Popcorn

popcorn

Popcorn - jest to bardzo popularna przekąska, którą serwuje się głównie na słono. Najczęściej kojarzona jest ona z wyjściem do kina lub różnymi imprezami domowymi. Przygotowuje się ją z ziaren kukurydzy na rozgrzanym oleju, bądź w mikrofali. Dostępne są również wersje na słodko. Przepis na popcorn jest bardzo łatwy, zatem bez trudu możemy go przyrządzić samodzielnie w domu. W sklepach dostępne są także produkty przeznaczone do przyrządzenia w mikrofali, dzięki czemu możemy uzyskać popcorn w różnych smakach, zarówno wytrawnych, jak i również na słodko.

Popcorn - przepisy na domowy popcorn z ziaren kukurydzy

Jeżeli chcemy sobie przygotować domowy seans filmowy tak, aby poczuć się jak w kinie to doskonałym pomysłem będzie wyszukanie nie tylko ciekawego filmu, ale również przyrządzenie smacznych przekąsek. Wśród takich przekąsek wymienia się właśnie popcorn, który nie tylko łatwo przyrządzimy, ale również możemy zrobić go w praktycznie każdym smaku, jaki tylko zapragniemy.

Niecodzienna historia popcornu

Jeżeli wydaje nam się, iż popcorn jest przekąską, która została odkryta całkiem niedawno, a przynajmniej narodziła się w momencie powstania kina, to możemy być zaskoczeni jego prawdziwą historią. Po raz pierwszy popcorn pojawił się już u Azteków, którzy nie tylko traktowali ją jako coś dobrego do zjedzenia, ale również służył jako osobliwa biżuteria. W Europie popcorn po raz pierwszy pojawił się w XVI wieku za sprawą odkrywców, którzy dopłynęli do Ameryki Południowej.

Natomiast solony popcorn stał się niezwykle popularny pod koniec XIX wieku, kiedy to wymyślono maszynę do jego wytwarzania. Jej wynalazcą była Charles Cretors z USA. Można nawet rzec, iż ówczesny popcorn był nie tylko solony, ale również maślany, ponieważ maszyna parowa wytwarzała go na bazie odrobiny masła z ziaren kukurydzy. Dlatego podsumowując, popcorn pojawił się niemalże równo z kinematografią, dlatego właśnie najbardziej kojarzony jest właśnie z oglądaniem seansów filmowych na dużym ekranie.

Ile kalorii ma popcorn?

Jeżeli chcemy się dowiedzieć, jak zrobić popcorn w domowych warunkach, na pewno ciekawym aspektem będzie również kaloryczność takiej przekąski. Warto mieć na uwadze, iż domowy popcorn przygotowuje się na oleju lub na maśle. Dlatego jego kaloryczność jest naprawdę wysoka. Chcąc się dowiedzieć, ile kalorii ma popcorn solony przygotowany na oleju, przyjmuje się, iż w 100 g przekąski mieści się od ok. 500 do 600 kcal.

Natomiast wykorzystamy przepis na popcorn bez tłuszczu, to w 100 g przekąski znajduje się niespełna 400 kcal. Oczywiście są to dość ogólne informacje dotyczące tego, ile kalorii ma popcorn. Ponieważ w dużej mierze ostateczna kaloryczność przekąski będzie zależeć również od dodatków, jakie znajdują się w popcornie. Ponieważ najczęściej popcorn z mikrofali ma w sobie takie dodatki jak karmel, słodziki, lub też różnego rodzaju tłuszcze trans, dlatego jego kaloryczność może być dużo wyższa.

Wartości odżywcze popcornu z ziaren kukurydzy

Mając ochotę na popcorn, warto wybierać taki rodzaj przekąski, której wartości odżywcze będą na najwyższym poziomie. Chociaż może się to wydawać dość niezrozumiałe w odniesieniu do słonych przekąsek. Jednak pamiętajmy o tym, iż mamy do wyboru różnego rodzaju popcorn, który przyrządzamy z mikrofali, jak i również w domowych warunkach bez tłuszczu. Na pewno najzdrowszą przekąską będzie ta, którą przyrządzimy z ziaren kukurydzy.

Wartości odżywcze znajdujące się w ziarnach kukurydzy, to m.in. witamina A, D, E oraz K. Ponadto w kukurydzy znajdziemy takie mikroelementy jak fosfor, wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, czy też jod. Co ciekawe surowa kukurydza ma dużo niższą kaloryczność w porównaniu do popcornu. Ponieważ w 100 g surowej kukurydzy znajduje się ok. 86 kcal. Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na jej pozostałe wartości odżywcze, ponieważ w kukurydzy znajduje się blisko 19 g węglowodanów. Zatem osoby, które są na diecie niskowęglowodanowej, powinny uważać na kukurydzę.

Przepis na popcorn solony z ziaren kukurydzy

Wiedząc już, ile kalorii ma popcorn, a także, jakie wartości odżywcze znajdują się w kukurydzy, warto sprawdzić, jak zrobić taką pyszną przekąskę. Pamiętając o tym, że najłatwiejszą i jednocześnie najbardziej tradycyjną formą jest domowy popcorn z ziaren kukurydzy, który przygotowujemy na tłuszczu. Przygotowanie tego popcornu wymaga jedynie pamiętania o kilku wskazówkach.

Przede wszystkim przygotowując solony popcorn z ziaren kukurydzy, będziemy potrzebować wysokiego garnka lub też głębokiej patelni. Dobrze jest, aby każde z naczyń miało dość grube dno, dzięki temu unikniemy przypalania popcornu. Kolejnym krokiem jest wlanie oleju w takiej ilości, aby przykryło całe dno naszego garnka lub patelni. Następnie rozgrzewamy tłuszcz pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy solony, domowy popcorn nam wyjdzie, wystarczy wrzucić 1 lub 2 ziarenka kukurydzy. Jeżeli się uprażą, wtedy faktycznie olej jest na tyle rozgrzany, iż możemy przygotować całą przekąskę z ziaren kukurydzy.

Bardzo ważne jest również to, aby domowy popcorn przygotowywać pod przykryciem, pamiętając jednocześnie o regularnym potrząsaniu garnkiem lub patelnią. W ten sposób będziemy przerzucać ziarna kukurydzy na dno naczynia, które jeszcze się nie uprażyły. Gdy przestaniemy słyszeć charakterystyczne strzelanie popcornu, zestawiamy garnek lub patelnię z palnika. Posypujemy całą naszą przekąskę solą, a następnie ponownie potrząsamy dość dynamicznie naczyniem. Jak widzimy, przepis na popcorn solony z ziaren kukurydzy jest banalnie prosty. Dzięki czemu możemy zajadać się ulubionymi prażonymi ziarnami, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę.

Przepis na popcorn na wodzie

Jeżeli lubimy słoną przekąskę, ale jednocześnie nie chcemy jej jeść ze względu na to, ile kalorii ma popcorn, możemy skorzystać z przepisu na prażoną kukurydzę bez tłuszczu. Taki przepis na popcorn na wodzie jest mało popularny, jednak warto skorzystać z takiej opcji, jeżeli cenimy sobie fit dietę.

Okazuje się, że taki popcorn na wodzie jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Przede wszystkim zaczynamy od tego, iż wysypujemy ziarna kukurydzy na suchą patelnię i zaczynamy go podgrzewać. W momencie, kiedy nieco go uprażymy, mniej więcej na jedną szklankę kukurydzy dodajemy 2 łyżki wody. Czekamy znowu niespełna minutę, pamiętając koniecznie o tym, aby popcorn cały czas mieszać. Następnie do naszego popcornu na wodzie dodajemy ok. 1-2 łyżeczki soli. Wszystko w zależności od tego, jak bardzo słony lubimy popcorn.

Ostatnim krokiem jest przemieszanie wszystkich ziaren, a następnie przykrycie patelni i poczekanie na cały proces prażenia. Podczas wystrzeliwania ziaren popcornu, energicznie potrząsamy patelnią tak, aby nie doszło do przypalenia ziaren. Gdy już cała kukurydza się upraży, nasz dietetyczny popcorn na wodzie jest już gotowy do zjedzenia.

Jak zrobić popcorn maślany z mikrofali?

Poszukując odpowiedzi na pytanie, jak zrobić popcorn maślany, kolejnym sposobem na przygotowanie tej pysznej przekąski, jest zrobienie jej w mikrofali. Musimy jednak koniecznie pamiętać o tym, iż kaloryczność takiego popcornu z mikrofali jest dużo wyższa, natomiast wartości odżywcze są dużo niższe. Na przykład bardzo często taki popcorn maślany, który określany jest również potocznie gotowego popcornu, w swoim składzie zawiera olej palmowy, który niestety nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Dlatego warto mieć na uwadze, aby ilość takich przekąsek z mikrofali, które przygotowujemy teoretycznie bez tłuszczu, była ograniczona.

Jak zrobić popcorn z mikrofali? Okazuje się, że taki przepis na popcorn zawsze znajduje się na opakowaniu konkretnego produktu. Najczęściej maślany popcorn układamy odpowiednią stroną do góry w naszym urządzeniu. A następnie mikrofalę ustawiamy na 800-1000W. Im większą moc ustawimy, tym możemy liczyć się z tym, iż nasza przekąska będzie przygotowana w krótszym czasie. Najczęściej czas oczekiwania na taki popcorn będzie wynosił od 2 do 4 minut. To, że jest gotowy, rozpoznamy po tym, iż odstęp między “wystrzeliwaniem” kolejnych ziaren wynosi więcej niż 1-2 sekundy.

Jak zrobić popcorn na słodko?

Czasami z jednej strony chcemy się dowiedzieć, jak zrobić popcorn bez tłuszczu na wodzie, aby jego kaloryczność była jak najniższa. Jednak z drugiej strony mamy ochotę na coś słodkiego i pozwalamy sobie na małe co nieco, nie martwiąc się, ile kalorii ma popcorn w dowolnej wersji. Właśnie dlatego chcemy się dowiedzieć, jak zrobić popcorn w wersji słodkiej.

Okazuje się, że taki popcorn możemy wykonać przynajmniej na kilka sposobów:

  • Domowy popcorn karmelowy - wiedząc już, w jaki sposób przygotować maślany, domowy popcorn, nie będziemy mieli problemu z przygotowaniem również takiej przekąski w wersji karmelowej. Na porcję ok. 200 g ziaren kukurydzy będziemy potrzebować szklanki drobnego cukru. Następnie po uprażeniu popcornu przechodzimy do przyrządzenia karmelu. W tym celu rozpuszczamy szklankę cukru w niewielkiej ilości wody (ok. 2-3 łyżek) i zaczynamy go gotować na małym ogniu. Gdy nasz cukier zacznie brązowieć, ostrożnie wsypujemy do niego popcorn i dokładnie mieszamy, aż będzie cały obtoczony w karmelu. Bardzo ważne jest, aby uważać, aby się nie poparzyć, ponieważ karmel jest bardzo gorący i lepki.
  • Słodki popcorn z mikrofali - gotowe przekąski, które możemy przyrządzić w naszej mikrofali, mogą mieć różny smak. Najczęściej oczywiście wybierany jest popcorn maślany, ale możemy również wybrać popcorn karmelowy, czy nawet o smaku gumy balonowej.

Jaki popcorn będzie najlepszy?

Jeżeli znamy już kilka różnych pomysłów na to, jak przyrządzić naszą ulubioną przekąskę, a także wiemy, ile kalorii ma popcorn w poszczególnych wersjach, na pewno będzie nam łatwiej ocenić, jaki rodzaj będzie dla nas najlepszy. Jeżeli interesuje nas jak najniższa kaloryczność, a także jak najliczniejsze wartości odżywcze, z pewnością doskonale sprawdzi się domowy popcorn bez tłuszczu, czyli przygotowywany na wodzie. Wtedy jednak taka przekąska bez tłuszczu nie będzie miała oczekiwanego przez nas maślanego smaku.

Natomiast w sytuacji, kiedy nie martwimy się o to, ile kalorii ma popcorn, a także, jakie wartości odżywcze zawiera, wtedy na pewno doskonale będzie smakować nam przekąska zrobiona na tłuszczu, bądź w mikrofali. Pamiętajmy o tym, iż samodzielnie przyrządzając takie przekąski, możemy dodawać różne składniki takie jak słodką lub ostrą paprykę, różne przyprawy prowansalskie, a nawet ser. Dlatego jeżeli będziemy mieli ochotę na niecodzienny smak popcornu zamiast klasycznego solonego, to wystarczy dodać do niego wybrany dodatek. Na pewno będziemy zaskoczeni nowymi smakami, a także sprawdzimy, które z nich najlepiej nam odpowiadają.

Jak zrobić popcorn w domowych warunkach. Zobacz, jaki jest najlepszy przepis na popcorn solony lub maślany, a także ile kalorii ma popcorn z ziaren kukurydzy.

Popcorn - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto