Popcorn karmelowy

Opublikowano: 14.07.2021 r., 12:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Popcorn karmelowy ułożony w drewnianej misce.
Popcorn karmelowy
Popcorn karmelowy to przysmak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkości. Kukurydza połączona ze słodkim karmelem to idealna przekąska.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
505 kcal
Kcal w porcji
113 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) (100 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Cukier trzcinowy 1 szklanka (200 g)
  • Miód 2 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, kuchenka mikrofalowa

Przepis na popcorn karmelowy krok po kroku

Popcorn przygotuj w mikrofali według instrukcji na opakowaniu.

W rondelku roztop masło i połącz je z cukrem i miodem. Masa powinna dobrze się wymieszać i zgęstnieć.

Gotowy popcorn polej masą karmelową i dokładnie wymieszaj.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej popcorn.

Całość podpiecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na popcorn karmelowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,4% osób

Więcej informacji na temat popcornu karmelowego

Popcorn karmelowy jest świetną przekąską, idealną do filmowych maratonów. Można go zrobić w bardzo łatwy sposób z kilku prostych produktów, które zwykle goszczą w domowej spiżarni. To coś dla prawdziwych miłośników słodkości, gdyż popcorn w tym wydaniu jest zupełnym przeciwieństwem klasycznej słonej wersji. Choć i w tym wypadku sól w nim występuje, dominującym dodatkiem jest wspaniały karmel, zrobiony w prostej, domowej wersji.

Popcorn o smaku karmelowym nie jest produktem, który można dostać w sklepie, dlatego lepiej po prostu zrobić go własnoręcznie w domu, choć może się to wydawać skomplikowane, wcale takie nie jest. Potrzeba do tego tyłku kilku prostych składników. Całość zapieka się w piekarniku, dlatego popcorn zyskuje wspaniałą twardą i słodką skórkę, która przyjemnie chrupie. To coś dla miłośników karmelowych słodkości.

Przepis na popcorn karmelowy jest niezwykle łatwy. Całość można wykonać w ekspresowym tempie. To świetny pomysł na przekąskę nawet dla najmłodszych. Przy pomocy kogoś dorosłego spokojnie poradzą sobie z wykonaniem tego wspaniałego przysmaku.

Popcorn karmelowy najlepiej smakuje, kiedy jest domowy. Dzięki temu można jeść go jeszcze wtedy, gdy jest ciepły, a w takim wydaniu jest najsmaczniejszy. W dodatku można zupełnie skontrolować słodkość karmelu i stworzyć go bez dodatkowych konserwantów, czy wzmacniaczy smaku.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić popcorn karmelowy w swoim domu, który będzie niezwykle smaczny, a przy tym naprawdę nieskomplikowany, to te przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego wspaniała i szybka przekąska, która jest lekka i ma intensywny, słodki smak z lekką słoną nutą.

Słodki popcorn zwykle kojarzony jest z amerykańską kuchnią. Tam można go dostać nawet w kinie. W Polsce nie jest on tak popularny, ale by go spróbować wcale nie trzeba się udawać w daleką podróż. Można go przygotować w kilka minut w swoim własnym domu. Ten robiony w domu jest bardzo smaczny i chrupiący. Karmel do popcornu jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba.

Alergeny w popcornie karmelowym

Lista alergenów dla popcornu karmelowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze popcornu karmelowego

na 100g gotowej potrawy

Popcorn w tym wydaniu zawiera bardzo dużo kalorii i cukru, dlatego nie powinien gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kcal)
447.33
505.49
Białko (g)
2.43
2.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany (g)
70.56
79.74
Węglowodany przyswajalne (g)
69.90
78.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz (g)
18.71
21.14
Tłuszcze nasycone (g)
12.34
13.94
Tłuszcze nienasycone (g)
6.37
7.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.40
6.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
1.09
Cholesterol (mg)
47.78
53.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina A (µg (mcg))
152.89
172.76
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.04
Witamina C (mg)
0.06
0.06
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.58
0.66
Retinol (µg (mcg))
149.11
168.50
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.05
0.06
Niacyna (mg)
1.41
1.59
Foliany (µg (mcg))
5.33
6.03
Beta karoten (µg (mcg))
42.44
47.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód (mg)
79.33
89.65
Potas (mg)
142.89
161.46
Wapń (mg)
44.89
50.72
Fosfor (mg)
69.11
78.10
Magnez (mg)
40.00
45.20
Żelazo (mg)
0.78
0.88
Cynk (mg)
0.94
1.07
Miedź (mg)
0.16
0.18
Mangan (mg)
0.25
0.28
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny popcornu karmelowego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania popcornu karmelowego

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach)
100 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier trzcinowy
200 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
28.00