Bułka brioszka - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w bułce brioszce oraz jakie alergie mogą powodować.
Bułka brioszka - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
bułka brioszka 92 43
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego bułki brioszki

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak bułka brioszka indeks glikemiczny wynosi 92, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z bułką brioszką
Kajzerka, Bułka tarta, Bułka pszenna, Bułka grahamka

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla bułki brioszki

Bułka brioszka
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 92
(wysoki)

Przepisy z bułką brioszką

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto