Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem

Opublikowano: 25.01.2022 r., 8:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem podany na pieczywie. W oddali stoi słoiczek z pasztetem.
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pasztet zrobiony w domu jest znacznie zdrowszą alternatywą kupowanego w sklepie wyrobu.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 120 min
298 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (700 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (250 g)
  • Wątróbka drobiowa (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Bułka brioszka (200 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Masło (40 g)
  • Bułka tarta (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia, maszynka do mielenia

Przepis na pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem krok po kroku

Wlej wodę do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść udka i zagotuj.

Obierz marchewkę i selera, dodaj do garnka, wsyp łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 90 minut.

Mięso i warzywa wyjmij z garnka i wystudź.

Pokrój w kostkę boczek.

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj boczek i smaż przez 5-7 minut.

Dodaj wątróbkę i smaż jeszcze 10 minut.

Bułkę namocz w mleku.

Wystudzone mięso z kurczaka oddziel od kości.

Zmiel mięso, bułkę oraz wątróbkę z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i majerankiem.

Dodaj jajka i wymieszaj całość.

Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Przełóż do niej masę na pasztet.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu drobiowego z wątróbką i boczkiem

Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem to świetny pomysł na pyszne domowe smarowidło do chleba. Pasztet kupiony w sklepie bardzo często zamiast mięsa ma mięso oddzielone mechanicznie. Pasztety z dobrym składem kosztują w sklepie dużo więcej niż pasztet przygotowany w domu. Przepis na pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia pasztetu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, boczek wieprzowy, wątróbka z kurczaka, bułka brioszka lub chałka, marchewka, seler korzeń, jajka, mleko, masło, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka ostra, papryka słodka.

Jak zrobić pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem? Wlej wodę do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść udka i zagotuj. Obierz marchewkę i selera, dodaj do garnka, wsyp łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 90 minut. Mięso i warzywa wyjmij z garnka i wystudź. Pokrój w kostkę boczek. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy zeszklij cebulę, dodaj boczek i smaż przez 5-7 minut. Dodaj wątróbkę i smaż jeszcze 10 minut. Bułkę namocz w mleku. Wystudzone mięso z kurczaka oddziel od kości. Zmiel mięso, bułkę oraz wątróbkę z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i majerankiem. Dodaj jajka i wymieszaj całość. Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę na pasztet. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Marchew i seler to warzywa korzeniowe bardzo często wykorzystywane w kuchni. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dodatkowo marchew jest świetnym źródłem beta-karotenu, który jest potrzebny do wytworzenia witaminy A. Seler natomiast ma silne właściwości moczopędne i jest nisko kaloryczny.

Podsumowując prosty przepis na pyszny pasztet sprawdzi się doskonale jako domowe smarowidło na kanapki. Dobry pasztet możesz podać, też jako przystawkę zapiekając go w cieście francuski i podając z konfiturą z żurawiny lub śliwek. Pasztet możesz przechowywać w lodówce przez około 7 dni.

Alergeny w pasztecie drobiowym z wątróbką i boczkiem

Lista alergenów dla pasztetu drobiowego z wątróbką i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze pasztetu drobiowego z wątróbką i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Pasztet jest źródłem sporej ilość tłuszczu, który jest niezbędny, aby miał odpowiednią konsystencję. Pasztet wykonany w domu jest zdrowszy niż kupiony w sklepie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
170.75
298.81
Białko (g)
10.03
17.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
7.65
13.39
Węglowodany przyswajalne (g)
3.49
6.12
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.06
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
10.89
19.05
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
8.62
Tłuszcze nienasycone (g)
5.96
10.43
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.12
7.21
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
3.22
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
104.88
183.55
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
471.06
824.36
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.46
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.20
3.84
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.97
6.94
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.55
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.54
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
406.64
711.62
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.21
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.55
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.99
5.23
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
77.37
135.40
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
634.65
1110.64
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
140.15
245.27
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Potas (mg)
188.04
329.07
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.34
49.59
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
131.74
230.55
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.52
25.42
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
2.72
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.02
1.79
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.17
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu drobiowego z wątróbką i boczkiem 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu drobiowego z wątróbką i boczkiem

Koszt składników
66.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
700 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
11.20
Za 700 g
Boczek wieprzowy bez kości
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Wątróbka drobiowa
300 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka brioszka
200 g
1.30
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
66.40