Przepis na kasztany jadalne krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, ręcznik papierowy

Kasztany umyj ciepłą wodą i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego.

Skórkę kasztanów natnij nożem po wypukłej stronie i umieść w garnku nacięciem ku dołowi.

Zawartość garnka zalej wrzątkiem i gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu.

Następnie kasztany przecedź i ułóż na blachę nacięciem do góry.

Kasztany piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut.

Następnie kasztany wyciągnij, pozostaw do ostygnięcia i obierz ze skórki.

Kasztany podawaj jako przekąskę.

Kasztany jadalne podane w papierowym opakowaniu.
Kasztany jadalne
Koszt przygotowania dania
0.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
brak danych
60

Kasztany jadalne - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kasztanach jadalnych

Kasztany jadalne to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni portugalskiej. Pieczone kasztany to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz przygotować w domu. Smaczne kasztany najlepiej smakują na ciepło. Przepis na kasztany jadalne jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą tylko specjalne kasztany jadalne. Cena za kasztany jadalne jest dość wysoka i nie są one spotykane w większości marketów.

Jak zrobić kasztany jadalne? Kasztany umyj ciepłą wodą i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Skórkę kasztanów natnij nożem po wypukłej stronie i umieść w garnku nacięciem ku dołowi. Zawartość garnka zalej wrzątkiem i gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu. Następnie kasztany przecedź i ułóż na blachę nacięciem do góry. Kasztany piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Następnie kasztany wyciągnij, pozostaw do ostygnięcia i obierz ze skórki. Kasztany podawaj jako przekąskę.

Kasztany jadalne to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W kasztanach znajdziemy sporej ilości witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego. Dodatkowo kasztany są bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit i wspomaga ich perystaltykę. Kasztany jadalne wykorzystywane są również do przygotowania mąki, która nie zawiera glutenu i tym samym może być wykorzystywana w diecie bezglutenowej.

Podsumowując wiesz już jak przyrządzić pyszne kasztany pieczone w piekarniku. Kasztany są dobre na ciepło, dlatego warto je podawać bezpośrednio po obraniu. Najlepsze kasztany jadalne świetnie sprawdzą się jako smaczna i pełnowartościowa przekąska, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatkowo kasztany jadalne świetnie zastąpią popcorn podczas wieczoru filmowego. Kasztan jadalny stanowią dobre źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze kasztanów jadalnych

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny kasztanów jadalnych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kasztanach jadalnych

Lista alergenów dla kasztanów jadalnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kasztany jadalne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kasztany jadalne
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kasztanów jadalnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasztany jadalne
500 g
5 garści
Jak oceniasz przepis na kasztany jadalne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób