Kasztany jadalne - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Owoce
Wartości odżywcze jadalnych kasztanów - tabela
Energia i białka
Kasztany jadalne | |
---|---|
na 100 g | |
Białko | 1.63 g |
Fenyloalanina | 0.07 mg |
Węglowodany w jadalnych kasztanach
Kasztany jadalne | |
---|---|
na 100 g | |
Węglowodany | 44.20 g |
Węglowodany przyswajalne | b/d |
Błonnik (nieprzyswajalne) | b/d |
Sacharoza (cukier) | b/d |
Glukoza | b/d |
Fruktoza | b/d |
Skrobia | b/d |
Laktoza | b/d |
Tłuszcze
Kasztany jadalne | |
---|---|
na 100 g | |
Tłuszcz | 1.25 g |
Tłuszcze nasycone | 0.33 g |
Tłuszcze nienasycone | 0.92 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.43 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.49 g |
Tłuszcze trans | b/d |
Cholesterol | 0.00 mg |
Witaminy w przepisie na jadalne kasztany
Kasztany jadalne | |
---|---|
na 100 g | |
Witamina A | 1.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.35 mg |
Witamina B12 | 0.00 µg (mcg) |
Witamina C | 40.20 mg |
Witamina D | 0.00 µg (mcg) |
Witamina E | b/d |
Retinol | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.14 mg |
Ryboflawina | 0.02 mg |
Niacyna | 1.10 mg |
Foliany | 58.00 µg (mcg) |
Beta karoten | b/d |
Składniki mineralne w przepisie na jadalne kasztany
Kasztany jadalne | |
---|---|
na 100 g | |
Sód | 2.00 mg |
Potas | 484.00 mg |
Wapń | 19.00 mg |
Fosfor | 38.00 mg |
Magnez | 30.00 mg |
Żelazo | 0.94 mg |
Cynk | 0.49 mg |
Miedź | 0.42 mg |
Mangan | 0.34 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170575/nutrients
Alergie w jadalnych kasztanach
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z jadalnymi kasztanami
Przepisy z jadalnymi kasztanami
-
Pieczone kasztany
Kasztany jadalne - to właśnie one są sercem tego przepisu na pieczone kasztany. Bez zbędnych dodatków, skupiamy się na tym, co w nich najlepsze. Pieczone kasztany to prawdziwy rarytas, idealny na chłodne wieczory. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy? Po prostu niebo w gębie!
5 + 25 min łatwy 1 392 kcal -
Kasztany jadalne
Kasztany jadalne - 5 garści (500g) to główny bohater tego przepisu. Wystarczy im zrobić małe nacięcia, wrzucić do piekarnika i upiec. Idealne na przekąskę, świetnie komponują się z różnymi daniami. Są sycące i pełne smaku, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Ciesz się sezonowym smakołykiem!
20 + 35 min łatwy 5 196 kcal -
Nalewka z kasztanów
Kasztany jadalne, spirytus, wódka i cukier – oto najważniejsze składniki potrzebne do przygotowania aromatycznej nalewki z kasztanów. Idealna na długie, zimowe wieczory, ta nalewka łączy w sobie naturalną słodycz kasztanów z mocą spirytusu i łagodnością wódki, tworząc wyjątkowy smak, który z pewnością osłodzi każdą chwilę.
60 min łatwy 20 89 kcal -
Marroni
Kasztany jadalne, śmietanka kremowa i czekolada gorzka – to z tych składników wyczarujesz pyszne Marroni. Przepis jest prosty, a efekt zadowoli nawet największych łasuchów. Dodatek cukru wanilinowego idealnie podkreśla smak kasztanów i czekolady, tworząc razem niepowtarzalną kompozycję smakową.
45 + 45 min łatwy 6 153 kcal