Przepis na pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia, maszynka do mielenia

Wlej wodę do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść udka i zagotuj.

Obierz marchewkę i selera, dodaj do garnka, wsyp łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 90 minut.

Mięso i warzywa wyjmij z garnka i wystudź.

Pokrój w kostkę boczek.

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj boczek i smaż przez 5-7 minut.

Dodaj wątróbkę i smaż jeszcze 10 minut.

Bułkę namocz w mleku.

Wystudzone mięso z kurczaka oddziel od kości.

Zmiel mięso, bułkę oraz wątróbkę z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i majerankiem.

Dodaj jajka i wymieszaj całość.

Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Przełóż do niej masę na pasztet.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem podany na pieczywie. W oddali stoi słoiczek z pasztetem.
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem
Koszt przygotowania dania
38.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
54

Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie drobiowym z wątróbką i boczkiem

Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem to świetny pomysł na pyszne domowe smarowidło do chleba. Pasztet kupiony w sklepie bardzo często zamiast mięsa ma mięso oddzielone mechanicznie. Pasztety z dobrym składem kosztują w sklepie dużo więcej niż pasztet przygotowany w domu. Przepis na pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia pasztetu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, boczek wieprzowy, wątróbka z kurczaka, bułka brioszka lub chałka, marchewka, seler korzeń, jajka, mleko, masło, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka ostra, papryka słodka.

Jak zrobić pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem? Wlej wodę do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść udka i zagotuj. Obierz marchewkę i selera, dodaj do garnka, wsyp łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 90 minut. Mięso i warzywa wyjmij z garnka i wystudź. Pokrój w kostkę boczek. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy zeszklij cebulę, dodaj boczek i smaż przez 5-7 minut. Dodaj wątróbkę i smaż jeszcze 10 minut. Bułkę namocz w mleku. Wystudzone mięso z kurczaka oddziel od kości. Zmiel mięso, bułkę oraz wątróbkę z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i majerankiem. Dodaj jajka i wymieszaj całość. Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę na pasztet. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Marchew i seler to warzywa korzeniowe bardzo często wykorzystywane w kuchni. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dodatkowo marchew jest świetnym źródłem beta-karotenu, który jest potrzebny do wytworzenia witaminy A. Seler natomiast ma silne właściwości moczopędne i jest nisko kaloryczny.

Podsumowując prosty przepis na pyszny pasztet sprawdzi się doskonale jako domowe smarowidło na kanapki. Dobry pasztet możesz podać, też jako przystawkę zapiekając go w cieście francuski i podając z konfiturą z żurawiny lub śliwek. Pasztet możesz przechowywać w lodówce przez około 7 dni.

Wartości odżywcze pasztetu drobiowego z wątróbką i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
170.75 kcal
298.81 kcal
Białko
10.03 g
17.55 g

Węglowodany w pasztecie drobiowym z wątróbką i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
7.65 g
13.39 g
Węglowodany przyswajalne
3.49 g
6.12 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
1.06 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
10.89 g
19.05 g
Tłuszcze nasycone
4.70 g
8.22 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.96 g
10.43 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.12 g
7.21 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.84 g
3.22 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cholesterol
104.88 mg
183.55 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
471.06 µg (mcg)
824.36 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.46 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina B12
2.20 µg (mcg)
3.84 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina C
3.97 mg
6.94 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina E
0.31 mg
0.54 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Retinol
406.64 µg (mcg)
711.62 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.21 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.55 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Niacyna
2.99 mg
5.23 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Foliany
77.37 µg (mcg)
135.40 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Beta karoten
634.65 µg (mcg)
1110.64 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
140.15 mg
245.27 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Potas
188.04 mg
329.07 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Wapń
28.34 mg
49.59 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Fosfor
131.74 mg
230.55 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Magnez
14.52 mg
25.42 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Żelazo
1.55 mg
2.72 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cynk
1.02 mg
1.79 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.17 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu drobiowego z wątróbką i boczkiem 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie drobiowym z wątróbką i boczkiem

Lista alergenów dla pasztetu drobiowego z wątróbką i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania pasztetu drobiowego z wątróbką i boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
700 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
11.20
Za 700 g
Boczek wieprzowy bez kości
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Wątróbka drobiowa
300 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka brioszka
200 g
1.30
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
66.40
Jak oceniasz przepis na pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób