Popcorn w garnku

Opublikowano: 15.12.2022 r., 18:11 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
popcorn gotujący się w garnku
Popcorn w garnku
Popcorn to świetna przekąska, bardzo prosta do przygotowania, która urozmaici każdą imprezę. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 20 min
363 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) - 1 paczka (250 g)
  • Olej rzepakowy (500 ml)
  • Sól (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek wysoki

Przepis na popcorn w garnku krok po kroku

Olej wlej do wysokiego garnka i podgrzej go na kuchence do temperatury 160 st. C.

Wrzuć do garnka ziarenka popcornu i szczelnie przykryj garnek pokrywką.

Jak popcorn przestanie strzelać, to zdejmij garnek z kuchenki, popcorn przesyp do miski.

Posól popcorn według uznania i całość wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na popcorn w garnku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat popcornu w garnku

Popcorn w garnku jest to bardzo szybka przekąska, którą każdy bez wysiłku przygotuje w domu. Popcorn świetnie umili nam oglądanie meczu lub wieczornego filmu. Ponadto jest tak pyszny, że świetnie się sprawdzi jako przekąska na imprezę dla dzieci, na przykład podczas przyjęcia urodzinowego. Uprażenie popcornu jest dziecinnie proste, każdy powinien sobie z tym poradzić.

Domowy popcorn jest najlepszy, smakuje dużo lepiej niż popcorn, który możemy kupić w kinie.

Popcorn możemy uprażyć na dwa sposoby. Najprościej jest w mikrofalówce, ale smakuje gorzej niż z garnka.

Przygotowując popcorn w garnku, należy uważać, aby się nie przypalił. Musimy panować odpowiedniej temperatury i użyć tłuszczu, który się nadaje do przygotowania popcornu.

Odpowiem teraz na pytanie, jaki tłuszcz będzie najlepszy. Ze swojego doświadczenia podpowiem, że najlepiej się sprawdza masło klarowane, ewentualnie olej kokosowy lub oliwa z oliwek. Z tym że oliwa charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem i nie każdemu będzie smakować.

Nierafinowany olej kokosowy spowoduje, że popcorn będzie miał lekko kokosowy smak. Idealny dla fanów kokosa. Na maśle klarowanym popcorn będzie miał pyszny, maślany smak. Niektórzy przygotowują popcorn na oleju rzepakowym. Charakteryzuje się on wysoką temperaturą dymienia, więc sprawdza się również bardzo dobrze.

Jak zrobić popcorn w garnku, który będzie smaczny? Przedstawię wam swój przepis na popcorn w garnku, który według mnie i mojej rodziny jest bardzo smaczny.

Najważniejsze jest, żebyśmy wykorzystali wysoki garnek, do którego wlewamy odpowiednią ilość tłuszczu. Wrzucamy do niego ziarenka popcornu. Ogień należy ustawić nie duży, żeby nie doszło do przypalenia. Garnek szczelnie przykrywamy pokrywką, bo popcornu będzie strzelał.

Jeśli usłyszymy, że popcorn nie strzela, to oznacza, że już jest gotowy i możemy zdjąć pokrywkę.

Gotowy popcorn przesypujemy do miski, dodajemy soli i otrzymujemy bardzo dobry solony popcorn.

Przepis jest tak prosty, że każdy go przygotuje bez większego wysiłku.

Alergeny w popcornie w garnku

Lista alergenów dla Popcornu w garnku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na popcorn w garnku

Wartości odżywcze popcornu w garnku

na 100g gotowej potrawy

Popcorn w rozsądnych ilościach nie jest niezdrowy i można go jeść nawet na redukcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
727.03
363.52
Białko (g)
3.23
1.61
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
26.66
13.33
Węglowodany przyswajalne (g)
25.70
12.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
67.61
33.80
Tłuszcze nasycone (g)
4.94
2.47
Tłuszcze nienasycone (g)
62.67
31.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
44.25
22.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
18.43
9.21
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
147.54
73.77
Potas (mg)
108.87
54.43
Wapń (mg)
3.03
1.51
Żelazo (mg)
0.62
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny popcornu w garnku 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania popcornu w garnku

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach)
250 g
1 paczka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
17.00