Omlet bez mleka

Opublikowano: 17.02.2022 r., 9:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet bez mleka podany na ciemnym talerzu.
Omlet bez mleka
omlet bez mleka to wspaniała propozycja na śniadanie. Omlet świetnie zastąpi tradycyjną jajecznicę. Omlet bez mleka można podać z wieloma różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 5 min
578 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło (50 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (30 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na omlet bez mleka krok po kroku

Wbij jajka do miski, dodaj dwie łyżki wody i wymieszaj.

Dodaj sól, pieprz, oregano i suszone pomidory.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj drobno.

Posiekaj natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Wlej masę jajeczną na patelnię i wymieszaj jak jajecznicę.

Gdy masa lekko się zetnie, zostaw omlet i smaż przez 2-3 minuty.

Omlet zdejmij z patelni i złóż go na pół.

Jak oceniasz przepis na omlet bez mleka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,0% osób

Więcej informacji na temat omletu bez mleka

Omlet bez mleka to bardzo dobry pomysł na wytrawny omlet na śniadanie lub kolację. Smaczny omlet przygotować można także w wersji na słodko, wystarczy pominąć dodatek przypraw i soli. Omlet jest szybki do przygotowania i jest wersją omleta podawaną we Francji. Przepis na omlet bez mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia posiłku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, masło, cebula, natka pietruszki, oregano, suszone pomidory z chilli, sól, pieprz.

Jak zrobić omlet bez mleka? Wbij jajka do miski, dodaj dwie łyżki wody i wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, oregano i suszone pomidory. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj drobno. Posiekaj natkę pietruszki. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Wlej masę jajeczną na patelnię i wymieszaj jak jajecznicę. Gdy masa lekko się zetnie, zostaw omlet i smaż przez 2-3 minuty. Omlet zdejmij z patelni i złóż go na pół.

Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wybieraj jajka od kur wolno żyjących, karmionych paszami naturalnymi. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, rzadziej gęsie czy kasze. Masło doskonale podkreśla smak jajek.

Podsumowując smaczny omlet jest bardzo dobrym posiłkiem śniadaniowym. Najlepszy szybki omlet bez laktozy możesz podać także osobom z nietolerancjami pokarmowymi. Pyszny omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu i nie powinno się go przechowywać w lodówce. Omlet można podać z różnymi dodatkami w wersji wytrawnej lub na słodko. Omlet jest bardzo syty i jest tradycyjnym daniem pochodzącym z kuchni francuskiej.

Alergeny w omlecie bez mleka

Lista alergenów dla omletu bez mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze omletu bez mleka

na 100g gotowej potrawy

Omlet bez mleka jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Omlet zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Omlet jest daniem stosunkowo niskokalorycznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
231.57
578.92
Białko (g)
8.33
20.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.99
4.99
Węglowodany przyswajalne (g)
1.55
3.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
21.29
53.24
Tłuszcze nasycone (g)
12.81
32.02
Tłuszcze nienasycone (g)
8.49
21.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.72
16.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
4.42
Cholesterol (mg)
272.19
680.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
260.45
651.13
Witamina B6 (mg)
0.13
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.47
Witamina C (mg)
10.88
27.19
Witamina D (µg (mcg))
1.25
3.11
Witamina E (mg)
1.09
2.73
Retinol (µg (mcg))
226.23
565.57
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.30
0.76
Niacyna (mg)
0.17
0.42
Foliany (µg (mcg))
43.45
108.63
Beta karoten (µg (mcg))
411.06
1027.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
95.17
237.92
Potas (mg)
148.79
371.98
Wapń (mg)
52.42
131.04
Fosfor (mg)
135.47
338.68
Magnez (mg)
12.75
31.89
Żelazo (mg)
1.59
3.96
Cynk (mg)
0.92
2.30
Miedź (mg)
0.06
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu bez mleka 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu bez mleka

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cebula
30 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
16.00