Szynka w sosie chrzanowym
- Szynka wieprzowa surowa (1000 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Chrzan - tarty (20 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Koperek (30 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na szynkę w sosie chrzanowym krok po kroku
Mięso pokrój w plastry i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa.
Mięso posyp solą oraz natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim partiami mięso z dwóch stron, aż do zarumienienia.
W garnku zagotuj bulion warzywny z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego.
Do gotującego się bulionu włóż podsmażone mięso. Garnek przykryj, a jego zawartość gotuj na małej mocy palnika przez około 50 minut (w trakcie gotowania mięso przewróć 2-3 razy na drugą stronę).
Po 25 minutach gotowania mięsa dodaj do niego chrzan tarty.
Ugotowane mięso odstaw z ognia, dodaj do niego zahartowaną wrzącym bulionem śmietanę oraz posiekany koper.
Gotową szynkę w sosie chrzanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat szynki w sosie chrzanowym
Szynka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Duszona lub pieczona szynka w sosie chrzanowym doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką przygotowaną na bazie kapusty. Przepis na szynkę w sosie chrzanowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: szynka wieprzowa, czosnek, bulion warzywny, chrzan, śmietana 18%, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić szynkę w sosie chrzanowym? Mięso pokrój w plastry i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso posyp solą oraz natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim partiami mięso z dwóch stron, aż do zarumienienia. W garnku zagotuj bulion warzywny z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Do gotującego się bulionu włóż podsmażone mięso. Garnek przykryj, a jego zawartość gotuj na małej mocy palnika przez około 50 minut. Po 25 minutach gotowania mięsa dodaj do niego chrzan tarty. Ugotowane mięso odstaw z ognia, dodaj do niego zahartowaną wrzącym bulionem śmietanę oraz posiekany koper.
Szynka jest mięsem, które w 100 g zawiera około 145 kcal. Szynka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie. Znajdziemy w niej także tłuszcz. Szynka wieprzowa jest źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, fosforu, potasu oraz magnezu. Znajdziemy w niej także niektóre witaminy z grupy B, witaminę D oraz witaminę E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego.
Podsumowując pyszna szynka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe, które warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Smaczna szynka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w szynce w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla szynki w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze szynki w sosie chrzanowym
Szynka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Szynka wieprzowa stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.