Przepis na omlet bez mleka krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Wbij jajka do miski, dodaj dwie łyżki wody i wymieszaj.

Dodaj sól, pieprz, oregano i suszone pomidory.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj drobno.

Posiekaj natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Wlej masę jajeczną na patelnię i wymieszaj jak jajecznicę.

Gdy masa lekko się zetnie, zostaw omlet i smaż przez 2-3 minuty.

Omlet zdejmij z patelni i złóż go na pół.

Omlet bez mleka podany na ciemnym talerzu.
Omlet bez mleka
Koszt przygotowania dania
5.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
578 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
24

Omlet bez mleka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie bez mleka

Omlet bez mleka to bardzo dobry pomysł na wytrawny omlet na śniadanie lub kolację. Smaczny omlet przygotować można także w wersji na słodko, wystarczy pominąć dodatek przypraw i soli. Omlet jest szybki do przygotowania i jest wersją omleta podawaną we Francji. Przepis na omlet bez mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia posiłku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, masło, cebula, natka pietruszki, oregano, suszone pomidory z chilli, sól, pieprz.

Jak zrobić omlet bez mleka? Wbij jajka do miski, dodaj dwie łyżki wody i wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, oregano i suszone pomidory. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj drobno. Posiekaj natkę pietruszki. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Wlej masę jajeczną na patelnię i wymieszaj jak jajecznicę. Gdy masa lekko się zetnie, zostaw omlet i smaż przez 2-3 minuty. Omlet zdejmij z patelni i złóż go na pół.

Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wybieraj jajka od kur wolno żyjących, karmionych paszami naturalnymi. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, rzadziej gęsie czy kasze. Masło doskonale podkreśla smak jajek.

Podsumowując smaczny omlet jest bardzo dobrym posiłkiem śniadaniowym. Najlepszy szybki omlet bez laktozy możesz podać także osobom z nietolerancjami pokarmowymi. Pyszny omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu i nie powinno się go przechowywać w lodówce. Omlet można podać z różnymi dodatkami w wersji wytrawnej lub na słodko. Omlet jest bardzo syty i jest tradycyjnym daniem pochodzącym z kuchni francuskiej.

Wartości odżywcze omletu bez mleka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
231.57 kcal
578.92 kcal
Białko
8.33 g
20.82 g

Węglowodany w omlecie bez mleka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
1.99 g
4.99 g
Węglowodany przyswajalne
1.55 g
3.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.44 g
1.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
21.29 g
53.24 g
Tłuszcze nasycone
12.81 g
32.02 g
Tłuszcze nienasycone
8.49 g
21.22 g
Tłuszcze jednonasycone
6.72 g
16.79 g
Tłuszcze wielonasycone
1.77 g
4.42 g
Cholesterol
272.19 mg
680.47 mg

Witaminy w przepisie na omlet bez mleka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
260.45 µg (mcg)
651.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.59 µg (mcg)
1.47 µg (mcg)
Witamina C
10.88 mg
27.19 mg
Witamina D
1.25 µg (mcg)
3.11 µg (mcg)
Witamina E
1.09 mg
2.73 mg
Retinol
226.23 µg (mcg)
565.57 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.76 mg
Niacyna
0.17 mg
0.42 mg
Foliany
43.45 µg (mcg)
108.63 µg (mcg)
Beta karoten
411.06 µg (mcg)
1027.64 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na omlet bez mleka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
95.17 mg
237.92 mg
Potas
148.79 mg
371.98 mg
Wapń
52.42 mg
131.04 mg
Fosfor
135.47 mg
338.68 mg
Magnez
12.75 mg
31.89 mg
Żelazo
1.59 mg
3.96 mg
Cynk
0.92 mg
2.30 mg
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu bez mleka 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie bez mleka

Lista alergenów dla omletu bez mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania omletu bez mleka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cebula
30 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na omlet bez mleka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób