Popcorn w piekarniku

Opublikowano: 24.09.2023 r., 15:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Popcorn w piekarniku podany w miseczce.
Popcorn w piekarniku
Popcorn w piekarniku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą warto podać podczas domowych wieczorów filmowych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
332 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) ćwierć szklanki (50 g)
  • Olej rzepakowy ćwierć szklanki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne z pokrywką

Przepis na popcorn w piekarniku krok po kroku

Na dno naczynia żaroodpornego wylej olej oraz dodaj do niego odrobinę soli.

Prażone ziarna kukurydzy umieść w naczyniu żaroodpornym (nie używaj zbyt dużej ilości nasion, ponieważ zwiększą one swoją objętość).

Naczynie zakryj pokrywką.

Popcorn piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C do momentu, aż ziarna kukurydzy przestaną strzelać.

Piekarnik wyłącz i pozostaw w nim jeszcze na chwilę naczynie z popcornem, aby reszta ziaren podgrzała się.

Gotowy popcorn przesyp do miski i podawaj jako przekąskę.

Jak oceniasz przepis na popcorn w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat popcornu w piekarniku

Popcorn to przekąska, która przygotowywana jest z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy. Wysoka temperatura powoduje puchnięcie ziaren. Popcorn w piekarniku to doskonały pomysł na podwieczorek. Popcorn świetnie sprawdzi się również jako przekąska podana podczas spotkań ze znajomymi. Popcorn warto przygotować na wieczór filmowy. Przepis na popcorn w piekarniku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania popcornu potrzebne będą jedynie prażona kukurydza w ziarnach, olej rzepakowy oraz sól.

A jak zrobić popcorn w piekarniku? Na dno naczynia żaroodpornego wylej olej oraz dodaj do niego odrobinę soli. Prażone ziarna kukurydzy umieść w naczyniu żaroodpornym (nie używaj zbyt dużej ilości nasion, ponieważ zwiększą one swoją objętość). Naczynie zakryj pokrywką. Popcorn piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu, aż ziarna kukurydzy przestaną strzelać. Piekarnik wyłącz i pozostaw w nim jeszcze na chwilę naczynie z popcornem, aby reszta ziaren podgrzała się. Gotowy popcorn przesyp do miski i podawaj jako przekąskę.

A jak jeszcze można przygotować popcorn? Możesz przyrządzić go w garnku z gorącym olejem, w urządzeniach wykorzystujących gorące powietrze oraz w kuchenkach mikrofalowych. W sklepach dostępne są nasiona popcornu zapakowane w torby, które odbijają i skupiają promieniowanie. Optymalną temperaturę do przygotowania popcornu jest 190°C – gdy temperatura wewnątrz ziarna będzie równa punktowi wrzenia wody białka oraz skrobia w bielmie kukurydzy zmiękną, woda wyparuje, a łupinka kukurydzy pęknie i uwolni na zewnątrz masę skrobiowo-białkową. Jeśli chcesz przygotować bardziej chrupki popcorn, musisz przygotować go w mniej szczelnym pojemniku, aby nadmiar wody odparował.

Podsumowując wiesz już czy można zrobić popcorn w piekarniku. Wiesz również ile czasu piec ziarna popcornu oraz ile stopni ustawić na piekarniku. Pyszny popcorn z piekarnika jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać go jako przekąskę. Produkty niezbędne do przygotowania popcornu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w popcornie w piekarniku

Lista alergenów dla popcornu w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na popcorn w piekarniku

Wartości odżywcze popcornu w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Popcorn w piekarniku to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Kukurydza wykorzystana do przygotowania popcornu to doskonale źródło witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
665.45
332.73
Białko (g)
4.41
2.20
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
36.41
18.20
Węglowodany przyswajalne (g)
35.09
17.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
0.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
55.95
27.98
Tłuszcze nasycone (g)
4.20
2.10
Tłuszcze nienasycone (g)
51.76
25.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
36.42
18.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
15.34
7.67
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
130.91
65.45
Potas (mg)
148.64
74.32
Wapń (mg)
4.09
2.05
Żelazo (mg)
0.85
0.42
Szacunkowy indeks glikemiczny popcornu w piekarniku 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania popcornu w piekarniku

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach)
50 g
ćwierć szklanki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
60 ml
ćwierć szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
10.00