Omlet na parze
- Jajko (3 szt.)
- Mleko 3,2% - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na omlet na parze krok po kroku
W misce roztrzep jajka z mlekiem.
Natłuść niewielką formę do gotowania na parze masłem.
Wlej masę jajeczną do natłuszczonej formy.
Przygotuj garnek do gotowania na parze. Napełnij go wodą do takiego poziomu, aby woda nie dotykała dna formy z jajkami. Umieść koszyk do gotowania na parze lub metalowe sitko na garnku.
Postaw formę z masą jajeczną w koszyku lub sitku.
Gotuj omlet na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości formy i ilości masy jajecznej.
Więcej informacji na temat omletu na parze
Omlet na parze to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet na parze. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, masło.
Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.
Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.
W takiej sytuacji postaw na omlet z masłem orzechowym na śniadanie. Ta propozycja będzie również dobra dla niemowlaka. Mój dzisiejszy omlet nie, dosyć że jest zdrowy to jeszcze dietetyczny i fit, ponieważ jest bez tłuszczu. Będzie to idealna propozycja na kolację, wcale nie musisz korzystać z parowaru.
Zatem, jak zrobić omlet na parze?
W misce roztrzep jajka z mlekiem. Natłuść niewielką formę do gotowania na parze masłem. Wlej masę jajeczną do natłuszczonej formy. Przygotuj garnek do gotowania na parze. Napełnij go wodą do takiego poziomu, aby woda nie dotykała dna formy z jajkami. Umieść koszyk do gotowania na parze lub metalowe sitko na garnku. Postaw formę z masą jajeczną w koszyku lub sitku. Gotuj omlet na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości formy i ilości masy jajecznej.
Jeśli już wiesz, jak ugotować omlet na parze przygotuj go i przekonaj się, że jest najlepszy.
Alergeny w omlecie na parze
Lista alergenów dla omletu na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze omletu na parze
Omlet podaj z dużą ilością świeżych warzyw.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.