Omlet na parze

Opublikowano: 04.10.2024 r., 9:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
omlet na parze
Omlet na parze
Omlet to idealna propozycja na śniadanie białkowo tłuszczowe, które ma wiele pozytywnych opinii, dlatego koniecznie wypróbuj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
268 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Mleko 3,2% - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na omlet na parze krok po kroku

W misce roztrzep jajka z mlekiem.

Natłuść niewielką formę do gotowania na parze masłem.

Wlej masę jajeczną do natłuszczonej formy.

Przygotuj garnek do gotowania na parze. Napełnij go wodą do takiego poziomu, aby woda nie dotykała dna formy z jajkami. Umieść koszyk do gotowania na parze lub metalowe sitko na garnku.

Postaw formę z masą jajeczną w koszyku lub sitku.

Gotuj omlet na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości formy i ilości masy jajecznej.

Jak oceniasz przepis na omlet na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat omletu na parze

Omlet na parze to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet na parze. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, masło.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na omlet z masłem orzechowym na śniadanie. Ta propozycja będzie również dobra dla niemowlaka. Mój dzisiejszy omlet nie, dosyć że jest zdrowy to jeszcze dietetyczny i fit, ponieważ jest bez tłuszczu. Będzie to idealna propozycja na kolację, wcale nie musisz korzystać z parowaru.

Zatem, jak zrobić omlet na parze?

W misce roztrzep jajka z mlekiem. Natłuść niewielką formę do gotowania na parze masłem. Wlej masę jajeczną do natłuszczonej formy. Przygotuj garnek do gotowania na parze. Napełnij go wodą do takiego poziomu, aby woda nie dotykała dna formy z jajkami. Umieść koszyk do gotowania na parze lub metalowe sitko na garnku. Postaw formę z masą jajeczną w koszyku lub sitku. Gotuj omlet na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości formy i ilości masy jajecznej.

Jeśli już wiesz, jak ugotować omlet na parze przygotuj go i przekonaj się, że jest najlepszy.

Alergeny w omlecie na parze

Lista alergenów dla omletu na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze omletu na parze

na 100g gotowej potrawy

Omlet podaj z dużą ilością świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
134.03
268.05
Białko (g)
11.56
23.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.15
2.29
Węglowodany przyswajalne (g)
1.15
2.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.83
17.66
Tłuszcze nasycone (g)
3.77
7.55
Tłuszcze nienasycone (g)
5.05
10.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.34
6.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.72
3.43
Cholesterol (mg)
333.08
666.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
146.16
292.32
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.85
1.70
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.90
3.81
Witamina E (mg)
0.94
1.88
Retinol (µg (mcg))
146.05
292.11
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.43
0.85
Niacyna (mg)
0.08
0.17
Foliany (µg (mcg))
41.92
83.84
Beta karoten (µg (mcg))
0.76
1.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
130.76
261.51
Potas (mg)
139.30
278.59
Wapń (mg)
63.24
126.49
Fosfor (mg)
187.51
375.03
Magnez (mg)
12.00
24.00
Żelazo (mg)
1.56
3.12
Cynk (mg)
1.19
2.39
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu na parze 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu na parze

Koszt składników
8.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Koszt składników
8.50