla szynki w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze szynki w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Szynka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Szynka wieprzowa stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
177.56
390.64
Białko (g)
10.17
22.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
1.21
2.65
Węglowodany przyswajalne (g)
1.12
2.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
14.45
31.78
Tłuszcze nasycone (g)
6.46
14.20
Tłuszcze nienasycone (g)
7.99
17.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.32
13.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
3.68
Cholesterol (mg)
47.37
104.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
23.68
52.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.48
5.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.61
Retinol (µg (mcg))
13.52
29.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.63
5.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.75
17.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
118.21
260.07
Potas (mg)
212.61
467.74
Wapń (mg)
20.04
44.09
Fosfor (mg)
122.81
270.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.93
30.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.37
Cynk (mg)
1.15
2.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki w sosie chrzanowym 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki w sosie chrzanowym

Koszt składników
110.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1000 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 13
75.00
Za 1000 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Chrzan
20 g
tarty
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koperek
30 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
110.70