Wafle ryżowe - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w waflach ryżowych oraz jakie alergie mogą powodować.
Wafle ryżowe - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
wafle ryżowe 76 60
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego wafli ryżowych

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak wafle ryżowe indeks glikemiczny wynosi 76, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z waflami ryżowymi
Makaron ryżowy, Ryż, Komosa ryżowa, Płatki ryżowe, Wafle kukurydziane, Papier ryżowy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla wafli ryżowych

wafle ryżowe
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 76
(wysoki)

Przepisy z waflami ryżowymi

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto